Bilgisayar Özellikleri:
CASPER NİRVANA NB 15.6 CSD Modeli
İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-4200M CPU @ 2.50GHz
CPU Kimliği: Intel64 Family 6 Model 60 Stepping 3
Harici Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GT840M 2,0 GB 1366 x 768
Dahili Ekran Kartı: Intel(R) HD Graphics 4600 1366 x 768
RAM: 8+4 GB Crucial CL11 1600 Mhz
Wifi: Realtek RTL8723AE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC
Ethernet: Realtek PCIe GBE Family Controller
Ses: NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible)
HDD: TOSHIBA MQ01ABD100 1TB, SanDisk SSD PLUS 120 GB
Anakart: C15B
DirectX: 12
Çalışan Bileşenler;
Ethernet
Dahili Ekran
Ses
Ekran Parlaklığı Ayarı
USB 2.0-3.0 Portları
Çalışmayan Bileşenler;
Wi-Fi
Bluetooth
Kurulum Aşamaları ve Notları:
2. İndirmiş olduğum kurulum dosyalarını Win32 Disk Imager ile 16Gb flash belleğe aktardım.
3. Bir laptopa kurulum yapacağım için kurulum dosyaları içerisinde benim bilgisayarıma uygun olan "config_intelmobile_config" config dosyasını hazırlamış olduğum belleğin EFI/Clover bölümüne kopyaladım. Burdan sonra kurulumu yapma aşaması var.
4. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra ilk Finder ekranına gelince Clover Configurator ile EFI Mount edip flash belleksiz boot edebilmesi için sistemimin flash bellekteki EFI klasörünü, açmış olduğumuz EFI/CLOVER içine atıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarı kapattım ve flash belleği çıkartıp belleksiz boot işlemini gerçekleştirdim.
Kurulumla ilgili aşamalarım bunlardan ibaret daha önce yapmış olduğum için kurulumla ilgili sorunlarım olmadı. Tabi her şey tozpembe olmadı, çalışmayan ve can sıkan sorunlarla karşılaştım. Bunlar; Ekran parlaklığı ayarlayamamak, ses, çözünürlük kalitesizliğiSes Sorunu:
Ekran Parlaklığı-Çözünürlük Sorunu:
Bu iki sorun ekran parlaklığının fonksiyon tuşu ile açılamaması, çözünürlüğün ise bulanıklaşmış kalitesiz bir görüntü sunmasından ibaretti.
Fakat @montezuma hocamın yardımıyla ve biraz deneme yanılma ile beraber çözdüm.
Bilgisayarım için uygun olan "config_intelmobile_config" dosyasıydı ve bu confing ile ekran parlaklığı açılıp kapatılıyordu fakat dahili ekran kartı tanımlanmıyordu, çözünürlük çok kötü oluyordu. "config_HD4600_4400_4200" confing dosyasını sisteme entegre ettiğimde ise çözünürlük çok kaliteli olması gerektiği gibi oluyordu, dahili ekran kartı tanıyordu fakat bu sefer ekran parlaklığı sürekli full şekilde çalışıyordu, ayar yapılamıyordu.Bu iki sorun ekran parlaklığının fonksiyon tuşu ile açılamaması, çözünürlüğün ise bulanıklaşmış kalitesiz bir görüntü sunmasından ibaretti.
Fakat @montezuma hocamın yardımıyla ve biraz deneme yanılma ile beraber çözdüm.
Çözüm;
Clover Configurator her iki confing dosyasını açıyoruz ve "config_intelmobile_config" içindeki "ACPI" kısmını ve "Devices / Properties" kısmında olan şeylerin aynısını "config_HD4600_4400_4200" confige kopyala yapıştır ile aktarıyoruz. Elimizde sorunları giderilmiş yeni "config_HD4600_4400_4200" dosyası olmuş oluyor ve bu dosyayı EFI/Clover içine attıktan sonra kontrol etmek için yeniden başlatıyoruz. Ekran Parlaklığını ayarlamak için son olarak "Sistem Tercihleri/Klavye/Ekran" sekmesinden istediğiniz tuşa atama yapabilirsiniz ben F5 ve F6 olarak ayarladım.
(Eğer olmadıysa bahsi geçen kopyala işleminde eksiklik yapmış veya kaydetmemiş olabilirsiniz.)
Oluşturmuş olduğunuz config dosyasını sağlam bir yere yedeklemeyi unutmayın bir sorun yaşadığınızda kurulumdan sonra hiç bir şeyle uğraşmadan sağlam bir Machintos'a tekrar kavuşabilirsiniz.
- Laptop Modeli
- HP Pavilion 15-dk2000
- Anakart Modeli
- HP 88E5
- İşlemci Modeli
- Intel Core i5 -11300H Tiger Lake-H35 @ 3.10GHz
- Grafik Kartı
- Intel Iris Xe Graphics - RTX 3050 4 GB
- Ses Kartı Modeli
- Realtek
- Ağ Aygıtları
- RTL8852AE & WN722N v3