ÇÖZÜLDÜ Dell Inspiron 17"-3721 Mojave Kurulum Sorunları

canka591

APPRENTICE
2 Ara 2018
12
1
21
30
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 1 ay önce lenovo stick pc ile ilgili kurulum yapılır mı diye soru sormuştum ve atom işlemcilerin desteklenmediğini öğrenmiştim. 2. Hedefim olarak kullanmadığım eski bir bilgisayara hackintosh kurulumu yapacaktım nitekim bu sabah itibariyle başladım indirdiğim Mojave_Laptop imajını usb ye yazdırdım ve test amaçlı windows 10 yüklü 256 gb ssd yi 40 gb küçültüp yeni alan oluşturarak mojave kurulumunu yaptım aynı zamanda youtube üzerinde "Hackintosh Rehberi: macOS High Sierra Dual Boot Kurulum Rehberi" videosu açık orasıyla senkron bir şekilde işleri yapıyordum. Cihaza kurulum yaptım ve en nihayetinde mac os masaüstü geldi fakat clover yükleme adımını yapmama rağmen her ne yaptıysam usb yi çıkarttıktan sonra clover bootloader ekranı gelmedi. Windows diski de açılmıyordu zaten kullanmadığım için problem yok. Şuan usb üzerine tekrardan imajı yazdırıyorum ve tertemiz bir şekilde tekrar kurulum yapacağım bu sefer dual boot olayına girmeden sistemi direk ssd üzerine kuracağım.
Sizlerden yardım istediğim nokta şu bu benim ilk hackintosh deneyimim fakat bilgisayar konusunda ortalama üstünde bilgim var ve ortalama seviyede de ingilizcem var internette araştırdığımda konuların eski kaldığını görüyorum bu yüzden buraya güncel dosyaları bulmak için yazıyorum.
Öncelikle sistemin bileşenlerinden bahsedeyim:
CPU: Intel® Core™ i5-3337U 1.80 - 2.70 Ghz
GPU: Intel® HD 4000
Ram: 16 GB DDR3
Wifi Kart: Atheros AR9565
Ses kartı (EMİN DEĞİLİM-Sistem kapalı olduğu için bakamıyorum açılınca düzeltip yazarım): ALC3221
Şuan sistemi tekrar kuruyorum 256 GB boyutlu ssd yi GUİD şemalı bir şekilde formatladım şuan kurulum yapıyor.
Wifi kartı için ilgili kext leri forumda ve internette buldum fakat kurmayı denediğimde beceremedim

*Benim bu laptop üzerinden beklentim şu yönde*
Wifi çalışsın
Pil göstergesi çalışsın ve düzgün göstersin
Ses çıkışı alabileyim
Hdmi portu çalışsın

İlk kurulum yaptığımda şunlara dikkat ettim kurulum ekranlarında touchpad butonlarına tıklamadan kaygan yüzeyi üzerinde dokunma yapmaya izin veriyordu fakat masaüstü geldiğinde kaygan yüzeyi üzerinde tıklama yapmaya izin vermiyor illa alttaki sağ ve sol butonlara basmam gerekiyor bunu çözmem gerekli.
EK OLARAK: Multibeast denilen aracı mı kullanayım yoksa Clover denilen aracı mı hangisi benim için daha avantajlı olur.
Yani kısaca bu sistemi (mümkün olan) bütün donanımları çalışacak bir şekilde nasıl kurabilirim.
(Eğer sistem istediğim gibi işlerse ileride 5ghz ve hackintosh destekli bir wifi kart edinmeyi düşünüyorum)

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
USB olmadan boot sorunu varsa ilk olarak Terminal açıp diskutil list komutunu kullan ve çıkan sonucu paylaş. Wi-Fi için ise şu konuları takip etÇ
Atheros QCWB335 (AR9565) High Sierra 10.13
Atheros AR9565
Ses için;
VoodooHDA 2.9.0 Ses Kurulum Paketi | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Pil göstergesi için DSDT rehberini takip DSDT dosyalarını çıkartmalı ve rehberde kullanılan MacIASL içindeki [bat] yamalarından Senn sistemine uygun olan yamayı belirleyip bununla DSDT dosyanı yamalamalısın.
DSDT / SSDT Düzenleme Rehberi
Referans konu:
ÇÖZÜLDÜ - Asus X550LN Batarya için DSDT düzenleme | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

canka591

APPRENTICE
2 Ara 2018
12
1
21
30
USB olmadan boot sorunu varsa ilk olarak Terminal açıp diskutil list komutunu kullan ve çıkan sonucu paylaş. Wi-Fi için ise şu konuları takip etÇ
Atheros QCWB335 (AR9565) High Sierra 10.13
Atheros AR9565
Ses için;
VoodooHDA 2.9.0 Ses Kurulum Paketi | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Pil göstergesi için DSDT rehberini takip DSDT dosyalarını çıkartmalı ve rehberde kullanılan MacIASL içindeki [bat] yamalarından Senn sistemine uygun olan yamayı belirleyip bununla DSDT dosyanı yamalamalısın.
DSDT / SSDT Düzenleme Rehberi
Referans konu:
ÇÖZÜLDÜ - Asus X550LN Batarya için DSDT düzenleme | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Cevap için teşekkürler Wifi sorununu hallettim + ses problemini de hallettim + batarya yamasını da kext kurarak çözdüm hem pil durumunu hemde kaç dakikada şarj olacağını vs. gösteriyor sıkıntı yok fakat yanlışlıkla eski bir sürüme ait yada benim sistemimle uyumlu olmayan bir kext kurabildim ve sistem açılmıyor KCPM Utility programı ile /Library/Extensions klasörü altına kurulum yapmıştım efi içerisinde kext klasörüne atmamıştım dolayısı ile clover bootloader üzerinden kext kullanmadan aç komutu işe yaramıyor bunu nasıl çözebilirim.

Ek olarak şuan çalışmayan birkaç durum var
1- Hdmi kablosu takmama rağmen görüntü televizyona aktarılmadı
2- Trackpad üzerinde bulunan kaydırma yaptığımız bölüm ile seçim yapamıyorum altta buluna sağ ve sol tuşlarına basmam gerekiyor
3- Wifi gözüküyor ve bağlanıyor fakat Ethernet seçeneği yok
Şimdilik sorunlar bunlar başka bir sıkıntı yaşamadım

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Hdmi kablosu takmama rağmen görüntü televizyona aktarılmadı
Bunun için Framebuffer denemeleri yapmayı deneyebilirsin.
Intel FB-Patcher ile FrameBuffer Grafik Yaması Yapmak | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Ethernet seçeneği yok
Ethernet kartının modeli nedir?
2- Trackpad üzerinde bulunan kaydırma yaptığımız bölüm ile seçim yapamıyorum altta buluna sağ ve sol tuşlarına basmam gerekiyor
Aşağıdaki indir ve bununla deneme yap.
ApplePS2SmartTouchPad.kext.zip
Bunda takip etmen gereken adımlar:
Sistemde kurulu "ApplePS2Controller, VoodooPS2Controller, AppleACPIPS2Nub, ApplePS2Keyboard ve eski Elan Touchpad" sürümler varsa bunları kaldır.
Eğer sistemi USB üzerinden başlatıyorsan bunu Clover / kext / Others içine USB olmadan başlatıyorsan System / Library / Extensions içine kurup deneme yap.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

canka591

APPRENTICE
2 Ara 2018
12
1
21
30
Ethernet kartının modeli nedir?
DPCI Manager programında RTL810xE Pcı Express Fast Ethernet Controller yazıyor
Vendor 10EC - Device 8136 - Sub Ven 0128 - Sub Dev 059C yazıyor

Aşağıdaki indir ve bununla deneme yap.
ApplePS2SmartTouchPad.kext.zip
Bunda takip etmen gereken adımlar:
Sistemde kurulu "ApplePS2Controller, VoodooPS2Controller, AppleACPIPS2Nub, ApplePS2Keyboard ve eski Elan Touchpad" sürümler varsa bunları kaldır.
Eğer sistemi USB üzerinden başlatıyorsan bunu Clover / kext / Others içine USB olmadan başlatıyorsan System / Library / Extensions içine kurup deneme yap.
Kurulum yaptım fakat laptop üzerinde bulunan klavye mouse çalışmadı usb klavye mouse kullanabildim.

Ek sorularım da var
1- Clover UEFİ bootloader ile kurulum yaptığımda sistem harddisk üzerinden açılmıyor MULTİBEAST programı ile kurulum yapınca açılıyor nedeni ne olabilir ?
2- Bu kext işini hala çözebilmiş değilim UEFİ kurulum yapıyorum EFİ MOUNTER V3 programıyla EFİ bölümünü mount edip clover / kext / others
içine mi atmam gerekiyor yoksa KCPM Utility programıyla System / Library / Extensions içine mi kurmam gerekiyor bu nereye kuracağımı neye göre belirlemeliyim.
3- Wifi kartı modemin dibinde olmama rağmen 300-400kb/s indirme yapıyor buda 3-4 mbps hıza denk fakat ben 25 mbps sınırsız internet kullanıyorum ve modemim uzaklığa bağlı hız düşüşü yaşatmayacak kadar iyi bunu nasıl çözebiliriz medya oynatımı konusunda sorun yaşatabiliyor

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Bu kext işini hala çözebilmiş değilim UEFİ kurulum yapıyorum EFİ MOUNTER V3 programıyla EFİ bölümünü mount edip clover / kext / others
içine mi atmam gerekiyor yoksa KCPM Utility programıyla System / Library / Extensions içine mi kurmam gerekiyor bu nereye kuracağımı neye göre belirlemeliyim.
Önceki mesajımı dikkatli okursan hangi duruma göre kexti nereye kuracağını anlattım. Bunu tekrar yazmaya gerek yok.
Clover UEFİ bootloader ile kurulum yaptığımda sistem harddisk üzerinden açılmıyor MULTİBEAST programı ile kurulum yapınca açılıyor nedeni ne olabilir ?
Clover bootloader ile ilgili sorun değil bu. Bu senin Clover Bootloader kurulum yaparken ayarlarını doğru yapmamanla alakalı.
DPCI Manager programında RTL810xE Pcı Express Fast Ethernet Controller yazıyor
RealtekRTL8100.kext.zip

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

canka591

APPRENTICE
2 Ara 2018
12
1
21
30
Önceki mesajımı dikkatli okursan hangi duruma göre kexti nereye kuracağını anlattım. Bunu tekrar yazmaya gerek yok.

Clover bootloader ile ilgili sorun değil bu. Bu senin Clover Bootloader kurulum yaparken ayarlarını doğru yapmamanla alakalı.

RealtekRTL8100.kext.zip
Tam yeni mesaj yazarken siz yazdınız düzenliyorum o yüzden :D
Yıldızlar altında yazdığım şey siz yazmadan 5 dakika önce keşfettiğim olaydı bu konuda daha yeniyim cahilliğime verin :D
**
Hocam etherneti çözdüm RealtekRTL8100.kext kullanarak. Ben hep RealtekRTL8111.kext kullandığım için ethernet gözükmüyormuş dediğim gibi şuan kurdum ve Asus Dsl-Ac68u modemime ethernet üzerinden bağladım Sistem Tercihleri / Paylaşma altındanda Uzaktan yönetim ve Dosya Paylaşmayı açtım şuan iMac cihazımdan da kontrol ediyorum programları kuruyorum.
Şuan tek eksiğim HDMİ üzerinden görüntü çıkışı alamıyorum
Ses + Pil + Wifi + Ethernet + Touchpad + Klavye + Usb portları herşey çalışıyor

Son düzenleme: