Güç Yönetim Yaması Yapmama Rağmen Fanlar Asla Durmuyor

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Güç yönetimi yaptım fakat fan asla durmuyor uykudayken bile çalışmaya devam ediyor sessiz çalışıyor ama durması gereken yerde asla durmuyor ve en ufak işlemlerde fan çalışıyor aşağıda örnek fotoğraflarla anlatayım.

CPU kullanımı %5 olmasına rağmen fanlar neredeyse son hızda dönüyor fakat bazen %40 oluyor fanlar çalışıyor ama sessiz bir şekilde çalışıyor.
Bir de Intel Power Gadget görüntüsünü bırakayım aşağıya.
Windows kullanırken 10 Chrome sekmesi açmama rağmen laptop buz gibi çalışıyor fakat Mac'i sadece açmam bile fanları devreye sokmaya yeterli oluyor.
Umarım çözüme ulaşacaktır bu konu

Herkese iyi forumlar.
Ekran Resmi 2021-01-26 10.29.12.png
Ekran Resmi 2021-01-26 11.47.21.png

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Intel(R) Core(TM) i5-4210u CPU @ 1.70GHz
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 4400 & Nvidia GT820m
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Realtek PCIe FE Family Controller, Qualcomm Atheros AR9565
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Güç yönetimi yaptım fakat fan asla durmuyor uykudayken bile çalışmaya devam ediyor sessiz çalışıyor ama durması gereken yerde asla durmuyor ve en ufak işlemlerde fan çalışıyor aşağıda örnek fotoğraflarla anlatayım.

CPU kullanımı %5 olmasına rağmen fanlar neredeyse son hızda dönüyor fakat bazen %40 oluyor fanlar çalışıyor ama sessiz bir şekilde çalışıyor.
Bir de Intel Power Gadget görüntüsünü bırakayım aşağıya.
Windows kullanırken 10 Chrome sekmesi açmama rağmen laptop buz gibi çalışıyor fakat Mac'i sadece açmam bile fanları devreye sokmaya yeterli oluyor.
Umarım çözüme ulaşacaktır bu konu

Herkese iyi forumlar.
Ekli dosyayı görüntüle 32169Ekli dosyayı görüntüle 32170
Sisteminizde SMCBatteryManager varsa ve bu tam olarak düzgün yamalanmadıysa, bu soruna neden olur. Onun yerine ACPIBatteryManager kullanmanızı öneririm.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ | HM175 Chipset
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 630 & Nvidia 1050M
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 269 | Realtek 8411B PCI Express Card Reader
Ağ Aygıtları
Realtek 8168/8111 Gigabit Ethernet Controller & Intel DualBand AC 8265
Disk ve RAM
Samsung 970 Evo Plus 500gb & Adata 8 GB DDR4 2133Mhz
  • Like
Tepkiler: metehan66

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Sisteminizde SMCBatteryManager varsa ve bu tam olarak düzgün yamalanmadıysa, bu soruna neden olur. Onun yerine ACPIBatteryManager kullanmanızı öneririm.
Hocam ACPIBatteryManager kullanıyorum zaten fan hiç susmuyor ya uykuya girmiyor yani bilgisayar uykuda bile fan dönüyor. Çok rahatsız edici.

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Hocam ACPIBatteryManager kullanıyorum zaten fan hiç susmuyor ya uykuya girmiyor yani bilgisayar uykuda bile fan dönüyor. Çok rahatsız edici.
Güç yönetimi düzgün yapılmamış ve bazı ACPI dosyaları hatalı yamalanmış sanırım. EFI dosyanızı bir görebilir miyim ? Düzenlemeye çalışalım.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Güç yönetimi düzgün yapılmamış ve bazı ACPI dosyaları hatalı yamalanmış sanırım. EFI dosyanızı bir görebilir miyim ? Düzenlemeye çalışalım.
Hemen atayım bir de siz bakın hocam fakat hocam dosyayı atamıyorum gerekli olan kısımları söyleseniz öyle atsam ben size

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Hemen atayım bir de siz bakın hocam fakat hocam dosyayı atamıyorum gerekli olan kısımları söyleseniz öyle atsam ben size
Kendi Drive' ına yükleyip, oradan "bağlantıya sahip olan herkes" diye erişimi açarak paylaşım yapabilirsin.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
en

EFI Dosyam İçin Tıklayın. Umarım sorunumu bulursunuz hocam. Teşekkürler!
Burada kullandığınız çoğu SSDT yaması Prebuilt şekilde yani hazır alıp koyulmuş. Fakat herkesin PCI yolları veya adları aynı olmaz. Misal veriyorum, benim smbus'ım _SB.PCI0.SBUS' tır, sizinki ise _SB.PC00.SMBS'dir belki, o yüzden Hackintool yardımı ile veya SSDTs: The long way | Getting Started With ACPI şurada bahsedilen yöntemlerle kendinize özel ACPI dosyalarınızı ayarlamalısınız. Kextlerinizide yine güncel ve hem sistemin hemde sizin ihtiyacınıza göre düzenlemelisiniz. Ben sizin PC'nizdeki PCI yollarını uzaktan göremediğim için bir şey yapamıyorum. Bu yüzden bir de Hackintool uygulamasının PCI kısmından bir görsel atabilirseniz, ona göre düzenlemeye çalışalım.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Burada kullandığınız çoğu SSDT yaması Prebuilt şekilde yani hazır alıp koyulmuş. Fakat herkesin PCI yolları veya adları aynı olmaz. Misal veriyorum, benim smbus'ım _SB.PCI0.SBUS' tır, sizinki ise _SB.PC00.SMBS'dir belki, o yüzden Hackintool yardımı ile veya SSDTs: The long way | Getting Started With ACPI şurada bahsedilen yöntemlerle kendinize özel ACPI dosyalarınızı ayarlamalısınız. Kextlerinizide yine güncel ve hem sistemin hemde sizin ihtiyacınıza göre düzenlemelisiniz. Ben sizin PC'nizdeki PCI yollarını uzaktan göremediğim için bir şey yapamıyorum. Bu yüzden bir de Hackintool uygulamasının PCI kısmından bir görsel atabilirseniz, ona göre düzenlemeye çalışalım.
Hocam tüm PCI kısımlarımı atabildiğim her yerden atmaya çalıştım.
SSDT yamaları hakkındaki düşünceleriniz doğru fakat inanın o yamaları kendime göre nasıl config edeceğimi bilmiyorum...
Ekran Resmi 2021-01-27 18.08.09.png
Ekran Resmi 2021-01-27 18.07.58.png
Ekran Resmi 2021-01-27 18.09.43.png

Hocam bir de şöyle bir şey fark ettim fazlaca bekleyince uyku modunda hard diski uyutmak istiyor hard disk uyuyor 1 saniye sonra uyanıyor sesini duyuyorum. Uyku modu sadece ekranı karartıyor anlayacağınız.

Son düzenleme:
BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Kardeşim benzer sorun bende de var. Anlıyorsan ACPI dosyasından eklesem benim dosyama da bakar mısın?
Bakarım, bu hafta ve önceki hafta full finallerle uğraştım. Kusura bakmayın yardımcı olamadım. Şimdi herkese yardım etmeye çalışacağım.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Bakarım, bu hafta ve önceki hafta full finallerle uğraştım. Kusura bakmayın yardımcı olamadım. Şimdi herkese yardım etmeye çalışacağım.
Ne demek önemli olan tabii ki kişisel önceliğiniz

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L
  • Like
Tepkiler: Bugra_TR

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Uzaktan tüm sistemini görmeden bu kadar toparlayabildim. Fakat 2-3 tane aynı işleve sahip .aml dosyan vardı. Type-C portun var mı bilmiyorum fakat onada ait 2 tane .aml vardı ona ellemedim. Bir kaç şey daha düzenledim, DSDT'nin normalde çok özelleştirme yapmadıysan orada bulunmaması lazım ve içinde 10 tane hata vardı. Ondaki hataları da giderdim, şuanlık durabilir. Böyle bir dene. Ama sorunun tam olarak ne olduğunuda bilmiyorum. Eğer ACPI dosyalarını sistemine göre tam, düzgün ve eksiksiz istiyorsan, baştan sona sıkılmadan deneyerek kendin sağlamalısın. Uzaktan bizim pek yardımımız dokunmayabilir. Getting started with ACPI | Getting Started With ACPI Misal bende hergün deneyerek ve araştırarak bir sürü şey öğreniyorum. Her seferinde bu sefer tam eksiksiz ve stabil bir EFI oldu dediğimde aslında bir şeylerin eksik veya yanlış yapıldığını görüyorum. Her seferinde daha iyiye taşımaya çalışıyorum.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Uzaktan tüm sistemini görmeden bu kadar toparlayabildim. Fakat 2-3 tane aynı işleve sahip .aml dosyan vardı. Type-C portun var mı bilmiyorum fakat onada ait 2 tane .aml vardı ona ellemedim. Bir kaç şey daha düzenledim, DSDT'nin normalde çok özelleştirme yapmadıysan orada bulunmaması lazım ve içinde 10 tane hata vardı. Ondaki hataları da giderdim, şuanlık durabilir. Böyle bir dene. Ama sorunun tam olarak ne olduğunuda bilmiyorum. Eğer ACPI dosyalarını sistemine göre tam, düzgün ve eksiksiz istiyorsan, baştan sona sıkılmadan deneyerek kendin sağlamalısın. Uzaktan bizim pek yardımımız dokunmayabilir. Getting started with ACPI | Getting Started With ACPI Misal bende hergün deneyerek ve araştırarak bir sürü şey öğreniyorum. Her seferinde bu sefer tam eksiksiz ve stabil bir EFI oldu dediğimde aslında bir şeylerin eksik veya yanlış yapıldığını görüyorum. Her seferinde daha iyiye taşımaya çalışıyorum.
Hocam teşekkür ederim desteğiniz için ama ssdt arşivi gibi bir site bulabilsem çok güzel olacak ama öyle bir sitede yok sanırsam... Ondan dolayı biraz da bu mağduriyetim.

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

metehan66

JEDI
13 Ocak 2017
410
61
301
Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim birazdan. @ahm3texe arkadaşımız sanırım düzenlenen config ve acpi dosyalını kendine ait sandı. @ahm3texe o dosyalar benim sisteme ait kardeşim. senin sistme uymaz.
Düzelttiğiniz ama dosyasını denedim. Eskiden işlemci fan hızı 10-15 dakika kadar devam ediyordu şimdi 1 dakika kadar devam ettikten sonra normale dönüyor. Bu arada bir şey sormak istiyorum. Platforminfoda processor type 4150 olarak bende kayıtlı. Bu da sa nırım İ9 intel işlemci tipi. Benim işlemci ise İ5 9400. Bunun tip numarası kaç acaba? Aradım ben bulamadım.
Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim birazdan. @ahm3texe arkadaşımız sanırım düzenlenen config ve acpi dosyalını kendine ait sandı. @ahm3texe o dosyalar benim sisteme ait kardeşim. senin sistme uymaz.

Düzelttiğiniz acpi dosyasını denedim. Eskiden işlemci fan hızı 10-15 dakika kadar devam ediyordu şimdi 1 dakika kadar devam ettikten sonra normale dönüyor. Bu arada bir şey sormak istiyorum. Platforminfoda processor type 4150 olarak bende kayıtlı. Bu da sa nırım İ9 intel işlemci tipi. Benim işlemci ise İ5 9400. Bunun tip numarası kaç acaba? Aradım ben bulamadım.

Son düzenleme:

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Hocam teşekkür ederim desteğiniz için ama ssdt arşivi gibi bir site bulabilsem çok güzel olacak ama öyle bir sitede yok sanırsam... Ondan dolayı biraz da bu mağduriyetim.
Belirttiğim sitede hiç yamasız kendi DSDT dosyanıza ve orijinal ACPI tablolarınıza göre nasıl hot patchler yapılır. Nasıl düzenlemeler yapılır ve SSDT dosyaları oluşturulur bunlardan bahsediyor zaten. Hatta İşlemci tipine ve belli donanımlara göre önceden hazırlanmış ACPI dosyaları mevcut ve durum izah edilerek, yani açıklanarak ilerliyor. Eğer oradan bir bilgi bulamazsanız. Yine spesifik kelimelerle arama yaparsanız. Bir çok sitede daha önce bu sorunları yaşamış insanların nelerle çözümler bulduklarına dair bilgileri edinebilirsiniz.

Düzelttiğiniz ama dosyasını denedim. Eskiden işlemci fan hızı 10-15 dakika kadar devam ediyordu şimdi 1 dakika kadar devam ettikten sonra normale dönüyor. Bu arada bir şey sormak istiyorum. Platforminfoda processor type 4150 olarak bende kayıtlı. Bu da sa nırım İ9 intel işlemci tipi. Benim işlemci ise İ5 9400. Bunun tip numarası kaç acaba? Aradım ben bulamadım.
OpenCore için processor type 0 olarak ayarlansa yeterli diye biliyorum. Fakat yinede konuya vakıf değilim. Biraz araştırıp dönerim.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like

metehan66

JEDI
13 Ocak 2017
410
61
301
Belirttiğim sitede hiç yamasız kendi DSDT dosyanıza ve orijinal ACPI tablolarınıza göre nasıl hot patchler yapılır. Nasıl düzenlemeler yapılır ve SSDT dosyaları oluşturulur bunlardan bahsediyor zaten. Hatta İşlemci tipine ve belli donanımlara göre önceden hazırlanmış ACPI dosyaları mevcut ve durum izah edilerek, yani açıklanarak ilerliyor. Eğer oradan bir bilgi bulamazsanız. Yine spesifik kelimelerle arama yaparsanız. Bir çok sitede daha önce bu sorunları yaşamış insanların nelerle çözümler bulduklarına dair bilgileri edinebilirsiniz.

OpenCore için processor type 0 olarak ayarlansa yeterli diye biliyorum. Fakat yinede konuya vakıf değilim. Biraz araştırıp dönerim.
config dosyamı opencore.slowgeek.com/ adlı sitede kontrol ettiğimde şöyle bir ileti alıyorum: ''DSDT.aml You should not be including your dumped DSDT. Please review the ACPI Docs.'' DSDT ye gerek yok mu gerçekten?

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
config dosyamı opencore.slowgeek.com/ adlı sitede kontrol ettiğimde şöyle bir ileti alıyorum: ''DSDT.aml You should not be including your dumped DSDT. Please review the ACPI Docs.'' DSDT ye gerek yok mu gerçekten?
Dediğim gibi çok özelleştirme yapmadıysanız ve gerçekten ihtiyacınız yoksa, silmeniz gerekir. Ben de koymamıştım fakat sonra _PSR düzenlemesi ve bazı işlemleri yaptığım için şimdilik tutuyorum. Sonra SSDT hot-pacthleri oluşturup sileceğim.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler