macOS İşletim Sistemim Hakkında Eleştirilerim

karakarga

APPRENTICE
30 Ocak 2018
12
1
0
56
48 yaşında bilgisayar tecrübesi olan birisi olarak, nVidia desteği de kesildikten sonra, ben bu Apple işletim sistemi Mojave'den iyice soğudum.

1993 yılında Bilkent Bilgisayar proğramlam bölmüne girdiğimde, Apple notebook'u olan bir arkadaş, Borland C compiler'ı yüklenemediği için, kullandığı cihaz hiçbir işine yaramıyordu, çünki o devirde Apple cihazların içinde Motorola işlemciler vardı.

En son Bilkent merkez kateteryasına 2 ay evvel gittiğimde, kafeterya'da notebook kullanan 4 kişide Mac notebook olduğunu gördüm. Halbuki Bilkent'te Mac işletim sistemi eğitimi yoktur. Eskiden de yoktu, şimdi de yok.

Neden bu zıkkım bu kadar popüler oldu, bilemiyorum. Halbuki işletim sistemi olarak çok kötü yönleri de vardır.

En önemli eksikliği, Apple yaptığı son işletim sisteminde eğer yeni işlemcilerde kullanılan API, mikrokod vs. kullanana kadar, Apple kullanıcısı bekler. Mesela Mojave en fazla 2. jenerasyon Intel işlemcilerdeki donanıma tam destek veriyor. Mojave'den sonra çıkacak olanda ise, 3. 4. jenerasyon desteği verip, 2. jenerasyon desteğini kesecektir.

Yani, yeni bir Mac aldığınızda, onun tam donanım desteği için 5~7 sene bekleyip, 2 yıl kadar layığıyla kullandıktan sonra, artık desteklenmediğini göreceksiniz. Halbuki Windows'ta eğer Windows yeni ise, (mesela Windows 10), en yeni çıkan işlemcilere ve ekran kartlarına tam destek verecektir, yeriyor, hemde desteğini 10~15 sene kesmeyecektir!

Proğramcılık, donanım ve işletim sisteminden anlayan herkez için, aslında Mac, en kötü tercihtir! Bu bilinçle, ne zamanımızı, nede moda diye paramızı yok yere harcamanın hiçbir gereği yok....

Burası bu yazının yazılacağı yer değil belki, ama bu işletim sistemini öğrenmek isteyenler, bu yönünü de öğrensinler istedim.

Son olarak, yakında Apple, Intel işlemciler yerine, kendi ürettiği işlemcilieri masaüstü ve notebook olarak kullanmayı düşünüyor. Buna sebep, özellikle de Hackintosh. Tabi bu durumda, Intel işlemcilere eskiden olduğu gibi, Apple işletim sistemi yüklenemeyecek. Bu durumu da gözden kaçırmamakta yarar var.

• Like
Tepkiler: ERCAN

Cloudy

APPRENTICE
15 Mar 2019
22
6
21
29
C ve C++ ağırlıklı bir Win32 programcısı olarak ben de bir şeyler ekleyeyim.

Ben işim gereği masaüstü bilgisayarımda windows, dizüstü bilgisayarımda hackintosh kullanıyorum. Karşılaştırma yapmak gerekirse, hackintosh'un kusursuz uyumlu olduğunu varsayarsak tam bir görsel animasyon şöleni, arayüz o kadar akıcı ve zevkli ki, akıcıdan kastım tazeleme hızı değil, geçişler mükemmel en basitinden youtube'da bir videoyu tam ekran yaptığınızda donma olmadan animasyon ile geçiyor. Sonra macOS'un native scroll yeteneği çok başarılı, mac'de her şey yerli yerinde fakat windows çorba gibi. GDI+ arayüzlü formlar kullanırken birde gökten iner gibi önümüze XAML directx yazılım arayüzünü koydular. DPI scaling konusunda da macOS tartışmasız daha başarılı.

Son olarak, yazılım kısmına katılıyorum. macOS'de yazılım değil de daha çok yazılımcık yapabiliyorsunuz, yani mobil uygulamalar, html css php üçlüsü gibi. Fakat yine de tasarım dilini taktir ediyorum zira öyle bir oturtmuşlar ki tasarımdan bihaber bir yazılımcı bile olsanız uygulamanız güzel gözüküyor cocoa framework ile.

mustafaokur

PADAVAN
2 Ara 2016
139
71
101
Yorumunuza tamamen katılıyorum, işlemci konusunda daha önce patladılar yine patlayacaklar eminim. Power MAC işlemciyi gördük. 10 yıl içinde hiç bir program destek vermedi ve intele geçtiler. ilk başlarda harika işler yapıyor işlemci ondan sonra kademe kademe düşüyor. ancak bir gerçeği göz ardı etmemek lazım. 512mb ekran kartlı bir macte yaptığınız 3 saatlik işlemi windows bilgisayarda 1 günde yaparsınız. windows hayli yol kat etti fakat grafik programlarında hala bir mac performansı yok.

imzamdaki sistemde windows bios ekranı görünür görünmez 2 saniyede açılıyor fakat mac 13 saniyeyi buluyor.(mojave son sürümde böyle fakat sierra'da 4 sn falandı.). photoshop cc2019 mac te 3 sn windowsta 7 saniyede açılıyor. her iki sistemde de 500 fotografı kolaj haline getirmem windowsta 9 dakikayı geçtikten sonra beklemedim kapattım mac te sadece 2 dakikada halloldu.

benchmark testleri bence çok gerçekçi değil ama referans alınabilir.

yazılım konusunda ise şu an pek çok programlama dili yazılımı yükleniyor. + xcode gerçeği var. apple mobil platformlar için.

tek gıcık olduğum nokta 3ds max mac versiyonu olmaması.

BootLoader
OC 0.6.4
Anakart Modeli
GA z170x Gaming 7
İşlemci Modeli
Intel i7 7700k
Grafik Kartı
Saphirre rx580 8gb
Ses Kartı Modeli
Ca0232
Ağ Aygıtları
Killer 2500
Disk ve RAM
Samsung 960 Pro M2 SSD - 16gb Kingston Predator 3000mhz
  • Like
Tepkiler: montezuma
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler