Selamlar öncelikle herkese iyi forumlar..
Her halde 15 seneden fazla olmuştur bir forumda topic açmayalı o yüzden hatam olursa kusura bakmayın.
Efendim şimdi durum şöyle uzun zamandır iOS, iPadOS, ve MacOs üzerinde Xcode ile App yazmak gibi bir atılım yapmayı düşünüyordum. Hem bu yüzden hem de C# ve ya .Net Core yazılımları yapmadığım zamanlarda macOS'i gündelik kullanmayı planladığım için Hackintosh kurmaya karar verdim.. Kurulum saşırtıcı bir şekilde hızlı sürdü ve neredeyse hiç bir driver sorunu çekmeden şuan kullanabilmekteyim sistemi çoğunlukla. Bu sırada sistemi etkilemeyen eksiklikleri çözmek için belki Türkçe ve İngilizce olmak üzere 50 den fazla video izledim. Burada bahsedeceğim bazı çözemediğim sorunlar içinde gerek bu forumda gerekse yabancı forumlarda 50 den fazla topic gezdim ama son çare artık buraya geldim sorunlarıma ve aklımdaki sorulara cevap bulabilirsem eğer gerçekten çok sevinicem. Daha fazla uzatmadan sorunlarla başlayalım.
Öncelikle mesleğim gereği bu tarz teknik konular önüme gelince ilk sorduğum şey sistem özellikleri oluyor. O yüzden sizi zahmete sokmamak adına sistem özelliklerini yazıyorum.
Sistem Özellikleri
Sorunlar
1-) Apple ID / AppStore / Facetime / iMessage
Bu sorun gördüğüm kadarıyla zaten sıkıntılı bir iş internette yüzlerce insan aynı dertten muzdarip. Öncelikle daha önce bahsettiğim videolardan ve forumlardan edindiğim bilgiler ile denediklerimi paylaşayım.
Son durum bu şekilde.
2-) CPU adı Unknown olarak görünüyor
Şimdi bu durumun acaba mevcutta olan FaceTime / iMessage probleminin kaynağımı acaba diye düşünüp o soruna ara verip bunun üstüne biraz düştüm yine bir sürü topic ve videolar izledim uyguladım.
3-) Handoff ve Sidecar konusunda aklıma takılanlar
Daha önce de bahsettiğim gibi Apple cihazları sıklıkla kullanmaktayım. FaceTime ve iMessage'da sıklıkla kullanmaktayım. Dolayısıyla Handoff özelliği benim için hayat kurtaracak derecede önemli. Olay şu, elimde CSR 8510 A10 Bluetooth Dongle mevcut araştırmalarım sonucunda vardığım bilgiler ışığında ilgili bluetooth dongle hid2hci methoduyla sistemde çalışma imkanı bulabiliyormuş. Aklıma takılanlar şunlar:
4-) iGPU driver sorunu
Sistemime bağlı hali hazırda 3 tane ekran bulunmakta fakat ekran kartımda ikinci bir HDMI girişi bulunmamasından dolayı 3. ekranım dahili grafik işlemcisine yani anakarta bağlı. Fakat anladığım kadarıyla dahili ekran kartı driverı yüklü olmadığından sistem 3. ekranımı görmemekte.
5-) Ses Kartı driver sorunları
Şimdi şöyle bir durumum daha var yazılımcılık yanında müzik işleri ile de uğraşmaktayım. Müzik, kayıt vs. denilince zaten macOS tarafında LogicPro'yu bilmeyen yoktur. Sorunum şu şekilde sistemime bağlı iki tane ses kartı bulunmakta biri Logitech S150 1+1 USB Hoparlör diğeri ise Wharfadale Connect 802 marka model ses mikseri. Cihazların sıkıntılarını ayrı ayrı belirtmek daha doğru olur.
Sevgili dostlar sorunlarım ve sorularım şimdilik bu kadar son durum olarak buraya başlık açmaya karar verdiğim için Apple ID'den çıkış yaptım, Cihazı Apple hesabımdan sildim, Cache ve Preferences dosyalarını temizledim ve yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Biraz uzun bir başlık oldu ama açıklayıcı ve okuyanı yormaması adına en ufak detayı güzel bir şekilde özetlediğimi düşünüyorum. Son olarak ekte config.plist dosyamı ekliyorum.
Teşekkürler,
İyi Forumlar.
Efendim şimdi durum şöyle uzun zamandır iOS, iPadOS, ve MacOs üzerinde Xcode ile App yazmak gibi bir atılım yapmayı düşünüyordum. Hem bu yüzden hem de C# ve ya .Net Core yazılımları yapmadığım zamanlarda macOS'i gündelik kullanmayı planladığım için Hackintosh kurmaya karar verdim.. Kurulum saşırtıcı bir şekilde hızlı sürdü ve neredeyse hiç bir driver sorunu çekmeden şuan kullanabilmekteyim sistemi çoğunlukla. Bu sırada sistemi etkilemeyen eksiklikleri çözmek için belki Türkçe ve İngilizce olmak üzere 50 den fazla video izledim. Burada bahsedeceğim bazı çözemediğim sorunlar içinde gerek bu forumda gerekse yabancı forumlarda 50 den fazla topic gezdim ama son çare artık buraya geldim sorunlarıma ve aklımdaki sorulara cevap bulabilirsem eğer gerçekten çok sevinicem. Daha fazla uzatmadan sorunlarla başlayalım.
Öncelikle mesleğim gereği bu tarz teknik konular önüme gelince ilk sorduğum şey sistem özellikleri oluyor. O yüzden sizi zahmete sokmamak adına sistem özelliklerini yazıyorum.
Sistem Özellikleri
Motherboard: MSI B350M Gaming Pro
CPU: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics
Memory: 2x8GB 2800MHz DDR4
iGPU: AMD Radeon Vega 11
dGPU: Gigabyte Radeon RX580 8GB
Ethernet: Realtek RTL8168H/8111H
MacOs Sürümü: Big Sur Version 11.2 (Build 20D64)
Model Identifier: iMac20,2
Sorunlar
1-) Apple ID / AppStore / Facetime / iMessage
Bu sorun gördüğüm kadarıyla zaten sıkıntılı bir iş internette yüzlerce insan aynı dertten muzdarip. Öncelikle daha önce bahsettiğim videolardan ve forumlardan edindiğim bilgiler ile denediklerimi paylaşayım.
- OpenCore Configrator ile "EveryMac.com" sitesinde "valid" olan Apple'ın Service and Support Coverage sayfasında "We’re sorry, but this serial number isn’t valid. Please check your information and try again." olan bir seri numarası bulup sisteme işledim.
- Ethernet kartım önceleri BSD Name'i en1 olarak görünüyordu uzun uğraşlar sonucunda biraz araştırıp biraz kurcalayarak (NullEthernet kextlerini devre dışı bırakarak) kartı en0 yapmaya başardım. Şimdi bu konuda tek sorun kart built-in görünmüyordu. Onu da ufak bir araştırma ile DeviceProperties den built-in -> 01 DATA keyini ekleyerek çözdüm. Bu arada defalarca Cache ve Preferences ları temizlemeyi ihmal etmedim.
- Mac Adresimi OpenCore Configrator'da ROM bölümüne uygun şekilde yerleştirdim.
- NVRAM taklit etme konusunuda hallettim bu arada. NVRAM'de kaydedilen variable'ı reboot sonrası çekebildim.
- Bu sırada login denemelerimde çeşitli hatalarla karşılaştım. (Hiç giriş yapamama, Giriş yapıp kısa bir süre sonra logout olması gibi vs.) Her hatadan sonra Cache ve Preferences ları temizlemeyi ihmal etmedim.
- Internetin dip köşelerinden birinde bir tutorialı takip ederek çeşitli dosyaları temizledim iMessageDebugger ile kontrol sağladım her şey tutoriallardaki gibi olması gerektiği gibiydi.
- Apple ID girişi yapılabiliyor.
- AppStore girişi yapılabiliyor.
- iMusic ve Podcast gibi yan servislere giriş yapılabiliyor.
- FaceTime'a giriş yaptığımda loading simgesi dönüyor sonra hiç bir hata vermeden tekrar login ekranına dönüyor.
- iMessage'a giriş yaparken doğrulama istiyor iPhone'umdan doğrulamadan sonra "An unknown error occurred." hatası almaktayım. (Çözüm denemelerim sırasında da arada test yaptığımda iki üç sefer iMessage'a giriş yapmayı başardım fakat ne mesajlarım geldi ne de mesaj gönderebildim. Zaten 30-40 saniye sonra da logout etti beni. FaceTime'da böyle bir durum hiç olmadı hiç giriş ekranını geçemedim.)
Son durum bu şekilde.
2-) CPU adı Unknown olarak görünüyor
Şimdi bu durumun acaba mevcutta olan FaceTime / iMessage probleminin kaynağımı acaba diye düşünüp o soruna ara verip bunun üstüne biraz düştüm yine bir sürü topic ve videolar izledim uyguladım.
- CPU-Name Master indirdim işlemci adını değiştirmeyi denedim. Denerken csrutil disable ve csrutil authenticated-root disable yapmama rağmen root'a write permission'ı alamadım. OpenCore Configrator'dan csr-active-config keyini FF0F0000 yaptığım halde yine de bana mısın demedi.
- Başka yönteme baş vurmaya karar verdim ve sudo kodlarıyla root volume'u /Users in içine almayı başardım. BBEdit programıyla AppleSystemInfo.strings dosyasındaki <key>UnknownCPUKind</key> parametresinin altsatırını <string>AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics</string> yaptım ve OpenCore Configrator'dan ProcessorType'ı 4105'den 2000'e çevirdim.
- CPU isminin doğru olmaması bir sıkıntı yaratır mı?
- FaceTime ve iMessage sıkıntılarım bu yüzden kaynaklanıyor olabilir mi?
3-) Handoff ve Sidecar konusunda aklıma takılanlar
Daha önce de bahsettiğim gibi Apple cihazları sıklıkla kullanmaktayım. FaceTime ve iMessage'da sıklıkla kullanmaktayım. Dolayısıyla Handoff özelliği benim için hayat kurtaracak derecede önemli. Olay şu, elimde CSR 8510 A10 Bluetooth Dongle mevcut araştırmalarım sonucunda vardığım bilgiler ışığında ilgili bluetooth dongle hid2hci methoduyla sistemde çalışma imkanı bulabiliyormuş. Aklıma takılanlar şunlar:
- Bu Bluetooth dongle'ı hid2hci uyguladıktan sonra normal bluetooth kullanır gibi kullanabilek miyim?
- Handoff ve Sidecar özelliğini sıkıntısız kullanmak için bu bluetooth dongle'ı kullanabilir miyim?
4-) iGPU driver sorunu
Sistemime bağlı hali hazırda 3 tane ekran bulunmakta fakat ekran kartımda ikinci bir HDMI girişi bulunmamasından dolayı 3. ekranım dahili grafik işlemcisine yani anakarta bağlı. Fakat anladığım kadarıyla dahili ekran kartı driverı yüklü olmadığından sistem 3. ekranımı görmemekte.
- Sorunun (AMD Ryzen 5 2400G dahili ekran kartı driverı için) kolay bir çözüm yolu var mı?
- Bu driverı kurmamak bir sorun yaratır mı ya da başka sorunlara neden olur mu?
5-) Ses Kartı driver sorunları
Şimdi şöyle bir durumum daha var yazılımcılık yanında müzik işleri ile de uğraşmaktayım. Müzik, kayıt vs. denilince zaten macOS tarafında LogicPro'yu bilmeyen yoktur. Sorunum şu şekilde sistemime bağlı iki tane ses kartı bulunmakta biri Logitech S150 1+1 USB Hoparlör diğeri ise Wharfadale Connect 802 marka model ses mikseri. Cihazların sıkıntılarını ayrı ayrı belirtmek daha doğru olur.
- Logitech S150 1+1 USB Hoperlör
Cihazı kulaklık kullanmadığım zaman dışarı ses verip bir şeyler dinlemek izlemek için kullanmaktayım. Sistem otomatik bu cihazı görüyor. Buraya kadar her şey tamam, fakat video izlerken veya müzik dinlerken ses cızırtılı bir şekilde gelmekte. Cihaz Windows üzerinde Stereo 48kHz frekansında MME, WDM, ASIO ses arayüzlerinde 512 buffer değerinde sorunsuz çalışmakta. Sanırım kurulu olan frekans ve buffer değerleri düşük veya yüksek olduğundan bu sıkıntı ile karşılaşıyorum. Windows üzerinde buffer değerleriyle oynadığımda benzer sıkıntılar ile karşılaşmıştım.
- Wharfadale Connect 802 Analog Ses Mikseri
Bu konu önemli zira şöyle bir durum var. Kullandığım mikrofon Condenser bir mikrofon. Yani bildiğiniz XLR girişli sahne mikrofonu. Gerek kayıt almak için gerekse bilgisayar mikrofonu olarak kullanmaktayım. Öte yandan mikserin input girişlerini de enstruman kayıtları almak için de kullanmaktayım. Bu problemin çözülebilmesi belki de burdaki en önemli konu.
Sevgili dostlar sorunlarım ve sorularım şimdilik bu kadar son durum olarak buraya başlık açmaya karar verdiğim için Apple ID'den çıkış yaptım, Cihazı Apple hesabımdan sildim, Cache ve Preferences dosyalarını temizledim ve yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Biraz uzun bir başlık oldu ama açıklayıcı ve okuyanı yormaması adına en ufak detayı güzel bir şekilde özetlediğimi düşünüyorum. Son olarak ekte config.plist dosyamı ekliyorum.
Teşekkürler,
İyi Forumlar.
Ekli dosyalar
-
99.6 KB Görüntüleme: 536
-
45 KB Görüntüleme: 269