Şu yorumda açıklanmış;
SORU:
Merhaba, eski MBP'me 1TB Samsung 860 Evo SSD kurdum. Ayrıca, kurulum prosedürü için herhangi bir değişiklik yapmadan makineme macOS Movaje kurdum, bu yüzden APFS çalıştırıyorum. Sorum, cihazımda TRIM'i etkinleştirmem gerekip gerekmediğidir. High Sierra'da önyükleme süresiyle ilgili sorunlar olduğunu okudum, ancak Mojave'de TRIM etkinken herhangi bir deneyiminiz var mı?
CEVAP:
Öyleyse soru, APFS altında TRIM'i etkinleştirmeniz veya etkinleştirmemenizdir.
Birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım:
*APFS için daha düşük format GUID'dir! HFS + ile aynı olan.
*APFS, verilen bölüm içinde bir kap kullanır, temelde eski formatlarda (Linux, Mac veya Windows) alıştığımızdan başka bir katman ekler.
Öyleyse TRIM nedir? SSD TRIM, bir işletim sisteminin artık kullanılmadıkları için hangi veri bloklarını silebileceğini bir NAND flash katı hal sürücüsüne (SSD) bildirmesini sağlayan bir Gelişmiş Teknoloji Eki (ATA) komutudur. TRIM kullanımı, SSD'lere veri yazma performansını artırabilir ve daha uzun SSD ömrüne katkıda bulunabilir.
Öyleyse, farklı arayüzleri gösteren bir blok diyagrama bakalım.
Peki bu bize ne söylüyor? Hem Kırmızı hem de Sarı (AHCI) yolları, TRIM'den yararlanacaktır. Yalnızca NVMe / PCIe arayüzü bundan yararlanamaz (etkinleştirilse bile).
Ama işte sorun! APFS altındaki veri akışları HFS + 'dan daha büyüktür, bu nedenle SATA veya mSATA arabirimi tıkanır, böylece kuyrukta çok fazla değişiklik olduğunda (kuyruk derinliği) donma yaşarsınız. Bu "Kuyruk", PCIe arabirimi altında SATA'dan daha iyi idare edilebilir. 8. slaydı buradan inceleyin
NVM Express ve PCI Express SSD Devrimi
Bu nedenle SATA veya mSATA tabanlı sistemlerde High Sierra veya Mojave'ye gitmenizi önermiyorum! Bunun doğrudan TRIM ile ilgisi yoktur. Ancak, SATA altında ihtiyaç duyulan TRIM, HFS + 'dan farklı olarak APFS altında mücadele edecektir.
Yani kısaca SATA (AHCI) tabanlı sistemler TRIM'e ihtiyaç duyar! SATA veya mSATA sürücüleri altında HFS + ile yapıştırma gereklidir. Bir NVMe / PCIe sürücünüz (Apple blade sürücüsü) varsa, bu ayar temel arabirimi değiştirmez ve varsayılan olarak Apple SSD'ler etkinleştirilir.
Kaynak:
Mojave'de Trim Aktifleştirmek
Not: Direk translate den kopyalandığı için çeviri bazı yerlerde tam karşılanmamış olabilir.