ÇÖZÜLDÜ ASRock B560M Pro4/ac maOS Kurulumu

qRtr065

APPRENTICE
31 Tem 2023
9
5
21
İşlemler aynı.
Hocam merhabalar yeni bir konu açmalı mıyım emin olamadım o yüzden öncesinde size yazayım dedim. 2 gündür zor bela sıfırdan sorunsuz olduğunu düşündüğüm bir efi oluşturup sonoma kurulumunu yaptım site üzerindeki efi ile ancak oclp ile wifi tanıtma işlemini yapamadım bu süre boyuncada efiye eklenen kextler sonrası sistem ekran kartı yüzündenmi bilmiyorum siyah ekranda kalıyordu yedek efi ile açıp wifi için kextleri kaldırınca sistem normal açılıyordu. Sonrasında aynı efi ile monterey kurulumunu yaptım normal olarak wifi tanıdı. Daha sonrasında monterey üzerinde efiyi düzenleyip gerekli wifi kextlerini atıp güncelleme yolu ile sonoma yükseltip oclp ile wifi yi tanıttım airdrop alıp gönderme olarak doğru çalışıyor ancak sistem montereye göre biraz geride hız olarak. Ancak sistem açılışta temiz kurulumda yaptığım gibi tam başladığında kullanıcı ekranına geldiğinde dp port sinyali gidiyor hdmı sinyalide gelmiyor sistemi 2-3 kere düğmeden resetleyince geliyor bir nevi araba gibi vurduruyorum sanki çalışsın diye :D nerede hata yapıyorum sistem stabil olması açısından ne yapabilirim. montereye kıyasla sistem yavaş tepki veriyor. şu anki config dosyası ektedir.

Ekli dosyalar

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,683
9,473
4,401
dp port sinyali gidiyor hdmı sinyalide gelmiyor sistemi 2-3 kere düğmeden resetleyince geliyor
RX6600'lerin bilinen sorunudur Black screen. Sorunun çözümü:
Boot komutları arasından kaldırın: -v debug=0x100 keepsyms=1
Misc > Debug sekmesine gidin
AppleDebug = False
ApplePanic = False
DisableWatchDog = True
Target = 0
Değişiklikleri yapın ve sistemi NVRam Reset ile başlatın.
Wifi sorununa gelince kullandığınız Amfipass.kext dahil sürümlerini yazın bakalım.
Sistemi ekli EFI ile NVRam Reset sonrası açın ve kontrol edin hız değişecek mi. Wifi kextler sonrasında eklenebilir.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

qRtr065

APPRENTICE
31 Tem 2023
9
5
21
Ekli olan efi dosyası sanırım githubda bir kullanıcı paylaşmıştı kullanmıştım benim için stabil değildi donanımlarımız bir birine yakın olsada.
RX6600'lerin bilinen sorunudur Black screen. Sorunun çözümü:
Boot komutları arasından kaldırın: -v debug=0x100 keepsyms=1
Misc > Debug sekmesine gidin
AppleDebug = False
ApplePanic = False
DisableWatchDog = True
Target = 0
Değişiklikleri yapın ve sistemi NVRam Reset ile başlatın.
Bu ayarlar ile sanırım ekran kararması durumu çözüldü. Wifi kısmına gelince şu an için sistemde wifi aktif çalıştırıyorum airdrop vb. ancak temiz kurulum ile değilde güncelleme ile sonoma ya yükselttiğimde çalıştırabildim wifiyi. Temiz kurulumu yarın deneyebilirim. Sistem kararlılığı Montereye göre kıyaslayınca tam stabil hissettirmiyor. Geekbench ile yaptığım benchmark skorlarına göre de montereye göre skorlar aşağıda belkide günceleme yoluyla geçtiğim içindir.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,683
9,473
4,401
Yine de 10.nesil bir işlemci için Monterey, Ventura ve Sonoma arasında fark olmamalı. (Bu arada bence Ventura Apple'ın şu an için yapabileceği her şeydir ve değiştirmiyorum)
Eklediğim EFI ile vaktiniz olduğunda deneyin.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

qRtr065

APPRENTICE
31 Tem 2023
9
5
21
Yine de 10.nesil bir işlemci için Monterey, Ventura ve Sonoma arasında fark olmamalı. (Bu arada bence Ventura Apple'ın şu an için yapabileceği her şeydir ve değiştirmiyorum)
Eklediğim EFI ile vaktiniz olduğunda deneyin.
Hocam kim ne derse desin 10. nesil bile olsa Monterey, Ventura ve Sonoma arasında kesin olarak performans farkı var en azından benim donanımım için :) 3 sistemide sırayla kurdum aynı efi aynı bios ayarları 3 ü arasında en kötüden sıralarsak Sonoma<Monterey<Ventura :) Sonoma wifi için uğraşmak olsun sistem kararlılığı olsun her türlü soruna açık ve rahatsız ediyor. Monterey ve Ventura arasında yakında olsa Ventura bir tık ileride sistem kararlılığı olarak. Wifi den dolayı Venturada ve Sonomada OCLP şartı var diye internette bir çok konu gördüm yerli yabancı forumlarda ama işin garip tarafı sıfırdan kurulum yapmama rağmen Venturada wifi ve bluetooth native olarak kurulumdan itibaren çalışır halde geldi. Belkide ben görmedim ancak bilmeyenler var ise BCM943602CS Wifi kartı Venturada native olarak çalışıyor. Monterey ve Ventura arasında çok büyük farklar yok ancak Ventura biraz daha kararlı ve stabil çalışıyor.

Montereyin Benchmark skorlarını kurulumda almayı unutmuşum ancak Sonoma ve Ventura için skorlar:

SMBİOS MacPro7,1
Sonoma: Tekli çekirdek 1408 - Çoklu çekirdek 5475
Ventura : Tekli çekirdek 1520 - Çoklu çekirdek 6622

SMBİOS iMacPro1,1
Sonoma: Tekli çekirdek 1511 - Çoklu çekirdek 6233
Ventura : Tekli çekirdek 1530 - Çoklu çekirdek 6624

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,683
9,473
4,401
Venturada ve Sonomada OCLP şartı var diye internette bir çok konu gördüm yerli yabancı forumlarda ama işin garip tarafı sıfırdan kurulum yapmama rağmen Venturada wifi ve bluetooth native olarak kurulumdan itibaren çalışır halde geldi.
Ventura'da OCLP gerekmez. Sonoma ve Sequoia için gerekir. Yabancı forumlarda da bu böyledir.
Forumda da konu macOS 14 için açılmıştır
macOS 14'te eski Broadcom WiFi Kartlarını etkinleştirme

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: kindo
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler