[Başarılı Kurulum] Casper CSD GT940 & macOS Big Sur 11.3

Parmenides

APPRENTICE
25 May 2020
28
10
21
Sistem Özellikleri

CPU: Intel Core i5-4210M
GPU: Intel HD Graphics 4600
RAM: 8GB DDR3 1600MHz
Ses Kartı: Realtek ALC269

Çalışan Donanımlar
Ses
Mikrofon
Ethernet
Webcam
Touchpad (Bazı işlevlerde sıkıntılı)
USB portları
Ekran Parlaklığı
Siri, App Store ve diğer uygulamalar

Çalışmayan Donanımlar & Yazılımlar

Wifi Kartı
HDMİ (Dizüstünde kullanacağım için uğraşmadım, çözümü var)
Güç tuşuyla uyku
FN media kısayol tuşları

Donımları tanıtırken sorunları çözdüğüm konular, bağlantılar:

1- Kurulum

Kurulum yaparken izlediğim kanallar: relaxewdy - Özer Dönmez

2- Donanımlarda yaptığım çözümler:

Ses

Kurduktan sonra ses kartım tanınmadı. Hackintool'da da görünmedi. relaxewdy kanalındaki çözümle hallettim.

Bahsedilen çözümün forumda daha ayrıntılı anlatımı mevcut. İkisinden de yararlandım.

Forumdaki Konu

Videolu anlatım

Ekran Kartı Tanıtma

Bu sorunu Hackintool ile yama yaparak çözdüm. Paylaştığım EFİ klasöründe config'e işlenmiş olarak yamayı bulabilirsiniz.

Yama nasıl yapılır videosu.

Ethernet

Kuruluma geçmeden evvel kexti USB içindeki klasöre attım ve config'e işledim. (RealtekRTL8111.kext)

USB portları

2.0 portları kurulumdan sonra çalışıyordu ama 3.0 portlarını çalıştıramamıştım. Nasıl yaptığımı açtığım konuda anlattım, mesajın son kısmında.

Açtığım konu: USB 3.0 Portlarını Çalıştıramıyorum - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu

Çözümün olduğu konu: Opencore USBMap-master ile USB Port yaması - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu

Ekran Resmi 2021-06-14 05.31.52.png

Ekran Resmi 2021-06-14 04.56.13.png

EFI klasörüm
macOS Sürümü: 11.3
OpenCore Sürümü: 0.7.0

Not: OpenCore'u daha sonrasında güncelledim. Hali hazırda imajlarla gelen OP sürümü düşük, kullandığım EFİ'yi kullanacaksanız önceden OpenCore'u güncellemenizi tavsiye ederim. Opencore nasıl güncellenir izle.

Bir de eğer sistemim yavaşlar mı diye düşünenler için Hackintosh'a geçmeden evvel bir Linux dağıtımı olan Elementary Os kullanıyordum. Oldukça hafif bir sürümdü. Big Sur'a geçtikten sonra bilgisayarımın performasında belirgin bir düşüş olmadığını da söylemek isterim.

Son olarak yaptığım bu kurulumda bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyen yardımsever forum üyelerine teşekkür ederim. Özellikle relaxewdy kanalındaki içerikler birçok sorunumu çözdü, birçok şey de öğrendim. Eğer yakın bir donanıma sahipseniz kurulum sırasındaki hataları yazabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar, sevgiler.
Güncelleme: Big sur 11.4 güncellemesi yaptım. Sorunsuz çalışıyor. HDMİ sorununu da çözdüm. EFİ dosyasının içindeki config dosyasını ekteki config ile değiştirmek gerekiyor.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Casper CSD GT940
Anakart Modeli
C15B
İşlemci Modeli
İntel 4210M
Grafik Kartı
İntel HD4600
Disk ve RAM
8GB

MrSapling

APPRENTICE
26 Ağu 2017
95
43
21
Hayırlı olsun. Ellerinize sağlık.

Genel olarak işlemcinizdeki performansı nasıl buluyorsunuz. Sistemin zorlandığı yerler oluyor mu? Henüz sistemi zorlayacak bir şeyle karşılaştınız mı?

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B560 Torpedo
İşlemci Modeli
i5 11400F
Grafik Kartı
RX 6600 8 GB
Disk ve RAM
120 GB SSD
  • Like
Tepkiler: Parmenides

Parmenides

APPRENTICE
25 May 2020
28
10
21
Hayırlı olsun. Ellerinize sağlık.

Genel olarak işlemcinizdeki performansı nasıl buluyorsunuz. Sistemin zorlandığı yerler oluyor mu? Henüz sistemi zorlayacak bir şeyle karşılaştınız mı?

Teşekkür ederim. Henüz sistemi zorlayacak bir durumla karşılaşmadım. Bugün 11.4 güncellesini yaptıktan sonra sanki daha stabil çalışmaya başladı.

Kurulumu yaptıktan sonra ACPI ve Kext klasöründe işe yaramayan gereksiz dosyaları temizleyip sistemi daha stabil bir hale getirmeye çalıştım. Güç yönetimini yaptım. Bilgisayarın alt kapağını açıp çalışmayan wifi kartını söktüm. Wifi kartı her ne kadar çalışmasa da bilgisayar açıkken ısınıyordu.

Sistemi zorlamak için Bluetacks Android emulatör kurup ram ayarını sona çekip 4GB yaptım. Emulatörün içinde çeşitli uygulamalar açtım, onlar açıkken tarayıcıdan da birçok sekme açtım, sekmenin birinde 2D oyun diğerlerinde ise Youtube'dan video, çeşitli sayfalar açıktı. Tarayıcıdaki oyunu oynarken ara ara 10 dakika kadar İntel Power Gadget üzerinden kontrol ettim. İşlemci 2.8- 3 GHZ arasında çalıştı. İşlemci sıcaklığı 62 dereceyi geçmedi. Bu arada menülerde dolaştım Finder açtım, ayarlara girip çıktım bunları yaparken de bir takılma olmadı. Son haliyle performansı günlük kullanım için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebilirim.

Sistem boştayken 43-48 dereceler arasında çalışıyor. Öncesinde bir Linux dağıtımı olan ElementaryOS kullanıyordum, ona göre biraz daha yoruyor sistemi. ElementaryOS o kadar hafifti ki sistem boştayken fan çalışmayı kesiyordu. Big Sur'da şu ana kadar boştayken fan hafif de olsa çalıştı. Windows kullanırken sık sık takılmalar kasmalar oluyordu, fan hep hızlı çalışıyordu bazen bir sekmeyi açıp kapatırken bile takılabiliyordu. 2D oyunları oynarken Windows'ta da emulator açıkken sık sık kasmalar yaşıyordum. Aynı işlemleri yapmama rağmen oldukça stabil çalışıyor. Sadece bahsettiğim emülator bazen açılmayabiliyor. Şu ana kadar bir sorun yaşamadım.

BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Casper CSD GT940
Anakart Modeli
C15B
İşlemci Modeli
İntel 4210M
Grafik Kartı
İntel HD4600
Disk ve RAM
8GB
  • Like
Tepkiler: MrSapling

Çağrı Yilmaz

APPRENTICE
2 Haz 2021
9
2
21
Bendede casper csd var ama i7 4712mq gt840m versiyonu.
Ekran kartı yanık olduğu için hd4600ü kullanıyorum.
Bana kurulumda yardım edebilir misiniz?

BootLoader
Daha Belli Değil
Anakart Modeli
Asus H81M-K
İşlemci Modeli
Intel i5 4790
Grafik Kartı
Msi Radeon RX480 8GB Referans Model
Ses Kartı Modeli
ALC887 @ Intel Lynx Point High Definition Audio
Ağ Aygıtları
Ethernet: RTL8168/8111 | Bluetooth: Realtek 8761B
Disk ve RAM
200 GB HDD&256 GB SSD& 8GB DDR3 RAM

Parmenides

APPRENTICE
25 May 2020
28
10
21
Bendede casper csd var ama i7 4712mq gt840m versiyonu.
Ekran kartı yanık olduğu için hd4600ü kullanıyorum.
Bana kurulumda yardım edebilir misiniz?

Yardım edebilirim tabii ki.
Benim de bilgisayarımdaki 940m yanık. Yanık olmasa da kullanamayacaktık.
4600 güzel performans veriyor bence.
Konuda verdiğim relaxewdy kanalının ''OpenCore ile Hackintosh Kurulumu - USB Hazırlamak'' başlıklı ilk videosunda kurulum USB'sini hazırlayın.
Mutlaka 2.0 bir USB ile hazırlamalısınız, yazdırırken de 2.0 portunu kullanmalısınız. Kurarken de 2.0 portunu kullanıcaz.
BİOS ayarlarını doğru yapmalısınız. Forumdaki konuda İntel bios ayarlarının nasıl yapılması gerektiği anlatılmış.

Ben 2 ayrı İSO dosyasını denedim, birisi forumdaki diğeri de Yiğit Gençer adlı kişinin paylaştığı bir iso. Bunlardan birisiyle başarılı kurulum yaptım ama hangisi hatırlamıyorum, birisinde kurulum ekranı gelmiyordu.

Siz kuruluma başlayın, bahsettiğim kanaldaki tüm videoları izleyin adım adım söylediği gibi yapın takıldığınız yerde de sorularınızı sorabilirsiniz.

BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Casper CSD GT940
Anakart Modeli
C15B
İşlemci Modeli
İntel 4210M
Grafik Kartı
İntel HD4600
Disk ve RAM
8GB
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler