Merhaba forumdaşlar. Uzun süredir bu konuyu açmayı düşünüyordum fakat sürekli erteliyordum. Canım sıkıldıkça ve zaman buldukça SSDT dosyalarında ve config'de ufak düzenlemeler yapıp sistemi daha stabil hale getiriyordum. Uzun süredir kuruluma bir ekleme yapmadığımı farkettim ve sistemin şu anki hali Windows kadar stabil ve sorunsuz olduğu için artık konuyu açayım dedim. Bilgisayarı kullanmadığım zamanlar uyku moduna alıyorum ve 1 haftadır reset dahi atmadığım halde hiçbir şekilde bir yavaşlama, kernel panic, ani donma vs. gibi bir sorunla karşılaşmadığıma göre bence %100 çalışan bir kurulum diyebiliriz. Şaka maka Hackintosh çok gelişti he. 2011lerde çalışan uyku modu hele hele laptoplarda uyku modu resmen hayaldi.
- Kurulum USB'sini oluşturmak için istediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz. Ben sorun yaşamamak ve tamamen temiz bir imaj ile kurulum yapmak için direkt Apple sunucularından Big Sur'un InstallAssistant.pkg dosyasını indirerek evdeki Mac mini üzerinde hazırladım USByi.
BIOS Ayarları (Yalnızca değiştirdiklerim):
- SATA Controller Mode [AHCI]
- Hotkey Mode [Disabled]
- Secure Boot [Disabled]
- Fast Boot [Disabled]
- Load OS Optimized Defaults [Disabled]
NOT: Hali hazırda Windows kullanıyorsanız SATA modunu RST’den AHCI’ye aldığınızda Windows mavi ekranın verir. Eğer Windows’u tekrar kurmak istemiyorsanız bu ayarı değiştirmeden önce regedit’i kullanarak 1-2 düzenleme yapmanız gerekiyor. Internette bulabilirsiniz.
Değişen donanımlar:
- Realtek Wi-Fi+Bluetooth ->> Broadcom BCM94360NG Wi-Fi+Bluetooth kartı
- Seagate HDD yanına Samsung EVO 860 250GB SSD
Çalışanlar:
- Intel CPU ve HD620 GPU + Güç yönetimi. Pilin daha uzun süre dayanması ve frekansın dinamik şekilde otomatik ayarlanabilmesi için SSDT-PLUG dosyasında CPUFriend girdileri eklenmiştir, ne yaptığınızı bilmiyorsanız ellemeniz tavsiye edilmez.
- Bütün klavye kısayolları (parlaklık tuşları dahil olmak üzere fn komutları), delete tuşu, PrtSc tuşu, medya kısayolları
- ELAN Touchpad (bütün hareketler + ayarlardan 1-2 yeri değiştirirseniz force touch)
- Wi-Fi + Bluetooth (Realtek hiçbir şekilde çalışmaz, eğer sizdeki modelde Intel Wi-Fİ varsa kartı değiştirmeden kullanabilirsiniz forumda konusu var)
- Ethernet (+ olarak Android kullanıyorsanız USB üzerinden internet paylaşımı)
- HDMI görüntü + ses
- Uyku modu (DarkWake + hazırda bekletme modu dahil). NOT: DarkWake Big Sur 11.4 güncellemesinde sıkıntı çıkarıyor öncesinde MacBooklardaki gibi sıkıntısız çalışıyordu. Sistem uyanıp yedek vs. işlerini bitirdikten sonra geri uyuyamıyor. Bu yüzden RTC yazılımsal olarak “Kernel -> Patch” kısmından devre dışı bırakılmıştır. 11.4 öncesi bir sürüm kullanıyorsanız RTC yamasının tikini sağdan kaldırın. Hazırda bekletme modu için pmset üzerinden değişiklik yapmanız gerekiyor, bu konuda buna değinmeyeceğim çünkü çoğu kullanıcı için gerekli bir şey değil. En kötü ihtimalle olur da pcyi uykuda unutup tatile falan giderseniz macOS otomatik olarak 3 gün sonra falan sistemi hazırda bekletme moduna alıyor.
- Kamera
- Ses + Mikrofon (kulaklık girişi dahil)
- Batarya
- USB Portları (Type C dahil)
- Realtek SD Kart okuyucu (sistem özelliklerinde görünmüyor fakat herhangi bir kartı soldaki porta taktığınızda aktifleşiyor)
- iMessage ve FaceTime (ek notlar kısmına bakın)
- Efsane açılış sesinin T2 çipli yeni Maclerdeki versiyonu (BIOS ve OpenCore arasında bi 4-5sn civarı gecikme yapıyor)
Çalışmayanlar:
- Realtek Wi-Fİ ve Bluetooth
- macOS üzerinde NVIDIA 940MX (çalışmadığı halde güç tüketip pili çabuk bitirmemesi için SSDT ile devre dışı bırakıldı)
- OpenCore kullanarak Windows’u boot etmek (OC NO-ACPI fork’u ile bu sorunu gidermek mümkün fakat gereksiz uğraştırıcı çünkü her yeni sürüm çıktığında xcode ile build etmeniz gerekiyor. Windows’u açacağınız zaman F12 tuşunu kullanıverin en rahatı, veya Parallels ile sanal makinede oluşturun oyun oynamıyorsanız performansı gayet yeterli). SSDT dosyalarının bazılarında If (_OSI ("Darwin")) girdisi eksik fakat bunu eklemek ve bütün yamaları devre dışı bırakmak dahi sorunu çözmüyor. Windows hiçbir şekilde standart OC üzerinden açılmıyor. Darwin girdisi YogaSMC’de sıkıntı çıkardığı için kaldırdım SSDT’den.
- Hardware DRM (Intel GPU ve Big Sur problemi, Chrome kullanarak Netflix gibi DRM kullanan abonelik bazlı sitelerde sorunsuz 720p/1080p izleyebilirsiniz)
Ekstra:
YogaSMC: Release 1.5.1 · zhen-zen/YogaSMC
- Clamshell modunun kontrolünü tamamen size bırakır. macOS normalde harici ekran ve mouse bağlı değilken kapağı kapattığınızda sistemi uykuya alır. Bunu buradan engelleyebilirsiniz.
- Windows’ta olduğu gibi pili şarj etme işlemini %60ta durdurabilirsiniz (Idea -> Conservation mode)
- Uçak modu gibi fonksiyon kısayollarını fn tuşu ile kullanmak istemiyorsanız direkt F1-2-3 gibi tuşa bastığınızda çalışmasını istiyorsanız FunctionKey altındaki seçenekten bunu değiştirebilirsiniz fakat touchpad’i kapatma tuşu buglı ve tam tersi şekilde çalışıyor. Ses ve parlaklık tuşlarına bu ayar etki etmiyor. Hotkey seçili bırakın en iyisi.
Ek notlar:
- AppleBacklightSmoother.kext’i devre dışı. Ben genelde aleti kapağı yarı açık şekilde kullanıyorum ve bu kext enabled durumda iken parlaklık 0’a kadar kısılmıyor. Kext’İn olayı parlaklık geçişlerini yumuşatmak tamamen kozmetik yani.
- SSD kullanmıyorsanız Kernel ->> Patch kısmından TRIM yamasını devre dışı bırakın.
- Voltageshift kullanarak ısınmayı azaltıp (VS ile yaz günlerinde ortalama 40C, VS yokken 45C) pil ömrünü 20-25dk civarı uzatabilirsiniz fakat stabilite sorunlarına sebep oluyor. Ayarını tutturamadım ben. Sistem 6-7 saattir düzgün bir şekilde çalışırken Safari’de 1440p video izlemeye kalktığınızda birden donup kalabiliyor. Bu yüzden konuya dahil etmedim fakat internette arayıp bulabilirsiniz.
- Config dosyanızdaki PlatformInfo kısmını kendinize göre düzenleyin. ROM kısmını mutlaka “from system” diyerek generate edin. Forumda konusu var bunun da. Eğer seri no vs. her şeyi düzgün bir şekilde ayarladınız ve yine FT, iMessage gibi servisler çalışmıyorsa iMessage uygulamasını terminalden çalıştırıp müşteri kodunu bi yere not edin ve Apple desteği arayın. Hackintosh kullandığınızı çaktırmayın sakın. Yurt dışından 2.el aldım vs diyin ve giriş yapamıyorum bana customer code verdi deyin. Onlar 2dkda falan halleniyor sorunu. Recovery vs derlerse hiç uğraşmayın şu an bunu yapmaya zamanım yok başka zaman ararım diyip kapatın telefonu.
- ECEnabler kext’i bazı ACPI bitleri için gerekli fakat olmasa da olur. Batarya bu kext olmadan da çalışıyor fakat EFI’de bulunmasının bir zararı yok.
- Kurulum bittikten sonra EFI klasörünü mutlaka kurulum yaptığınız diske taşıyın ve config dosyasındaki Misc -> Boot -> LauncherOption kısmını Short veya Full yapın.
- Lenovo firmware’i Windows’a öncelik veriyor (eğer yüklüyse). Eğer macOS kurulumunu yapıp EFI klasörünü USB’den HDD/SSD’ye kopyaladığınız halde boot menüsünde OpenCore gözükmüyorsa /EFI/Microsoft/Boot altındaki bootmgfw.efi dosyasınının adını değiştirip PCye reset atın. Listede yalnızca HDD/SSD adı gözükecek. Bunu seçerek macOS’i boot edin ve bootmgfw dosyasının adını eski haline getirin. LauncherOption kısmını Full yaptıysanız artık OC kolay kolay BIOS’ten kaybolmaz.
Konu MacOS ve opencore ile birlikte güncellenmiştir. Güncel EFI dosyalarına yeni konudan ulaşabilirsiniz.
[Başarılı Kurulum] Lenovo Ideapad 320-15ikb + Monterey + Opencore 0.7.9 - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Moderatörün son düzenlenenleri: