[Başarılı Kurulum] CLOVER ile Intel Q8300 Big Sur 11.0.1

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
XDNNNk.jpg

Bir süredir aklımda olan ama bir türlü fırsat bulamadığım, eski Q8300 işlemcili HP Pavilion p6234ch masaüstü sisteme bir bug sur denemesi yapmaya karar verdim.
Sistem; IPIEL-LA3 (Eureka3) anakart, Intel Core 2 Quad Q8300 işlemci, 8 GB RAM ve üstünde desteklenmeyen Nvidia GT 220 grafik kartı var. Kurulum elbette normal kurulum değil. Ve kurulum sonrası bekleneceği üzere GT 220 kart sadece disable olarak aktif edilmekte. Yani GPU hızlandırma yok. Zira bu kartın desteği yok. Ancak desteklenen bir kartla elbette sorunsuz bir grafik desteği alınacaktır (bunu elbette test etme şansım var ancak bunun için bayağı donanım değişikliği yapmam lazım. AÇIKCASI GEREK DUYMADIM). Bunu dışında ethernet ve ses sorunsuz çalışmakta. Sonuç olarak elinizde eski bir sistem varsa, yapacak bir şeyler arıyorsanız, hackintosh bilginizi geliştirmek istiyorsanız ve sisteminizin uyumluluğu varsa pekala bir Big sur deneme şansınız var. Ancak; burada tam uyumlu bir kurulum ve performans garantisi yok. Dolayısıyla burada bahsedilen sadece deneyseldir. Bunu bilerek Big sur kurulumu deneyin.

Dediğim gibi kurulum normal kurulum değil ve kurulumda clover Bootlader kullanıldı. Kurulumda normal bir şekilde kurulum imajı olmuyor. Zİra bir çok deneme yapmama rağmen sonuç alamadım. Bu yüzden sanal sistem olarak kurulum yapıp bunun üzerine Clover Bootloader ekledikten sonra kurulumu tamamladım.
Bu bağlamda bu kurulumda bize gerekenler:
  • Hali hazırda kurulu Mac (hackintosh ya da gerçek Mac)
  • Kurulumu yapacağınız disk ( bunun SATA portunda bağlı olması lazım)
  • VMWARE

Adımlar:

Dediğim gibi, bu kurulum için macOS kurulu bir sistem gerekli.
Zira linkini paylaşacağım rehberi takip ederek bu eski sistemde kullanacağımız macOS'in bulundurlacağı diske kurulumu ancak bu şekilde yapabiliriz.
Yapacağımız şey;
  • diski macOS kurulu sisteme SATA port üzerinde bağlamak
  • rehberi takip edip bu disk üzerinde kurulumu tamamlamak.
Bu işlem tamamlandıktan sonra yine rehberde anlatıldığı üzere kurulum yapılan diskin EFI'si içine aşağıda paylaştığım Clover EFI'sini koyun.
Bunun içinde bazı küçük düzenlemeler var. En önemlisi kurulum ekranında ya da kurulum sonrası klavye ve boot çalışmaması sorunu.
Bunun için gerekli yama eklendi. Her ne kadar Clover, OC ile entegre edilip Quirks düzenlemeleri Clover için de elzem olsa da, bu eski sistemler için Quirks düzenlemesine gerek yok.
İndirdiğiniz klasörde config içine bakarsanız hiç bir Quirks olmadığını görebilirsiniz. Zİra ile olarak bunlarla denediğimde her ne kadar hata almasam da yavaşlık söz konusuydu. Ben de hepsini kaldırmaya karar verdim. Sonuç daha iyi oldu diyebilirim.
Sistem kimliği, Ses ve ethernet için ise sizin donanımınıza uygun kext ve config içinde uygun parametreleri girerseniz sisteminizin aygıtlarını tanıtabilirsiniz.

EFI DOSYASI
İNDİR
Screen Shot 2020-12-17 at 14.38.49.jpg

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: tr34 ve Ediko

drx

APPRENTICE
14 Ağu 2020
19
3
21
merhaba montezuma sistemimiz aynı bu sisteme sorunsuz en iyi sürüm hangisi olur teşekkürler

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
merhaba montezuma sistemimiz aynı bu sisteme sorunsuz en iyi sürüm hangisi olur teşekkürler
Kararlı sürüm (grafik kartına bakarak) El Capitan veya Sierra olabilir. Uğraşırım dersen Mojave deneyebilirsin.
macOS Mojave
Kurulum sonrası grafik kartını tanıtmak için;

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

drx

APPRENTICE
14 Ağu 2020
19
3
21
Kararlı sürüm (grafik kartına bakarak) El Capitan veya Sierra olabilir. Uğraşırım dersen Mojave deneyebilirsin.
macOS Mojave
Kurulum sonrası grafik kartını tanıtmak için;
sierra kurulumunda web driveri kurmama rağmen 3mb görüyor ekran kartım iki tane şuan gt430 kullanıyorum gt 220 boşta şu an kurulumlardan sonra ayrıyetten grafik hızlandırma gibi ayarlar yapmam gerekiyormu birde ide hdd ye kurulum yapabilirmiyim denedim görmedi teşekkürler cevap için

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
SATA IDE> kurulumu yapamazsın. IDE desteklenmiyor. GT220 için Config / G>graphic içinde Inject Nvidia yapman yeterli olacaktır. Ancak grafik kartın VGA portunda ise bu desteklemiyor.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

drx

APPRENTICE
14 Ağu 2020
19
3
21
SATA IDE> kurulumu yapamazsın. IDE desteklenmiyor. GT220 için Config / G>graphic içinde Inject Nvidia yapman yeterli olacaktır. Ancak grafik kartın VGA portunda ise bu desteklemiyor.
Config / G>graphic Inject Nvidia işlemi gt 430 içinde geçerlimi converter var elimde hdmı to vga taksam olurmu ve sorunsuz hangi sürümü kurabilirim kolay gelsin

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
El Capitan en sorunsuzu olacaktır. Bununla VGA sorunu yaşamazsın.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: drx
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler