Hackintosh olayının tahoe ile artık bitmesi hakkındaki görüşleriniz

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
Evet görüşleriniz nedir?

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Realtek PCIe GBE Family Controller & Qualcomm Atheros AR956x Wireless Network Adapter
Disk ve RAM
465.76GB SHDD (Hybrid) & 4GB DDR3 1600MHz

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
Tahoe ile biteceği konusundaki bu bilgi kesin mi?

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
Apple resmi olarak tahoe'nin intel macleri destekleyecek son sürüm olduğunu duyurdu

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Realtek PCIe GBE Family Controller & Qualcomm Atheros AR956x Wireless Network Adapter
Disk ve RAM

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
Apple resmi olarak tahoe'nin intel macleri destekleyecek son sürüm olduğunu duyurdu
Kaynak lütfen.
Atlamış olabilirim.
Benim bildiğim Apple WWDC 2025'te Tahoe sürümünün görseldeki modellerle uyumlu olacağını açıkladı. Ve gerçekten de öyle.
Bu toplantıda Apple bu sürüm sonrası silicon işlemcilerle devam edeceğiz gibi bir açıklama yapmadı.
Bu tür bir açıklama yapsaydı Tahoe sonrasında Intel desteği olmayacağı anlamına gelirdi.
Benim duymadığım ya da atlamış olabileceğimi söylediğim konu bu.
Son sürüm olabilir mi? Evet olabilir. Ancak kesin değil.
Ekran Resmi 2025-06-29 22.03.53.png

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221

Wikipedia'da da dahil olmak üzere birçok kaynakta bunun intel macleri destekleyecek son sürüm olduğu belirtiliyor

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
Bu durumda Apple'ın gerçekten böyle bir açıklaması yok.
Diğerleri Tahoe için sadece iki Intel tabanlı bilgisayar desteği olacağı açıklamasından bu sonucu çıkarıp yorum yapmışlar.
Apple silicon ile yoluna devam edebilir ki niyeti de odur bu ayrı şeydir.
Ancak böyle bir açıklaması yoktur. Benim söylemek istediğim de buydu zaten.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: strangerone

AirLife

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Mar 2017
664
153
301
Bildiğim kadarıyla AMD işlemciler içinde desteği yoktu ama geliştiriciler sayesinde yapılabiliyordu. Yine aynı durum olmaz mı?

BootLoader
OpenCore 1.0.8 (DEV)
Anakart Modeli
ASUS ROG STRIX B650E-E
İşlemci Modeli
AMD Ryzen 7 7800X3D
Grafik Kartı
Sapphire AMD RX 6900 XT Toxic Extreme Edition - XTXH
Ses Kartı Modeli
ALC4080
Ağ Aygıtları
Intel Ethernet Controller I225-V
Disk ve RAM
250 GB SSD & 1 TB HDD & 1 TB M2 SSD & 2x16GB - 32 GB DDR5 6000MHz

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
Olmaz amd işlemcilerin Hacintoshun mümkün olmasının temel sebebi mimarinin zaten aynı olmasından kaynaklı standart bir x86 mimarisi mevcut hem Intel'in hem de AMD'nin kullandığı fakat şu an Apple'ın ürettiği işlemciler arm64 mimarili ve apple ayrıca cihazların özellikle grafik işlemeye yarayan donanımları ve benzeri donanımlarını tamamen özel mülkiyet kapalı kaynak tutuyor teknik olarak x86 bir cihazda arm64 işlemci emülasyonu mümkün emülasyonu yaparak belki MacOS'i açabilirsin (ki aslinda bu bile cok zor cunku apple'ın bizzat urettigi kapali kaynak donanimlarin bazıları büyük ihtimalle boot icin sart bunlari emule etmeden macOS boot dahi edemeyebilirsin) ama bu sefer Apple'ın özel mülkiyet ve tamamen dışa kapalı yapıya sahip donanimlarini da emule etmen gerekir ki bu çok zor hatta imkansıza yakın donanımları emule etmek için harcanan güce değmeyeceğini gibi aynı zamanda bu donanımları nasıl emile edeceğimiz hakkında en ufak bir bilgimiz yok Apple kendi cuhazlarindaki donanımların nasıl çalıştığını halka açmadığı için yani bu sebepten ötürü ne sanal makinede ne emulasyonla ne de gerçekten gidip arm64 işlemcili bir bilgisayar almayla MacOS uyumlu bir donanıma sahip olamazsın burda durum biraz iPhone gibi nasıl istesen bile iphone emule edemiyorsanız aynı şekilde arm64 macOS'i de emüle edemezsiniz bu noktada tek seçenek gidip bir maç satın almak ya da windows veya Linux'u değerlendirmek olur apple x86 mimarisindeyken istediğimiz gibi macOS i kendi bilgisayarınızda alabildik çünkü apple herkes ne kullandiysa onu kullandı grafik kartı ve işlemci ve diger donanimlar noktasında donanimlarinin büyük çoğunluğunu kendileri üretmedi dışarıdan satın alındı bence büyük ihtimalle ileride macOS'in grafik arayuzlu uygulamalarının büyük çoğunluğunu çalıştıramıyor olacağız.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: Dexcorp

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mustafaokur

PADAVAN
2 Ara 2016
139
71
101
Forum sayesinde ve forumdan önce de Montezuma sayesinde MacOSX kurmayı ve kullanmayı öğrendik, sevdik. Her yeni sürümde yeni kurulum maceralarına atıldık. saç baş yolduran saatler oldu sonra uyumlu donanımlar alıp en stabil hale nasıl getiririzi tartıştık.

Yaş 41 oldu ve artık yorulduk sanırım. Gerçek bir MAC alma zamanı geldi gibi görünüyor.

Zamanında intelden Powerpc işlemciye geçtiler ve çok uzun sürmemişti ama şu anda gelişen teknoloji ile tekrar intel'e dönmeyecek gibiler.
intel tarafında ciddi bir devrim olmazsa M serisi işlemcilerle sonsuza kadar ilerleyebilirler gibi gözüküyor.

BootLoader
OC 0.6.4
Anakart Modeli
GA z170x Gaming 7
İşlemci Modeli
Intel i7 7700k
Grafik Kartı
Saphirre rx580 8gb
Ses Kartı Modeli
Ca0232
Ağ Aygıtları
Killer 2500
Disk ve RAM
Samsung 960 Pro M2 SSD - 16gb Kingston Predator 3000mhz
  • Like
Tepkiler: Dexcorp

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
Apple ilk başta klasik maclarle bilgisayar üretme va yapma yoluna çıkmıştı ilk önce Motorola işlemcileri kullandılar daha sonra o zamanlarda yükselen ve performansı çok iyi olan powerpc mimarisine geçtiler o zamanlarda powerpc mimarisi Apple, Motorola ve IBM işbirliği ile sürdürülüyordu powerpc işlemciler yüksek güçleri sayesinde birçok konsolda da kullanıldı PS3, XBox360, Wii, Wii U ve Gamecube cihazlarında da kullanıldı fakat PowerPC kullanıcı marketinde sonsuza dek tutunamadi zamanda x86 mimarisi (Yani Intel ve Amd) çok yukselisteydi ve güçlüydü ayrıca çok da bir alternatifi de yoktu o zamanlar için ARM mimarisi yalnızca çok güç tükenmeyen cihazlarda kullanılan zayıf işlemcilerdi intel maalesef ki kendi kendine sahip çıkamadı x86 mimarisini olması gerektiği gibi geliştiremedi ve bir çok treni kaçırdı ekran kartı üretme konusunda ya da mobil işlemci üretimi konusunda çok zayıf kaldılar zamanında Apple ile IPhone noktasında işlemciler üreterek işbirliği yapabilirler ama yapmadılar günümüzde gelinen noktada cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla ve Apple'ın da artık ARM ye geçmesiyle arm mimarisi çok yükseldi bu esnada x86, 1985 yılından kalma demode işlemciler haline geldi ve şu anda intelin yetersizlikleri yüzünden ciddi düşüşte dolayısıyla görünüşe bakılırsa gelecek ARM da olacak ki bu kötü bir şey mi değil mi bu konuda net bir şey söyleyemem arm maalesef ki x86 gibi modüler değil (ya da firmalar oyle olsun istemiyor orasini bilemiyorum) ben önümüzdeki 15 yıl içinde pc toplama furyasının biteceğini öngörüyorum büyük bir çoğumuz çok yüksek ihtimalle önceden birleştirilmiş şekilde bilgisayarlarımızı alıyor olacağız gibi görünüyor günün sonunda ben yine de x86 nin cöküşünden rahatsız değilim herkesin artık bir değişime ihtiyacı var x86 yıllar içinde gelistirilirken her zaman geriye dönük uyumluluğa çok dikkat ettiler geldiğimiz noktada şu anda hepimizin bilgisayarından işlemciler ms-dos u tamamen saf donanımda çalıştırabiliyor çünkü islemcilerimiz bu kadar çok geriye dönük uyumluluk ile bu mümkün (tabii büyük bir çoğunluğumuz gidip Ms-Dos u saf donanımda çalıştırmaz çünkü BIOS değil UEFI kullanıyoruz ve çoğumuzun kullandığı anakart da yanlız UEFI destekliyor ama eğer olur da modern işlemcileri ve bios modunj destekleyen bir anakart bukursaniz deneyebilirsiniz gerçekten de oluyor)

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: mustafaokur

okartal

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
28 Eki 2021
681
95
301
Hocam ben M3i MacBook Air aldım hiç zevk vermiyor önemli olan Hackintosh kopamıyorum
:)

• Like
Tepkiler: LuTeuS

Furkan Kapıcı

PADAVAN
15 Tem 2020
156
15
221
Ne yapalım yapacak bir şey yok keşke apple donanımlarıni bu kadar kendi tekeline alıp bizi dokumantasyonsuz bırakmasaydın o zaman belki mac emülasyonu yapardık fakat şu anda böyle bir imkanımız yok keşke olsa ben yakın zamanda powerpc mac emulasyonu yapabildim mesela powerpc zamanlarında apple işlemcilerin kendi üretmiyordu ve powerpc de bizi bu kadar dokumantasyonsuz bırakıyordu o yüzden şu anda powerpc mac emulasyonu mümkün yeterince güçlü bir donanım varsa ama gel gelelim söz konusu apple donanımı olduğu zaman nasıl işlediği tamamen sır olarak tutulduğundan elimizde modern arm mac emulasyonu için çok da seçenek yok daha iPod touch (ilk sürümleri) emülasyonunu yeni yeni yapabiliyoruz. Bu noktada en iyi seçenekler şunlar: 1)windows a dönmek 2)(İlle de macOS doyenler icin)mac almak 3) Teknik takılmak icin linuxa geçmek

Ben şu anda 3.secenekten gidiyorum ama aynı zamanda 1.secenekten de gidiyorum aslında linux ta söyle güzel bir macOS teması olsa çok iyi olur ben şahsen kullanırım ama baktığım çoğu tema orijinal hissi vermiyor yok olmuyor kendim bir orijinal mac hissi veren macOS teması aslında yazabilirim biraz bilgim var ama çok üşendiğimden ve zamanım olmadığından yapmadım

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Lenovo G50-70
İşlemci Modeli
Intel Core i3 4010U
Grafik Kartı
İntel HD Graphics Family
Ses Kartı Modeli
Conexant SmartAudio HD
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

LuTeuS

JEDI
24 Şub 2017
240
164
251
Forum sayesinde ve forumdan önce de Montezuma sayesinde MacOSX kurmayı ve kullanmayı öğrendik, sevdik. Her yeni sürümde yeni kurulum maceralarına atıldık. saç baş yolduran saatler oldu sonra uyumlu donanımlar alıp en stabil hale nasıl getiririzi tartıştık.

Yaş 41 oldu ve artık yorulduk sanırım. Gerçek bir MAC alma zamanı geldi gibi görünüyor.

Zamanında intelden Powerpc işlemciye geçtiler ve çok uzun sürmemişti ama şu anda gelişen teknoloji ile tekrar intel'e dönmeyecek gibiler.
intel tarafında ciddi bir devrim olmazsa M serisi işlemcilerle sonsuza kadar ilerleyebilirler gibi gözüküyor.
intel ve qualcomm dan daha seri bir işlemci yaptılar... bence bu sefer başardılar gibi.

BootLoader
Native
Laptop Modeli
MacBook Pro 2021
Anakart Modeli
Native
İşlemci Modeli
M1 Pro CPU
Grafik Kartı
M1 Pro GPU
Ses Kartı Modeli
Native