ÇÖZÜLDÜ Catalina APFS Trim Yapılmalı Mı?

bluerush06

APPRENTICE
24 May 2018
12
4
21
38
Unibeast ve Multibeast ile APFS format ile SanDisk SSD'ye Catalina kurdum. Sistem bilgilerinden TRIM inaktif görünüyor. Forumdan baktığımda Mojave üstü trim aktifleştirmeye gerek yok denmiş. Gerek olmaması APFS nin veya Mojave sonrasının TRIM desteğini otomatik sunması mıdır? Eğer otomatik sunuyorsa neden TRIM desteği inaktif görünüyor? Bununla ilgili bir işlem yapmalı mıyım?

• Like
Tepkiler: mehmetyuksel

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,864
4,401
Merhabalar sistem bilgilerinden kontrol ettiğinizde trim desteği yok görünüyorsa ve bunu aktifleştirmek istiyorsanız: terminalden sudo trimforce enable yazıp devamını takip etmelisiniz.
Ayrıca benim bildiğim kadarıyla Apple kendi ssdleri için doğal olarak trim desteği sunuyor. Diğer ssd üreticilerinin bu desteği sağlayıp sağlamadığını duymadım.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)
  • Like
Tepkiler: bluerush06

bluerush06

APPRENTICE
24 May 2018
12
4
21
38
Merhabalar sistem bilgilerinden kontrol ettiğinizde trim desteği yok görünüyorsa ve bunu aktifleştirmek istiyorsanız: terminalden sudo trimforce enable yazıp devamını takip etmelisiniz.
Ayrıca benim bildiğim kadarıyla Apple kendi ssdleri için doğal olarak trim desteği sunuyor. Diğer ssd üreticilerinin bu desteği sağlayıp sağlamadığını duymadım.
Selam, trim desteğinin olduğunu yabancı kaynaklardan okuduğumda öğrendim. Fakat dediğiniz gibi 3. partilere sunuyor,sunmuyor gibi bir ibareye rastlamadım. Bazı kişiler APFS/Catalina da TRIM etkinleştirdiklerinde yavaşlamalar ortaya çıktığından bahsetmiş. O nedenle aktifleştirmek konusunda çok emin olamadım. Kendi SSD leri için bu desteği sunuyor ise aktifleştirmemde fayda var o halde.

• Like

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,864
4,401
Clover ACPI kısmında trim yaması vardı sanki ona da bakınız. 3 parti ssdlere desteği doğal olarak yok diye okudum.
Ayrıca yanılmıyorsam -APFS Trim desteklemiyor- gibi bir cümleyi hatırlıyorum @montezuma tarafından.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)
  • Like
Tepkiler: bluerush06

bluerush06

APPRENTICE
24 May 2018
12
4
21
38
Şu yorumda açıklanmış;

SORU:

Merhaba, eski MBP'me 1TB Samsung 860 Evo SSD kurdum. Ayrıca, kurulum prosedürü için herhangi bir değişiklik yapmadan makineme macOS Movaje kurdum, bu yüzden APFS çalıştırıyorum. Sorum, cihazımda TRIM'i etkinleştirmem gerekip gerekmediğidir. High Sierra'da önyükleme süresiyle ilgili sorunlar olduğunu okudum, ancak Mojave'de TRIM etkinken herhangi bir deneyiminiz var mı?

CEVAP:

Öyleyse soru, APFS altında TRIM'i etkinleştirmeniz veya etkinleştirmemenizdir.
Birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım:
*APFS için daha düşük format GUID'dir! HFS + ile aynı olan.
*APFS, verilen bölüm içinde bir kap kullanır, temelde eski formatlarda (Linux, Mac veya Windows) alıştığımızdan başka bir katman ekler.

Öyleyse TRIM nedir? SSD TRIM, bir işletim sisteminin artık kullanılmadıkları için hangi veri bloklarını silebileceğini bir NAND flash katı hal sürücüsüne (SSD) bildirmesini sağlayan bir Gelişmiş Teknoloji Eki (ATA) komutudur. TRIM kullanımı, SSD'lere veri yazma performansını artırabilir ve daha uzun SSD ömrüne katkıda bulunabilir.

Öyleyse, farklı arayüzleri gösteren bir blok diyagrama bakalım.

Peki bu bize ne söylüyor? Hem Kırmızı hem de Sarı (AHCI) yolları, TRIM'den yararlanacaktır. Yalnızca NVMe / PCIe arayüzü bundan yararlanamaz (etkinleştirilse bile).

Ama işte sorun! APFS altındaki veri akışları HFS + 'dan daha büyüktür, bu nedenle SATA veya mSATA arabirimi tıkanır, böylece kuyrukta çok fazla değişiklik olduğunda (kuyruk derinliği) donma yaşarsınız. Bu "Kuyruk", PCIe arabirimi altında SATA'dan daha iyi idare edilebilir. 8. slaydı buradan inceleyin NVM Express ve PCI Express SSD Devrimi

Bu nedenle SATA veya mSATA tabanlı sistemlerde High Sierra veya Mojave'ye gitmenizi önermiyorum! Bunun doğrudan TRIM ile ilgisi yoktur. Ancak, SATA altında ihtiyaç duyulan TRIM, HFS + 'dan farklı olarak APFS altında mücadele edecektir.

Yani kısaca SATA (AHCI) tabanlı sistemler TRIM'e ihtiyaç duyar! SATA veya mSATA sürücüleri altında HFS + ile yapıştırma gereklidir. Bir NVMe / PCIe sürücünüz (Apple blade sürücüsü) varsa, bu ayar temel arabirimi değiştirmez ve varsayılan olarak Apple SSD'ler etkinleştirilir.

Kaynak: Mojave'de Trim Aktifleştirmek

Not: Direk translate den kopyalandığı için çeviri bazı yerlerde tam karşılanmamış olabilir.

• Like

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
Hocam konuyu diriltmek istemiyorum, hepsini okudum catalina'da trim desteğim açıktı big sur için trim desteği kısmı yok.

Şimdi biz trim'i açmalı mıyız açmamalı mıyız ?

Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160
Disk ve RAM
120GB M.2 SSD, 500 GB HDD & 12 GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Hocam konuyu diriltmek istemiyorum, hepsini okudum catalina'da trim desteğim açıktı big sur için trim desteği kısmı yok.

Şimdi biz trim'i açmalı mıyız açmamalı mıyız ?
Trim desteği macOS için çok ta faydalı olduğunu söyleyemem. Zaten bu yüzden bu özellik hep devre dışıdır. Bunu aktif etmek kullanıcıya bırakılır: (trimforce enable). EK olarak Catalina sonrasında trim aktif edildiğinde ciddi bir performans sorunu yaşanmakta. Dolayısıyla Hackintosh için Trim aktif etmek önerilmez. Hem performans hem boot süresi açısından. Kendi kanaatim de trim'e gerek olmadığı yönünde. Ve uzun yıllardır bunu devre dışı kullanmaktayım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Son olarak TRIM'in yaptığı şeyi ( blok düzenleme) zaten bütün modern SSDl'ler yapmakta.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: kemalsans

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
Trim desteği macOS için çok ta faydalı olduğunu söyleyemem. Zaten bu yüzden bu özellik hep devre dışıdır. Bunu aktif etmek kullanıcıya bırakılır: (trimforce enable). EK olarak Catalina sonrasında trim aktif edildiğinde ciddi bir performans sorunu yaşanmakta. Dolayısıyla Hackintosh için Trim aktif etmek önerilmez. Hem performans hem boot süresi açısından. Kendi kanaatim de trim'e gerek olmadığı yönünde. Ve uzun yıllardır bunu devre dışı kullanmaktayım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Son olarak TRIM'in yaptığı şeyi ( blok düzenleme) zaten bütün modern SSDl'ler yapmakta.
Teşekkürler hocam benim aradığım cevap buydu teşekkürler.

Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160