Forumdaki macOS Big Sur başlıklı kurulum dosyasını indirdim ve balenaEther programı ile 16 gb usb 2.0 bir belleğe yazdırdım :
macOS Big Sur Intel ve AMD Kurulum İmajı - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Apple 22 Haziran 2020 tarihinde WWDC 20220 (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı 2020)'de en yeni macOS sürümü olan macOS Big Sur (11.0) işletim sistemini tanıttı. Bir çok yenilik içeren bu sürüm elbette sadece geliştiricilere sunuldu ve kullanılmaya başlandı. 6 Ağustos 2020 tarihi itibari...
EFI klasörünü relaxewdy YouTube kanalında paylaşılan OpenCore 0.6.7 EFI klasörü ile değiştirip OpenCore'u güncelledim.
AIDA64 programı ile ile windows ekranındayken sürücülerimi tespit edip uygun sürücülerin kextlerini indirdim. (Synaptics, SD Card, Intel Wifi, Atheros E2200 Ethernet, SMC Battery Manager, SMC Processor, SMC SuperIO)
İndirdiğim kextleri OpenCore EFI klasöründe bulunan Hashwell mobil config dosyasına işleyip config.plist olarak kaydettim.
Kurulum sonrasında gerekli OpenCore 0.6.7 Configrator, Hackintool 3.6.1, CPU FriendFriend-master, Intel Power Gadget 3.7.0, IORegisteryExplorer ve SSDTTime-master programlarını kurulum sonrası klasörüne yükledim.
BIOS ayarlarını resimdeki gibi yaparak kuruluma başladım.
(NOT : Kurulum sonrasında IGPU tanıttıktan sonra UEFI ile boot ettiğimde ekran kartını tanıttığım zaman screen glitch yaşadım. UEFI with CSM ile boot ettiğimde ise bu sorun ortadan kalktı.)
Başarılı kurulumun ardından usb içindeki EFI klasörünü APFS formatlı ssd içerisindeki EFI klasörüne koplayadım fakat boot etmedi. Sorunu Windows'u açıp EasyUEFI programı ile çözdüm.
(Not : Windows ve MacOS Big Sur farklı SSD'lerde yüklüler.)
Wifi&Bluetooth&SD Card sürücüleri ben önceden config dosyama işlemiştim. Dileyenler bunları bu aşamada da yükleyebilirler.
Dahili Grafik Kartı Intel HD 4600 sürücüsünü Dontania IGPU rehberinden edindiğim bilgiler ve Özer Dönmez Youtube Kanalından edindiğim bilgiler doğrultusunda yükledim. Hackintool 3.6.1 aracını kullandım.
Relaxewdy Youtube kanalından edindiğim bilgiler doğrultusunda PCI donanımlarını sisteme tanıttım.
Relaxewdy Youtube kanalından edindiğim bilgiler doğrultusunda SSDTTime.command dosyası ile AppleALC kullanarak ses kartımı tanıttım.
(Not : GM206 Nvidia ekran kartına bağlı ses donanımını tanıtamadım bu yüzden pci bölümünden çıkardım.)
PowerManagement için CPUFriend.kext ve CPUFriendFriend - Master dosyalarını kullandım. Intel i7 4710mq işlemcisi için resmi bir tdp değeri paylaşmadığından TDP değerini 0 GHZ (default olarak böyleydi) olarak girdim, henüz bir problemle karşılaşmadım.
USB portları için hackintool 3.6.1 aracını kullandım. Ayarlı halini kext olarak çıktı alıp config.plist dosyasına işledim.
(MSI EPF USB, sanırım touchpad donanımı, sürekli spam veriyor. Kapanışta ve açılışta da spam veriyor fakat çalışıyor. Hatta Synaptics kext'i ile sağ ve sol clickler bile çalışır hale geldi. Fakat Synaptics kextini yüklüyorsanız Voodoo PS2touchpad kextini silin, yoksa düzgün çalışmaz.)
Sonuç olarak SMBus dışında herşey çalışır duruma geldi.
osxinfo.net üyelerine, relaxewdy ve Özer Dönmez Youtube kanallarına çok teşekkürler. Uzun zamandır yapmaya çalıştığım hackintosh kurulumunu forumdaki rehberler ve videolar sayesinde tamamladım.
PROBLEMLER VE SORULAR
1- Intel HD4600 ekran kartını config dosyasındaki gibi tanıttım :
Fakat ara sıra özellikle yük altında iken ekranda cızırdama yapıyor veya bazı uygulamalarda. Örnek olarak böyle oluyor fakat 1 sn sonra geçiyor.
2 - VGA çıkışından görüntü alamıyorum. Philips 170X vga çıkışlı 5:4 oranına sahip bir ekranım var. VGA taktığım zaman resimdeki gibi ekran rengi bir mavi bir kırmızı... gidip geliyor ama görüntü gelmiyor.
Hackintool Connectors sekmesinde Index 1 ve Index 2 yi 0x02 BusID sine ayarlayıca ekranı görüyor fakat görüntü yine aynı.
Bir diğer sorun Index 1 ve Index 2 sekmesinde aynı anda ekranı görüyor, kırmızı yanıyor. Index 1 için Port ID 05 , Index 2 için Port ID 06 yazıyor. Bus ID'leri bu şekilde ayarlayınca ekran tekrar tanınmıyor hatta Connectors sekmesinde bile çıkmıyor.
3 - Sistem ilk açıldığında hiçbir şey yapamıyorum. Fare donarak hareket ediyor. Şifremi bile zor giriyorum. 2 dk bekleyince düzeliyor ve tekrar seri hale geliyor.
4 - MSI EPF USB, Hackintool USB ekranında sürekli spamlıyor. Yanıp sönüyor. MacOS başlarken ve kapanırken de bir süre hata veriyor fakat sonra kapanıyor.
5 - USB portlarını aşağıdaki gibi ayarladım fakat sanırım usb 3.0 portlar 2.0 hızında çalışıyor. Özellikle harici HDD (3.0 destekli) ile veri aktarırken yavaş aktarıyor.
6 - Kextler resimdeki gibi yüklendi. Bluetooth kulaklıkla müzik dinlerken bluetooth bağlantısı kopuyor, sonra geri geliyor. Arada kesilmeler oluyor.
Bu sorunlar için yardımlarınızı bekliyorum. Her şey için teşekkürler.
İyi Forumlar
Ekli dosyalar
-
31 KB Görüntüleme: 267
- Laptop Modeli
- Monster Tulpar T7 V2.7
- İşlemci Modeli
- Mobile QuadCore Intel Core i7 4710MQ , Intel Lynx Point HM87 Hashwell
- Grafik Kartı
- Intel HD Graphics 4600 & Nvidia GTX 980M
- Ses Kartı Modeli
- Realtek ALC892 @ Intel Lynux Point PCH - High Definition Audio Controller [C2]
- Ağ Aygıtları
- Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller & Intel Dual Band Wireless-AC 7260
- Disk ve RAM
- 120GB SSD (2 Adet) & 1TB HDD & 32GB DDR3 1600MHZ