[Başarılı Kurulum] Monster Abra A5 V13.1.3 macOS Big Sur 11.0.1 + OpenCore 0.7.3

opethianskies

APPRENTICE
29 Haz 2019
81
17
21
01-A5_V13-1050_medium.png

Merhabalar.
Big Sur yüklemeyi deneyip bir çok hata aldıktan sonra; Catalina yükleme kararı aldım ve işe koyuldum. Ancak bu süreç de yine çok zorluydu ve defalarca siyah ekran, kernel dump ve bir çok sorunla karşılaştım. Ancak şu an forumun sayesinde bir çok donanım çalışıyor. Ve çok az bir yolum kaldı.

Güncellendi: Evet bir arkadaşın sayesinde sonunda tüm sorunlarımı hallettim ve Big Sur'u sağlıklı bir şekilde kurdum. Detayları aşağıda yazının devamında anlatacağım.

Dilerseniz başlayalım....

1- osxinfo forumundaki macOS Catalina imajını indirdim ve balenaetcher ile USB belleğe yazdım.

2- USB bellek ile boot edip diskimi GUID APFS olarak biçimlendirdim ve kurmaya başladım. Korkum yine kurulamayacağı yönünde de olsa kurulum bitti ve usb olmadan boot etmenin yollarını aramaya başladım.

3- Usb deki EFI klasörünü komple ; OpenCore Configurator ile diskimdeki EFI klasörünü mount edip içine kopyaladım. Böylece Usb olmadan da mount edebildim .

4- Ekran kartı; Intel UHD 630 ; beni günlerce uğraştırdı. 3 akşam ekran kartını tanıtmak ile uğraştım. Tongfang ile yaptığım çalışmadı genelde ve hata verdi. Device id değiştirip hackintool ile sürekli patchler yaptım nafile. En son Rehabman'in şu config dosyasını buldum. Opencore Configurator ile açıp Device Properties altından ilgili ekran kartıyla ilgili patch'i buldum ve kendi config.plist dosyamın içine kopyaladım. Eureka! Çalıştı...

5-Wifi heliport kurdum ancak uymadı. Sonra kendi usb wifi kartım olan TP Link WL823 v3 ün sürücüsünü kurdum ve bir süre onla idare ettim. Ancak o da sürekli forumda da başlık açtığım HalUsbInMpdu flood unu açılış ve kapanışta veriyordu. Hem işlemciyi yoruyor hem de can sıkıyordu. Ayrıca İnternet hızı yavaştı. Bunun için bir patch'de var ancak TP-LinkWL823 v2 ye kadar destek vermiş.

6- Sürekli siyah ekran almaya devam ediyordum. Arada bir diskten boot etmeyi başarıyor ancak yine de siyah ekran geliyordu. Sonra boot-args kısmına "-igfxblr" komutunu ekledim ve siyah ekran sorunu komple çözüldü. Whatevergreen'in changelog dosyasında bu komut mevcut.

7- intel Wifi sürücüsünü; AirportItwml kextini işleyerek ve ardından SecureBootModel seçeneğini; Default yaparak yükledim.

8- Ses kartı için hackintool'a girip bir çok device id'yi boot-args da bulunan -alcid: 1 kısmına girerek denemeler yaptım ve değiştirdim. -alcid:6 olarak çalıştı.

9- Ethernet kartı için Mieze'nin RTL8111 kextini kurdum. O da halloldu.

10- Cpufriend ile Güç yönetimi için uğraşırken config.plist bozuldu ve kullanılamaz hale geldi. Neyse ki bir yedek vardı. Önce Cpufriend i sonra Cpufriendfriend'i açtım ve kendi CPU hızıma göre performansa yönelik güç yonetimini hallettim .

12- SMBUS yamasını dortania github smbus sitesine giderek aynı kodu komple Maciasl ile ACPI oluşturup ACPI içine kopyalayarak başardım. Default kod benim kendi SMBUS kodummuş.

Şimdilik bu kadar.

Çalışan donanımlar:
  • Dahili Ekran Kartı
  • Ses sürücüsü
  • Wi-Fi
  • Ethernet
  • Bluetooth
  • Klavye ışıkları
  • Webcam
  • Usb portlar
  • Touchpad

Çalışmayan Donanımlar:
  • Hdmi portu (USB-A to HDMI ya da DP alacağım)
  • Nvidia GTX 1050 (bu zaten çalışmıyor macOS'da)
  • Kart okuyucu (buna da bakacağım)

Sorunlar: ( Çözüldü )
Reboot yapamıyorum. Ne zaman yapsam ya siyah ekranda fanlar coşuyor. Ya da kernel dump alıyorum forumda da bahsetmiştim. Aynı şekilde bilgisayarı kapatırken de yapıyor bunları.
Ekran parlaklığı her açılışta düşüyor. Bir yerde bir değer olmalı ama onu da bulamadım.

Geçen seferkinden daha uzun ancak daha verimli bir dönem oldu. Big Sur'a güncelleyip güncellememe arasında kararsızım . Çalışan bir şeyleri bozmak istemiyorum. EFI ve config dosyalarını ekleyeceğim.

EFI

config.plist

Reboot ve kapatma problemi sürüyor.

Ekran Resmi 2021-09-18 15.45.44.png
macOS üzerinden Catalina sürümünü 10.15.7'ye güncelledim. Tüm kextler işlendi.

Touchpad çalışıyor, pinch ile zoom yapıyor.

Reboot'da kernel dump devam ediyor, Shutdown'da da yapıyor bunu.Halen çözemedim. Bir ara yeniden bu EFI ile BigSur kurmayı denedim, ve bolca ACPI hatası aldım. Sonra orjinal EFI ile tekrar denedim, o da ta en başındaki SIGKILL hatasını sürdürdü.

Bir el atın da şu KERNEL DUMP'ı çözelim artık.

@montezuma @KaoS

Güncel kısa anlatım: Temelde yaptığım donanım tanıtmalar yerinde. Değiştirdiğim şeyler yardımlar sayesinde ACPI yamaları oldu. Bir kaç SSDT yaması ekledim sorunlarım için ardından config dosyamı bir kere daha detaylı bir şekilde inceleyerek gerekli düzenlemeleri yaptım. Ardından Big Sur kurulumuna tekrar girdim. EFI'mi sorunsuz bir şekilde yaptığım için kurulum konusunda en ufak sorun çekmedim. Şu an Big Sur'dayım umarım bu konu başkalarına da yardımcı olur. Herkese iyi günler diliyorum. Yakında EFI'mi düzenleyip paylaşacağım.

Kurulum konusunda desteği olan arkadaşıma teşekkür ediyorum: yusfklncc - YouTube

1632422916235.png

1632423140261.png

Moderatörün son düzenlenenleri:
BootLoader
Opencore 0.7.3
Laptop Modeli
Monster Abra A5 V13 1.3 - macOS Big Sur 11.0.1
İşlemci Modeli
Intel® Coffee Lake Core™ i5-8300H 4C/8T; 8MB L3; 8GT/s; 2.3GHz > 4.0GHz; 45W; 14nm
Grafik Kartı
Mobile Intel® HM370 Chipset & 4GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1050 128-Bit DX12
Ağ Aygıtları
Intel® Dual Band Wireless-AC 9560, 2x2 AC + Bluetooth 5.0 M.2 2230 (1.73 Gbps)
Disk ve RAM
JD512 512GB 3D Nand 2000/1500MB/sn NVMe SSD Disk & JD1000PRO 1TB 3400MB-3000MB/sn NVMe SSD Disk & 16GB RAM (2x8GB) DDR4 2666MHz
  • Like
Tepkiler: montezuma ve Ediko

daimon

APPRENTICE
7 Kas 2021
1
1
21
Hocam selamlar. Konuyu burada bizimle paylaşıp tüm deneyimlerini bize aktardığın için çok teşekkür ederim. Ben geçen yıl clover ile deneyip sonuç alamayınca uğraşmamıştım. Şimdi mac os a daha da ihtiyacım olduğu için kurmakta kararlıyım. Monster Abra A5 V13.4 kullanıyorum. 13.3'ten tek farkı 1050 yerine 1050ti olması. Şimdi bizim modeller için en uyumlu sürüm catalina mı yoksa big sur mu ? Hangisi daha uyumluysa onu kuracağım. Konuda yazdığınızdan tam anlayamadım, baştan big sur mu kurdunuz catalinadan sonra yoksa güncelleme ile mi geçtiniz ? Benim şimdi sıfırdan, yeni m2 ssd diskime kurulum yapmam için ne yapmam gerekiyor acaba ?

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v13.4
İşlemci Modeli
i7 8750H
Grafik Kartı
Nvidia 1050Ti
Ağ Aygıtları
Intel AC 9560
Disk ve RAM
256GB M2 Sata SSD & 16 GB DDR4 2666MHz
  • Like
Tepkiler: kamil.cobann
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler