ÇÖZÜLDÜ Asus M5A97 R2.0 USB yapılandırması

disconnectus

APPRENTICE
16 Ağu 2020
8
3
21
Selamlar,

İmzamdaki sisteme OpenCore ile Catalina kurdum. Gözlemlediğim kadarıyla temel fonksiyonlar doğru çalışıyor; ses alabiliyorum, ethernet çalışıyor, grafik kartı çalışır durumda (zaten sırf bu iş için aldım). Yalnız USB mapping kısmında takıldım. USB3.0 portları çalışmıyor, USB2.0 portları çalışıyor gibi görünüyor ama onların da doğru yapılandırıldığından emin değilim.

Mesela ADB ile Android cihazımda hata ayıklama yapamıyorum, yetkilendiriliyor aşamasında takılı kalıyor. Bunun da USB ile ilgili olduğunu sanıyorum. Microsoft kablosuz klavye-mouse kullanıyorum, klavyenin sadece temel fonksiyonları çalışıyor olsa da set çalışıyor.
USB Mapping kılavuzunu takip edeyim derken de kayboldum açıkçası. 🙃 Bir şeyleri mi atlıyorum acaba?

Aşağıya IORegistryExplorer ve Hackintool'dan aldığım bazı ekran görüntülerini ekliyorum. Özellikle Hackintool'da portlar kısmının boş olması tuhaf geldi bana. Bu arada anakartımda ASMedia ASM1042 USB 3.0 kontrolcü kullanıldığını öğrendim ama bu bilgiyle ne yapacağımdan emin değilim. :)

1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png

Anakart Modeli
Asus M5A97 R2.0
İşlemci Modeli
AMD FX-8300
Grafik Kartı
NVIDIA GeForce GT 710 1GD3H
Ağ Aygıtları
Realtek 8111
Disk ve RAM
8GB DDR3 1600MHz & 120GB SSD & 1.5TB HDD
  • Like
Tepkiler: aculaser

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Sistem kimliğini iMac Pro 1,1 yapıp aşağıdaki kexti EFI içine koyup Config / Kernel içinde Enable yaparak bir deneme yap.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: mehmetyuksel

disconnectus

APPRENTICE
16 Ağu 2020
8
3
21
Sistem kimliğini iMac Pro 1,1 yapıp aşağıdaki kexti EFI içine koyup Config / Kernel içinde Enable yaparak bir deneme yap.
Sistem kimliği iMacPro 1,1'e ayarlıydı zaten. Verdiğiniz kexti denedim ve portlar çalıştı. Çok teşekkür ediyorum. 🙏

Şu an yapmam gereken ekstra bir işlem var mı acaba, yani port mapping işlemine devam etmem mi gerekiyor? Ve verdiğiniz kextin neden çalıştığına dair kısa bir açıklama rica edebilir miyim? Neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum da. 😊
Güncelleme: İlk seferinde çalışmıştı, adb ile debug da yapabilmiştim ama yeniden başlattıktan sonra eski haline döndü. Verdiğiniz kexti /L/E dizinine kurmaya çalıştığımda şöyle bir çıktı aldım:

Kod:
...
/Library/Extensions/USBPorts.kext/Contents/Info.plist
/Library/Extensions/USBPorts.kext/Contents
/Library/Extensions/USBPorts.kext
/Library/Extensions
touch /Library/Extensions
kextcache -i /
KernelCache ID: 2158757505350161091E4F87A9E6969E
kextcache -i /
kextcache -arch x86_64 -local-root -all-loaded -kernel /System/Library/Kernels/kernel -prelinked-kernel /Library/Apple/System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel -volume-root / /Library/Extensions /AppleInternal/Library/Extensions /Library/Apple/System/Library/Extensions /System/Library/Extensions
Untrusted kexts are not allowed
Kext with invalid signature (-67062) denied: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.tZKdC8/D4BEFB7B-FBE0-42ED-9CEE-7CF4B5D187B5.kext
Bundle (/Library/Extensions/USBPorts.kext) failed to validate, deleting: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.tZKdC8/D4BEFB7B-FBE0-42ED-9CEE-7CF4B5D187B5.kext
Unable to stage kext (/Library/Extensions/USBPorts.kext) to secure location.
Kext with invalid signature (-67062) denied: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.I0hpMO/54C765AE-1C7E-4D1D-9F1D-CF3FE00FB03F.kext
Bundle (/Library/Extensions/USBPorts.kext) failed to validate, deleting: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.I0hpMO/54C765AE-1C7E-4D1D-9F1D-CF3FE00FB03F.kext
Kext with invalid signature (-67062) denied: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.XyokmV/3AFB9D89-AA18-4EBC-BB3A-15707778E3D0.kext
Bundle (/Library/Extensions/USBPorts.kext) failed to validate, deleting: /private/var/db/KernelExtensionManagement/Staging/tmp.XyokmV/3AFB9D89-AA18-4EBC-BB3A-15707778E3D0.kext
Güncelleme 2: Biraz araştırdım ve anladığım kadarıyla bu noktada 2 seçeneğim var. Birincisi System Integrity Protection'ı kapatıp kurmak, ikincisi kextin imzalanmamış (?) versiyonunu kurmak.

Son düzenleme:
Anakart Modeli
Asus M5A97 R2.0
İşlemci Modeli
AMD FX-8300
Grafik Kartı
Ağ Aygıtları
Realtek 8111
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
OpenCore kullanırken kextlerin OC / EFI / Kexts içinde olması ve kextin OC / Config / Kernel içine tanıtılmış olması gerekli. Bu kextin Kütüphane / Genişletmeler içine kurmana gerek yok.
Birincisi System Integrity Protection'ı kapatıp kurmak, ikincisi kextin imzalanmamış (?) versiyonunu kurmak.
SIP zaten kapalı olması gerekli. Terminal açıp csrutil status komutu ile bunu kontrol et. Ek olarak; Hackintosh için yazılan kextler zaten Apple'ın imzaladığı kextler değil. Kurduğun kext'te imzalı bir kext değil.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: mehmetyuksel

disconnectus

APPRENTICE
16 Ağu 2020
8
3
21
Anladım. Kextler zaten OC/EFI/Kexts dizininde. Yeniden başlattıktan sonra portlar eski haline döndüğü için genişletmeler dizinine kurmayı denemiştim ama gerek yokmuş.

Kod:
System Integrity Protection status: enabled.
SIP etkin görünüyor. Bunu devredışı bırakmayı deniyorum öyleyse. config.plist dosyasında csr-active-config anahtarını varsayılan değerde (00000000) bırakmışım. Bunu, şuradaki tabloya göre kext imzalama ve dosya sistemi koruması devre dışı anlamında 03000000 ile değiştiriyorum. Sonucu yazarım.
Edit: SIP'i kapatmak için yukarıdaki yöntem işe yaramadı. Farklı değerler girerek deneyebilirdim ama kurtarma medyasıyla boot edip csrutil disable ile kapattım. Ancak SIP tamamen kapalı olmasına rağmen sorun devam ediyordu. Ben de OpenCore Configurator ile Kernel yapılandırmasını inceledim ve ekran görüntüsünde de görüldüğü üzere USB ile ilgili son 2 kextin çalıştırılabilir yol parametrelerinin boş olduğunu gördüm. Bu alanları kext isimlerine uygun şekilde elle doldurdum ve yeniden başlattım ama işe yaramadı. Özetle, bahsi geçen yollar geçersiz olduğu için boot edemedi. :(

Sonrasında, OC'yi içeren USB bellek USB3 portunda takılı iken (EFI bölümünü mount etmedim henüz, USB bellekten boot ediyorum), USB2 portuna ElementaryOS içeren bir USB bellek takıp canlı ortamda yukarıdaki manuel düzenlemelerimi geri aldım ve Elementary'yi ayırıp OC ile Catalina'yı boot ettim. Şu an USB3 portları yine çalışır durumda ama neredeyse eminim ki yeniden başlattıktan sonra yine çalışmamaya başlayacak. Şu anki vaziyet bu, özetle..

Ekran Resmi 2020-08-18 01.30.48.png

Son düzenleme:
Anakart Modeli
Asus M5A97 R2.0
İşlemci Modeli
AMD FX-8300
Grafik Kartı
Ağ Aygıtları
Realtek 8111
Disk ve RAM