Çift işletim sisteminde ciddi sorun

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
Merhaba,
Bir adet ssd bir adet hdd olmak üzere iki farklı diskim var. Ssd' ye bigsur kurulumu yaptım. Daha sonra hdd' ye windows10 kurulumu yaptım. Herşey sıkıntısızdı. Fakat macos a girmeye çalıştığımda. Hiçbir şekilde boot ekranında gözükmemekte. Ve aynı şekilde nasıl oldu bilmiyorum ama ssd diskim windows boot manager olarak gözükmekte. Hiç bir şekilde ssdye windows işletim sistemi kurmadım. Windowsa erişebiliyorum fakat mac sistemi açamıyorum. Bios ekranında opencore seçimi dahi gelmiyor. Kurulum flashının yedeğini almamıştım. Macos sistemi tam olarak nasıl başlatabilirim ?

Bu arada sistemi açan efi-config yedeği yok elimde.

W

wtc

Guest
Merhaba,
Bir adet ssd bir adet hdd olmak üzere iki farklı diskim var. Ssd' ye bigsur kurulumu yaptım. Daha sonra hdd' ye windows10 kurulumu yaptım. Herşey sıkıntısızdı. Fakat macos a girmeye çalıştığımda. Hiçbir şekilde boot ekranında gözükmemekte. Ve aynı şekilde nasıl oldu bilmiyorum ama ssd diskim windows boot manager olarak gözükmekte. Hiç bir şekilde ssdye windows işletim sistemi kurmadım. Windowsa erişebiliyorum fakat mac sistemi açamıyorum. Bios ekranında opencore seçimi dahi gelmiyor. Kurulum flashının yedeğini almamıştım. Macos sistemi tam olarak nasıl başlatabilirim ?
Yeniden kurulum yapabilirsiniz

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
Bence hemen yeni kuruluma yönlendirmek doğru olmaz. Bu durumda her zaman birkaç kontrol yapmak iyidir. Öncelikle Windows üzerinden EFI bölüntünüzün hasar alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Şu başlıktaki #2 numaralı mesajımdaki rehber ile EFI bölüntünüzü kontrol edin. Bölüntüyü görüntülemek için Explorer++ kullanabilirsiniz.

Eğer EFI bölüntüsünde bir problem yoksa Windows Boot Manager BIOS üzerinde kendisini öne atmış olabilir. BIOS üzerinden 1. boot seçeneğinizin ne olduğunu kontrol edin. Eğer 1. seçenek olarak Windows Boot Manager görünüyorsa Hard Disk Drive BBS Priorities seçeneği üzerinde Opencore Bootloader görünüyorsa Opencore'u öne çekin.

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Qualcomm Atheros Killer E2500 PCI Express
Disk ve RAM
256 GB NVMe SSD & 1 TB HDD & 32 GB DDR4 RAM

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
Bence hemen yeni kuruluma yönlendirmek doğru olmaz. Bu durumda her zaman birkaç kontrol yapmak iyidir. Öncelikle Windows üzerinden EFI bölüntünüzün hasar alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Şu başlıktaki #2 numaralı mesajımdaki rehber ile EFI bölüntünüzü kontrol edin. Bölüntüyü görüntülemek için Explorer++ kullanabilirsiniz.

Eğer EFI bölüntüsünde bir problem yoksa Windows Boot Manager BIOS üzerinde kendisini öne atmış olabilir. BIOS üzerinden 1. boot seçeneğinizin ne olduğunu kontrol edin. Eğer 1. seçenek olarak Windows Boot Manager görünüyorsa Hard Disk Drive BBS Priorities seçeneği üzerinde Opencore Bootloader görünüyorsa Opencore'u öne çekin.
Cevap için öncelikle çok teşekkürler. Disk yönetiminden bile baktığımda ssd içinde efi bölüntüsü gözükmekte. Fakat hiçbir şekilde bios ekranında opencore seçeneği gözükmüyor. Anlamadığım nokta windows10 kendi kendini hdd üzerinden nasıl ssd' ye erişerek ordaki macos bigsur efi bölüntüsüne zarar verebilir ?

Edit: Bu arada windows10 yüklü hdd yi sökerekde deneme yaptım. Aynı şekilde yine opencore gözükmüyor

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
Aslında disk yönetiminden baktığınızda efi bölüntüsünün görünmemesi gerekiyor. Gördüğünüz bölüntünün EFI bölüntüsü olduğundan emin misiniz? Bölüntüyü mount ederek içini bir kontrol edin.

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
Aslında disk yönetiminden baktığınızda efi bölüntüsünün görünmemesi gerekiyor. Gördüğünüz bölüntünün EFI bölüntüsü olduğundan emin misiniz? Bölüntüyü mount ederek içini bir kontrol edin.
Windows disk yönetimi kısmından macos' ait diski ve efi' sini görebiliyorum.

bu macos yüklü disk:

Screenshot_1.png

bu da windows10 yüklü disk:
Screenshot_2.png

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
EFI bölüntüsünü mount ederek klasörün ekran görüntüsünü de paylaşır mısınız?

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
EFI bölüntüsünü mount ederek klasörün ekran görüntüsünü de paylaşır mısınız?
Windows üzerinde mount işlemini nasıl gerçekleştirebilirim ?

minitool partition tool ile görüntüleyebildim.

Screenshot_3.png

Oc efi dosyalarım olduğu gibi durmakta fakat nasıl olduysa microsoft diye bir klasörde efi içerisine gelmiş ?

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
4. mesajda da belirttiğim gibi, aşağıda linkini vereceğim mesajdaki şekilde mount edebilirsiniz. Bölüntüyü mount ettikten sonra görüntülemek için Explorer++ kullanabilirsiniz.

Microsoft klasörünün oraya girmiş olması normal. 10 tane disk kullansanız da Windows kendi bootloaderını mevcut olan EFI bölüntüsünün içine atacaktır. BIOS üzerinde BOOT sekmesinde Hard Disk Drive BBS Priorities seçeneği varsa buradan kontrol edin. Opencore Bootloader'ın orada görünmesi gerekiyor.

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: wintoosx

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
4. mesajda da belirttiğim gibi, aşağıda linkini vereceğim mesajdaki şekilde mount edebilirsiniz. Bölüntüyü mount ettikten sonra görüntülemek için Explorer++ kullanabilirsiniz.

Microsoft klasörünün oraya girmiş olması normal. 10 tane disk kullansanız da Windows kendi bootloaderını mevcut olan EFI bölüntüsünün içine atacaktır. BIOS üzerinde BOOT sekmesinde Hard Disk Drive BBS Priorities seçeneği varsa buradan kontrol edin. Opencore Bootloader'ın orada görünmesi gerekiyor.
Merhaba bios ekranında demiş olduğunuz hiçbirşeyi bulamadım ekran görüntülerini ekliyorum.
Normalde opencore yazması gereken ssd diskte windows boot manager yazmakta. P0 seçili ilk seçeneği seçtiğimizde ise missing şeklinde hata vermekte.
Screenshot_1.png

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
Anakart modeliniz nedir?

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
Anakart modeliniz nedir?

Bu da biosda boot ayarlarının olduğu kısmın fotoğrafı

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
Ekran Resmi 2021-01-16 16.34.18.png

Benim bahsettiğim kırmızı ile işaretlediğim seçenek fakat sizde görünmüyor. Windows kurulu Hard Diskinizin kablosunu sökerek BIOS'a girip bu ayarın olup olmadığını tekrar kontrol edebilir misiniz?

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

wintoosx

APPRENTICE
20 Mar 2020
34
4
21
Ekli dosyayı görüntüle 31767

Benim bahsettiğim kırmızı ile işaretlediğim seçenek fakat sizde görünmüyor. Windows kurulu Hard Diskinizin kablosunu sökerek BIOS'a girip bu ayarın olup olmadığını tekrar kontrol edebilir misiniz?
Hemen kontrolu yapıyorum
Ekli dosyayı görüntüle 31767

Harddiski tümüyle sökerek denedim fakat o seçenek yinede gelmedi.
Bu arada efi klasörünü windows10 üstünde mount ettim fakat yalnızca görüntülebiliyor herhangi bir şekilde düzenleme işlemi yapılmıyor. Elimde farklı bir macos cihaz olmadığı içinde düzenleme yapamıyorum bu durumla ilgili ne yapabilirim ?

Screenshot_1.png

@mehmetyuksel
Merhaba hocam bu konu ile ilgili windows üzerinden nasıl bir düzenleme yapabilirim ? Müsaitseniz yardımcı olmanızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler..

Son düzenleme:

DeathDance

APPRENTICE
18 Mar 2018
56
10
21
Bu durumda aklıma gelen tek şey kurulum imajı ile sistemi USB'den boot edip EFI bölüntüsünü sadece Opencore kalacak şekilde mevcut dosyalarınızla tekrar düzenlemek. Tecrübeli arkadaşların daha çok yardımı dokunacağı kanaatindeyim. Kolay gelsin..

BootLoader
OpenCore & Big Sur
Laptop Modeli
MSI GE73VR-7RE
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1220
Ağ Aygıtları