Kurulum Öncesi
Bios ayarları; kurulum konusunda bulunan ayarlarda bulunanlar rehberde istendiği şekilde ayarlanmıştır.
Siteden indirdiğim Catalina 10.15.2 kurulum imajını usb belleğe yazdırıp kuruluma başladım. Kurulum sorunsuz gerçekleşti.
Kurulumda daha önce Mojave sürümünde kullandığım EFI dosyaları ile Catalina imajındaki EFI birleştirerek gerçekleştirdim fakat unutulmamalıdır ki böyle yaparak sistemi "boşuna yormuş" olabiliyoruz. Stabilizite anlamında sorunlar yaşanabiliyor ve bir yama yapmak istediğimizde başarısız olabiliyoruz. Zira ben yaşadım.
Catalina kurulumundan sonra çeşitli sorunlarım oldu ve @KaoS hocanın yardımı ile yeni ve tertemiz bir EFI inşa ettik. Olması gereken ve EFI klasöründe bulunması gereken dosyalar haricindeki dosyalar temizlendi.
Sonuç olarak bir çok ayarı uğraşmadan halletmişte olduk.
Kurulum Sonrası
Sistemde yüklü olan kexts güncellemelerini yaptıktan sonra Sistem Tercihlerinden 10.15.3 güncellemesi indirilip son sürüme güncelleme başarılı şekilde sorunsuz gerçekleşmiştir.
Güncelleme için indirdikten sonra sistem yeniden başlatıp Clover ekranında "Catalina-Veriler" diski seçilip boot edilmesi gerekiyor. Belli bir aşamadan sonra yeniden başlatıyor sistemi ve yine "Catalina-Veriler" diskini son kez seçtikten sonra yükleme bitene kadar sabırlı şekilde beklemek gerekiyor tahminen güncelleme bütün işlemleri 1 saat sürdü. (Ben HDDye kurulum yaptığım için süre artmış olabilir.)
Başarılı bir güncellemeden sonra çeşitlik yamalamalar yapılarak çözülmesi gereken sorunları yine @KaoS hocanın yardımı ile gerçekleştirdim.
Sıfırdan bir config.plist oluşturup sistem için gerekli patch, ayar ve configrasyonlar @KaoS'un yardımlarıyla eklendi.
Clover için gerekli Driverlarda aynı şekilde gereksiz olanlar temizlendi sadece bu sistem için gerekli olanlar kullanıldı.
Yani kısacası sisteminizde gereksiz yer kaplayacak herhangi bir kext, gereksiz soruna yol açacak herhangi bir patch yoktur.
Sistem Bilgileri
- İşlemci : İntel i5-4200M 2.50GHz - Haswell
- Ram : 12 GB DDR3
- HDD : 1 TB
- Ekran Kartı Dahili : Intel HD Graphics 4600
- Ekran Kartı Harici : Nvidia GT840M 2 GB (Kapatıldı)
- Ethernet : Realtek PCIe GBE Family Controller - RTL8168G
- Wifi : TP-Link USB 2.0 Nano WN725 v3 (Orijinal kart desteklenmemekte)
- Uyku (AppleALC kaynaklı donma yapıyor)
- Trackpad (Tam işlevli)
- Ekran Parlaklığı (Karabiner Uygulaması ile aktif edildi)
- Ses Ayarı (Karabiner Uygulaması ile aktif edildi)
- HDMI görüntü aktarımı (Intel FB yaması ile aktif edildi)
- HDMI ses aktarımı (Intel FB yaması ile aktif edildi)
- Intel HD Graphics 4600 (Intel FB yaması ile 2048 MB olarak ayarlandı)
- Ethernet
- Ses (AppleALC yöntemi ile)
- Pil Göstergesi
- Siri
- iMessage
- FN+f1(Uyku)
- FN+f7 (Ekran Kapatma)
- Açılışta Orijinal Mac sesi
Çalışmayanlar:
- Nvidia GT840M 2 GB (İntel Frammebuffer ile devre dışı bırakıldı)
- Wifi
- FaceTime (Kameranın çalışmadığından)
- Diğer FN kombinasyonları
Kullanılan kexts:
- ACPIBatteryManager.kext
- AppleALC.kext
- ApplePS2SmartTouchPad.kext
- FakeSMC.kext
- Lilu.kext
- RealtekRTL8111.kext
- USBPorts.kext
- WhateverGreen.kext
Bugün başarılı ve çalışması mümkün olan her bir parça çalışıyorsa öncülük eden @montezuma ve @KaoS hocalara teşekkür ederim. Catalina kurulumunda temiz, ömürlük bir EFI sağladığı için @KaoS hocaya ekstra teşekkür ederim.
Oluşturulan ve kullanmış olduğum Clover klasörü
Moderatörün son düzenlenenleri:
- Laptop Modeli
- HP Pavilion 15-dk2000
- Anakart Modeli
- HP 88E5
- İşlemci Modeli
- Intel Core i5 -11300H Tiger Lake-H35 @ 3.10GHz
- Grafik Kartı
- Intel Iris Xe Graphics - RTX 3050 4 GB
- Ses Kartı Modeli
- Realtek