Lenovo Thinkpad x250 ye Windows 10 - Linux - Mojave kurulumu

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
Arkadaşlar merhaba,
Özet olarak 3 lü bir sistem kurmak istiyorum.

Şimdi detaylara geleyim elimde Lenovo Thinkpad x250 model Windows 10 yüklü bir Ultrabook var ve yanına Linux kurmuştum şimdi ise, Mac OS Mojave kurmak istiyorum. Forumlara bakınarak bir Mojave kurulum yaptım ve bu 3'lü sistem çok hoşuma gitti. Bu konuda benim bilgim yeterli olmadığından size danışmak istedim. Şimdi sizden ricam bu 3'lü sistemi en baştan hangi sıra ile kurmam daha doğru olur yardım etmeniz. SSD'yi ve HDD'i sıfırlayıp temiz, 3'lü bir sistem kurmak istiyorum tekrardan. Çoğunlukla, Windows kullanacağımı belirtmek isterim ve aklımda ki SSD ye Windows, HDD ise diğer iki sistemi kurmak ama bu konuda da fikrinizi almak isterim. Ben çoğunlukla, Windows kullanacağımdan SSD'ye, Windows kurmak mantıklı olur diye düşündüm.
Sistem özelliklerini aşağıda paylaşıyorum durumla ilgili tarafıma bilgilendirme yapmanızı rica ederim.

Cihaz Bilgileri,

• İşlemci: Intel Core i5-5200U 2.20 GHz
  • Bellek: 1x8GB DDR3
  • SSD: 256 GB M.2
  • HDD: 1 TB 2.5" 5400 RPM
  • Ekran Kartı: Intel HD Graphics 5500
  • Ekran : 12,5" Full HD IPS
  • Ekran Çözünürlüğü: 1920 x 1080
  • Ses Kartı: Realtek HD Audio
  • Network Kartı: Intel Dual Band Wireless-AC 7265

Moderatörün son düzenlenenleri:
BootLoader
➦ OpenCore\RELEASE (final)✔
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
➦ Intel UHD Graphics 620✔
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM
➦ M.2 WDC PC SN730 512G✔ | ➦ Asus ROG Flow Z13 (2025) Gaming Laptop\Tablet Win11\Linux✔

Sin0w

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
19 Eki 2016
579
194
251
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Deskopt
Anakart Modeli
MSI B660M-A PRO
İşlemci Modeli
Intel i5-12600K
Grafik Kartı
AMD RX 6900 XT
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 897
Ağ Aygıtları
REALTEK AC1200
Disk ve RAM
Corsair Dominator 32 GB 3200
  • Like
Tepkiler: Şahin_35

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
3 lü sistemi çalışır hale getirene kadar çok fazla deneme yanılma yaptım ve EFI bölümünü de kurcaladığım için sistem içime sinmiyor. O sebepten temiz bir kurulum yapmak istiyorum. Linke göz attım ve faydalanacağım ama benim için sorun şu Windows SSD de olacak diğer 2 sistem HDD de her sistem EFI ile ilgili ayrı bir işlem yapmak istiyor burada ne yapacağımla ilgili kafam karışıyor.
Benim senaryom ile ilgili burada kısa ve basit bir anlatım yapmanızı rica ediyorum.

Örnek,
  • 1. kurulum ....... OS ..... (HDD? SSD?) ile devam,
  • 2. kurulum ....... OS ..... (HDD? SSD?) ile devam,
  • 3. kurulum ....... OS ..... (HDD? SSD?) ile bitir.
  • 4. EFI ayarlaması nasıl olmalı?

Bu örnekte tek ricam Windows u hangi sıra ile örnekleyecek iseniz Windows un SSD üzerinde tek başına kurulu olması ve diğer iki sistemin HDD üzerinde olmasıdır.

Özet,

Hangi sıra ile başlamalıyım, son olarak EFI yi en son nasıl ayarlamalıyım ve PC açılışta sistem seçmem için Clover ile başlarsa çok güzel olur gibi geliyor.

Not,

Aklımdakini anlaşılır bir şekilde yazmak çok zor oluyor umarım anlatabilmişimdir, kimsenin vaktini de gereğinden fazla kullanmak istemiyorum, sorularım uzuyorsa da kusura bakmayın :(

BootLoader
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM
➦ M.2 WDC PC SN730 512G✔ | ➦ Asus ROG Flow Z13 (2025) Gaming Laptop\Tablet Win11\Linux✔

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
S10soz_21

Önerdiğiniz konu faydalı fakat benim sorularımın net cevabı değil. Konu da Disk leri sırası ile çıkartılarak ve sonrasında yeniden takarak masaüstü PC kurulum örnekleri var, benim kurulumlar için SSD ve HDD çıkartıp takma şansım yok. Benim siz bilir arkadaşlardan ricam yazdıklarımı göz önünde bulundurarak benim senaryoma uygun net, kısa bir özet anlatım ile bana yol göstermeniz. Önerdiğiniz rehber ile kurabildiğim tek bağlantı 3 lü bir sistem olması dışında bir benzerlik yok. Ben bu 3 lü sistemi şuan kullanıyorum, benim sizden rican benim senaryoma uygun net bir yol göstermeniz.
Beklentim ile kabalık ediyorsam lütfen belirtin.

BootLoader
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM

S10soz_21

MASTER JEDI
MODERATOR
19 Haz 2017
2,364
441
1,851
35
Diyarbakır/Amed
Sdd ve hdd Efi bölümü ve hhd GUİD bölüm düzeninde ise Clover kurulumu, Uefi olarak hdd ye kurmalısın. Ve usbdeki clover klasörünü hdd nin efisine kopyala. Ardından biostan hdd yi ilk sıraya al. Eğer sadece ssd de efi bölümü var ise. Bu efi bölümünü clover configurator ile maunt edip clover klasörünü kopyala. Ardından usbyi uefi olarak boot edip, clover Boot Menüye geldikten sonra Clover Boot Options seçeneğine tıkladıktan sonra, all clover secenegi seç. Eğer olmaz ise bios boot bölümünde clover Bootları ilk sıraya al.

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
SSD ve HDD ye format attım şu an sistemde yok bölümde yok düzende yok, sildim tümünü durum bu nereden başlayayım :)

Örnek,
Hangi işletim sistemini, hangi sıra ile hangi HDD yada SSD ye kurmalıyım?
Burada örneklerken Windows un SSD de tek olması önemli, kurulacağı sıra önemli değil.
  1. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
  2. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
  3. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
Son iş olarak açılışta sistem seçmem için Clover açılırsa çok güzel olacak, bu durum da EFI yi nasıl ayarlamalıyım?

BootLoader
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
SSD ve HDD ye format attım şu an sistemde yok bölümde yok düzende yok, sildim tümünü durum bu nereden başlayayım :)

Örnek,
Hangi işletim sistemini, hangi sıra ile hangi HDD yada SSD ye kurmalıyım?
Burada örneklerken Windows un SSD de tek olması önemli, kurulacağı sıra önemli değil.
  1. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
  2. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
  3. Kurulacak sistem hangisi olmalı ....? ve hangi Disk ( HDD ? - SSD ? )
Son iş olarak açılışta sistem seçmem için Clover açılırsa çok güzel olacak, bu durum da EFI yi nasıl ayarlamalıyım?
#4 Mesajda rehberi takip edersen sorularının cevabı var.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
Rehberi baştan sona incelemiştim zaten ama benim senaryom ile ilgili benim seviyemdeki bir kullanıcı için yeterince net değil. Rehberde yazılanları soru sormadan ayıklayabilecek seviyede bilgim olsa idi üye olmama gerek kalmadan işlerimi okuyarak hallederdim. Bana benim senaryom ile ilgili daha net bir anlatım, yönlendirme lazım. Bu sebepten üye oldum. Forum da bana net cevap verebilecek kimse yok ise belirtin ki vaktinizi daha fazla almayayım.

BootLoader
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Rehberi baştan sona incelemiştim zaten ama benim senaryom ile ilgili benim seviyemdeki bir kullanıcı için yeterince net değil. Rehberde yazılanları soru sormadan ayıklayabilecek seviyede bilgim olsa idi üye olmama gerek kalmadan işlerimi okuyarak hallederdim. Bana benim senaryom ile ilgili daha net bir anlatım, yönlendirme lazım. Bu sebepten üye oldum. Forum da bana net cevap verebilecek kimse yok ise belirtin ki vaktinizi daha fazla almayayım.
Bir rehber daha açık nasıl anlatılır bilemiyorum. Zira adım adım bir rehber. Rehber oldukça açıklayıcı olduğu için üzerine bir şey ekleneceğini düşünmüyorum. Bundan sonrası ise rehberi uygularken bir hata alırsan bunu sorman ve bizim de yardımcı olmamız.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Şahin_35

PADAVAN
20 Mar 2019
152
46
271
Yanlış anlaşılmayayım örneklediğim rehber de ve diğer rehberleriniz de de anlatımlarınız nerede ise gördüğüm en iyi anlatım zaten. Rehber benim senaryom ile ilgili net değil demek istedim. O rehber de masaüstü bir PC de Disk ler sökülerek anlatılmış bir anlatım var ve benzerliği 3 lü bir sistem olması. Benim amacım bir şekil de 3ü bir ara da çalışan bir sistem kurmak değil. Zaten sistemim bu tarz da çalışıyor idi. Ben usulüne uygun Profesyonel bir kurulum adımı ile 3 lü bir sistem kurmak istedim. O sebepten bilir kişilerden doğru sıra ile kurmam konusun da yardım istedim.

BootLoader
Laptop Modeli
➦ macOS\Sonoma14.4✔
Anakart Modeli
➦ HP Elite x2 G4✔
İşlemci Modeli
➦ Intel Core i5-8365U✔
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
➦ Realtek ALC3292✔
Ağ Aygıtları
➦ Intel WIFI 6 AX200✔
Disk ve RAM