Aşağıda paylaşacağım betik ve kurulum rehberi ile Intel, AMD, NVIDA kartlarında, HDMI üzerinden Ses tanıtabilirsiniz. Betik bunun için cihazınızda bağlı olan grafik kartını algılar ve sisteme bağlı Grafik kartlarının Framebuffer'da doğru bir şekilde tanınması için SSDT oluşturur. Ve oluşturduğu bu SSDT'yi CLOVER-->ACPI-->Patched içine otomatik olarak yükler.
Kurulum:
- İlk olarak bağlantıdan betiği indirin (Gelen bağlantıda "View Raw" tıklayın).
audio_cloverHDMI-130_v0.6.command.zip
- EFI Bölüntüsünü mount edin.
- İndirdiğiniz betiği çift tıklayarak çalıştırın.
- Açılan terminal ekranında gelen sorulara donanımınıza uygun şekilde Y yada N olarak yanıtlar verin.
- Bu işlemlerden sonra betik donanımıza uygun SSDT oluşturma işlemine başlayacak.
- Oluşturma işlemi bittikten sonra EFI / CLOVER / ACPI / PATCHED içinde SSDT'nin oluşturulduğunu teyit edin.
- Ardından sisteminizi yeniden başlatın.
Sorum biraz uzun olacak umarım yardım edebilirsiniz.
İlk mesajınızda vermiş olduğunuz bu betik EFI/Clover içerisinde bir config dosyası oluşturuyor ancak bahsettiğiniz gibi bir SSDT oluşturmuyor.
Bende bunun için konuyla alakalı
[Guide] Intel IGPU HDMI/DP audio (Sandy/Ivy/Haswell/Broadwell/Skylake) | tonymacx86.com konusundan çözüm bulmaya çalıştım. Ancak burada anlamadığım ve çözemediğim birkaç konu var. Bunlar hakkında sizden yardım istiyorum. Konunun hemen başında belirtilen şartlara sırayla baktığımda:
- Ben sesi ALC668 için, AppleALC yöntemiyle "27" inci kanaldan çalıştırdığım için native AppleHDA şartı sağlanıyor.
- Uygun framebuffer patchin değiştirilmesi konusu ise en sorunlu konu benim için. Forumlarda buduğum aşağıdaki patchlerin ikisini de ayrı ayrı denedim. İki patch arasındaki "02040900" "02041200" farkının nedeni nedir? Benim durumum için doğru patch hangisidir?
Ancak HDMI ın bağlı olduğu framebuffer@2 deki connector-type ı olması gerektiği gibi <00 04 00 00> dan <00 08 00 00> a çevirmiyor.
Ancak bu patchi HDMI takılı değilken uyguladığımda connector-type ı <00 08 00 00> a çeviriyor.
Konuyla çok alakalı mı bilmiyorum ama ekranın native ekranının connection type ı System Information da DisplayPort olarak görünürken
Registry de framebuffer@0 da <00 02 00 00> DVI olarak görünüyor.
- Haswell için renaming BOD3 to HDAU şartını hem DSDT/SSDT patch de hemde config/ACPI kısmındaki patch ile yaptım.
- "hda-gfx = onboard-1" özelliğini HDAU, IGPU ve HDEF e DSDT/SSDT patch ile ekledim.
- Haswell için HDAU ya HDEF ile eşleşen layout-id yi 3 olarak ekledim. Buradaki sorum bu layout-id nin config de kullandığım gibi 27 olması mı gerekiyor? Yoksa ikisi farklı şeyler mi? Birde 12 var. Ben hangisini kullanmalıyım? Bunu ne belirliyor?
- Son olarak da Haswell için Clover/kext içinde FakePCIID.kext ve FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext yer alıyor.
Checking your work kısmında yer alan aşağıdaki cümleden anladığım, registryde HDAU altında FakePCIID yer alıyorsa HDAU bu işi desteklemiyor.
Bunun manası FakePCIID yi görüyorsan HDMI dan ses gelmez mi demek?
Check under HDAU for FakePCIID loading:
- if you have an unsupported HDAU, you will notice FakePCIID has attached to the HDAU device