ÇÖZÜLDÜ Asus Z97 Pro - Isı değerleri gözükmüyor

janti

APPRENTICE
19 May 2020
60
29
21
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Dün çok rahat bir şekilde, tek seferde Mac OS X High Sierra kurulumunu gerçekleştirdim. Nvidia ekran kartım olması sebebiyle diğer versiyonları kullanamıyorum. Daha önce Sierra kurulumu da yaptığım için, bu aşama problemsiz oldu.

Şu an sistemimde bütün donanımlar çalışıyor. Sadece komfor anlamında fan problemim var. Bunu da çözebilirsem, kalıcı olarak MacOS'da devam edeceğim.

Öncelikle Windows'ta Asus AI Suite ile sistemi tanıttıktan sonra sessiz moda aldığımda sadece sıvı soğutma için gerekli fanlar çalışıyordu en düşük RPM'de. Yani neredeyse 0 sessizlik ile çalışıyordu sistemim. Hatta arada bir ses çıkardığı için Intellipower özellikteki Wd Green'i bile satmayı düşünüyordum... şimdi tüm fanlar deli gibi çalışıyor. :)

Konu açmadan önce yaptıklarım ve gerekli bilgiler;

- BIOS güncel.
- BIOS'dan fanları PWM olarak ayarlıyordum Windows'ta. MacOS'de PWM seçtiğimde fanlar %100 çalışıyor. Ayarı Bios'tan DC olarak değiştirip, sistemi açtım aynı. DC seçip manuel olarak dereceye göre fan hızı seviyeleri belirledim. Mümkün olan en yüksek derecede en düşük fan hızı seviyelerine almama rağmen hala çok sesli çalışıyor. Sanıyorum %70 hızlara indi.
- Hem fan hızını ayarlayabilmek hem de ısı değerlerini görebilmek için "macsfancontrol, Fanny, Hw Monitor ve Hw Sensors" gibi programları yükledim. Hiçbirinde değerler gözükmüyor.
- Hw Sensors için ayrıca belirtmek gerekirse, bunun kextlerini Other içerisine attığımda MacOS açılmıyor. Az kalsın sıfırdan kurulum yapıyordum ki, Clover sayesinde açıp, kextleri silebildim. Bu arada self modda Efi'ye ulaşılamıyormuş!!! Injects Kexts seçeneği ile sisteme ulaşıp, açabildim EFI'yi.
- Bu programın hem S3 hem de 6.26 veriysonu denedim, sonuç aynı. "Busy ACPI..." takılıyor. ACPI kextini silip denedim, o şekilde de takılıyor.

Sonuç olarak birçok kext denememe rağmen ısı değerlerini göremiyorum. Sadece hdd ve ssd'nin ısıları gözüküyor.

Yardımlarınızı rica ederim.

Sistemim şu şekilde;
  • ASUS Z97 PRO Gamer
  • Intel Core i7 4790K
  • Zotac GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB (Çalışıyor)
  • 16 GB 4X4 1866 Mhz Cl9
  • Samsung 960 EVO Nvme M2 SSD (Tam performans+Trim çalışıyor)
  • WD Green 1 TB
  • Creative SoundBlaster XFi Pro (Optical)
  • Tp Link TL-WN823N (Çalışıyor)

Ekli dosyayı görüntüle 20655

Screen Shot 2020-05-19 at 14.08.06.png

Screen Shot 2020-05-19 at 14.07.51.png

Şu an Multibeast'in High Sierra için olan versiyonundan Fake SMC, Fake SMC Plugins ve Fake SMC Hw Monitor yükledim. Beklediğim gibi MacOS açılmadı.

Clover'dan "...without kexts" seçeneği ile MacOS'u açtım, bir de ne göreyim! Tüm donanımlar gözüküyor...

Ancak kextler devre dışı olduğu için ekran kartım devre dışı..

Benim merak ettiğim Fake SMC olmazsa olmaz yazıyor her yerde. Ancak bende halihazırda yok ve ne zaman FakeSMC eklesem Other klasörüne sistem açılmıyor.

Acaba FakeSMC ne ile çakışıyor? Var mı hocam bir fikriniz @montezuma
Screen Shot 2020-05-19 at 17.55.07.png

Screen Shot 2020-05-19 at 17.58.22.png

Screen Shot 2020-05-19 at 17.59.28.png

Problemi çözdüm...

Yükleme yaptığım imaj içerisinde SSDT yaması varmış. FakeSMC ile çakışan oymuş ve EFI içerisnden ACPI klasöründeki yamayı silip, yeniden başlatınca problemsiz açıldı. Şu an hiçbir problem kalmadı... Fanların da herbirini MacsFanControl ile kontrol edebiliyorum. Teşekkürler!

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: montezuma

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Sorunun çözülmesine sevindim.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3