MacOS kurulum imajı nasıl oluşturuluyor?

Bu konudaki mesaj 2 en iyi cevap olarak seçildi.

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21

Bu rehberdeki "OS X Kurulum İmajı Hazırlamak" adlı bölümü inceledim ancak bölüm sadece nasıl önyüklenebilir bir MacOS kurulum USB'si oluşturabileceğimizi anlatıyor. Ancak konuları incelediğimde dosyalar ".raw" veya ".dmg" uzantılı. İki uzantının ne farkı var? Neden tek bir tane kullanılmıyor? Ve bu imajlar nasıl oluşturuluyor?

Bir tahminim var aslında, AnyMacOS veya AppStore'dan indirilen ".app" uzantılı klasörlerin içinde bulunan createinstallmedia dosyasıyla önce USB bellek oluşturuluyor, ardından Disk Utility ile "Restore" seçeneğinden imaj oluşturuluyor. Ne kadar doğru bilemiyorum, emin olmak için bu konuyu açıyorum.

Ayrıca "gibMacOS" adlı program aracılığıyla indirilen ".pkg" uzantılı dosyalar nasıl imaj ya da ".app" uzantılı dosyalar haline getiriliyor?

Şimdiden teşekkür ederim.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
Apple sunucularından indirilen sürüm dosyalarının uzantıları pkg'dir. Çalıştırdığınızda uygulamalar klasörüne bir app dosyası atar. Bunu çalıştırarak yükleme yapılabilir. Aynı zamanda Disk izlencesi ile de gerekli komut yazılarak bir boot edilebilir Usb hazırlamak mümkün olur. Tabii bunun şartı elinizin altında bir Mac olmasıdır.
Ancak elinizin altında bir Mac yok ve macOS kurulumu yapmak istiyorsanız bu durumda ya bu pkg dosyasının Raw biçimine dönüştürülmüş (İmaj) hali gerekir. Ya da bir Recovery dosyası gerekir. Gerektiği şekilde Usb üzerine yazdırılır ve yazılımda oluşan EFI bölüntüsüne ön yüklemeyi başlatacak gerekli dosyalar atılır.
Bir pkg dosyasının nasıl Raw dosyasına dönüştürüldüğü konusu küçük bir araştırma ile nette bulunabilir. Özellikle Olarila.com sitesinde MaLdon tarafından bu konuda hazırlanmış rehber bulunabilir. Çok karmaşık değildir. Yaklaşık 10 dakika sürer işlemci hızınıza göre.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: Clatran

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21
Apple sunucularından indirilen sürüm dosyalarının uzantıları pkg'dir. Çalıştırdığınızda uygulamalar klasörüne bir app dosyası atar. Bunu çalıştırarak yükleme yapılabilir. Aynı zamanda Disk izlencesi ile de gerekli komut yazılarak bir boot edilebilir Usb hazırlamak mümkün olur. Tabii bunun şartı elinizin altında bir Mac olmasıdır.
Ancak elinizin altında bir Mac yok ve macOS kurulumu yapmak istiyorsanız bu durumda ya bu pkg dosyasının Raw biçimine dönüştürülmüş (İmaj) hali gerekir. Ya da bir Recovery dosyası gerekir. Gerektiği şekilde Usb üzerine yazdırılır ve yazılımda oluşan EFI bölüntüsüne ön yüklemeyi başlatacak gerekli dosyalar atılır.
Bir pkg dosyasının nasıl Raw dosyasına dönüştürüldüğü konusu küçük bir araştırma ile nette bulunabilir. Özellikle Olarila.com sitesinde MaLdon tarafından bu konuda hazırlanmış rehber bulunabilir. Çok karmaşık değildir. Yaklaşık 10 dakika sürer işlemci hızınıza göre.
Biraz araştırdım, sanırım hdiutil ile yapılıyor. Doğru muyum?

Peki neden DMG dosyasını direkt kullanmak yerine RAW dosyasına çeviriyoruz?

Ayrıca Disk Utility kısmınadki Restore seçeneği imaj oluştururken işe yaramaz mı? DMG dosyasını mount edip Restore yapsak mesela?

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
Peki neden DMG dosyasını direkt kullanmak yerine RAW dosyasına çeviriyoruz?
Dmg dosyasını nasıl çalıştıracaksınız Windows üzerinde? Mac üzerinde zaten direkt çalıştırabilirsiniz.
Nasıl yapılacağı ekli Rehberde var.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21
Dmg dosyasını nasıl çalıştıracaksınız Windows üzerinde? Mac üzerinde zaten direkt çalıştırabilirsiniz.
Nasıl yapılacağı ekli Rehberde var.
Amacımız bir USB belleğe yazmak değil mi? DMG veya RAW olması fark ediyor mu?

Ve rehberde sadece şu kod var ve anladığım kadarıyla ISO dosyasına çeviriyor bu komut: hdiutil convert /path/to/example.dmg -format UDTO -o /path/to/example.iso

Şu script işe yarar mı RAW dosyasına çevirmek için?: Uses hdiutil to create a raw disk image with .img extension

Eğer yanlışsam düzeltirseniz ve bütün sorularıma cevap verirseniz sevinirim çünkü makaleyi 3-4 defa okudum ancak RAW dosyasına çevirmek için gerekli kodu bulduğumdan emin değilim.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
Amacımız bir USB belleğe yazmak değil mi? DMG veya RAW olması fark ediyor mu?
Anlatamadım sanırım. Öncelikle ISO dosyasını bir tarafa bırakalım. Onunla sadece Sanal bilgisayar kurabilirsiniz ki VMWare vs ile.
Diyelim ki bir Usb'ye DMG dosyasını yazdırdınız. Peki o Usb'nin boot edilebilir olmasını nasıl sağlayacaksınız?
Ve rehberde sadece şu kod var ve anladığım kadarıyla ISO dosyasına çeviriyor bu komut:
Eklediğim rehberde kod yok. Sadece Disk izlencesi ile gerekli sekmeleri seçiyorsunuz.
Şu script işe yarar mı RAW dosyasına çevirmek için?
Siz Raw dosyasını neye çevirmek istiyorsunuz? Anlamıyorum. PKG yapacaksanız Raw uzantısını PKG olarak değiştiriverin.
Açıkçası siz ne yapmak istiyorsunuz?

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: turko35408

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21
Anlatamadım sanırım. Öncelikle ISO dosyasını bir tarafa bırakalım. Onunla sadece Sanal bilgisayar kurabilirsiniz ki VMWare vs ile.
Diyelim ki bir Usb'ye DMG dosyasını yazdırdınız. Peki o Usb'nin boot edilebilir olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Eklediğim rehberde kod yok. Sadece Disk izlencesi ile gerekli sekmeleri seçiyorsunuz.

Siz Raw dosyasını neye çevirmek istiyorsunuz? Anlamıyorum. PKG yapacaksanız Raw uzantısını PKG olarak değiştiriverin.
Açıkçası siz ne yapmak istiyorsunuz?
Şimdi her şeyi baştan anlatıyorum. Olariladaki rehbere göre kendimiz manuel bir DMG dosyası oluşturuyoruz kuracağımız İS boyutuna bağlı. Ardından bu DMG dosyasını mount ediyoruz. Sonrasında macOS kurulum programını indiriyoruz. Sonra bu kurulum programının içindeki createinstallmedia scripti ile mount ettiğimiz DMG dosyasına yazıyoruz. Sonrasında ESP Mounter ile yazdığımız DMG dosyasındaki EFI partitionunu mountluyoruz. Sonra önceden hazırladığımız EFI klasörümüzü bu mount ettiğimiz EFI bölümüne atıyoruz. Sonra DMG dosyasının tamamını unmount ediyoruz. Ben rehberden bunu anladım. Sonrasında bu hazırladığımız DMG dosyasını RAW'a çevirmemize gerek var mı? Zaten DMG dosyasının içinde bir EFI bölümü olmuş oldu. Yani DMG dosyasını yazdırdığımızda EFI bölümü oluşacaktır diye tahmin ediyorum. Normalde bu tür şeyleri deneyerek öğrenemyi severim ancak elimde bir Mac cihaz veya macOS kurulu bilgisayar olmadığı için deneyemiyorum.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
DMG dosyasını RAW'a çevirmemize gerek var mı?
DMG dosyasını Windows üzerinde görmeyi denediniz mi extra bir uygulama olmadan. Bir deneyin.
RAW hali Windows üzerinde yazdırabileceğiniz için gereklidir.
Elinizde bir Mac ya da Hack varsa zaten extra işleme gerek yok çalıştırın yeter.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21
DMG dosyasını Windows üzerinde görmeyi denediniz mi extra bir uygulama olmadan. Bir deneyin.
RAW hali Windows üzerinde yazdırabileceğiniz için gereklidir.
Elinizde bir Mac ya da Hack varsa zaten extra işleme gerek yok çalıştırın yeter.
Tamamdır teşekkür ederim şimdi anladığınıza göre tekrar soruyorum, Olariladaki rehberdeki Maldonun bir kullanıcıya cevap olarak attığı koddan anladığım üzere bu kod DMG dosyasını ISO dosyasına çeviriyor: hdiutil convert /path/to/example.dmg -format UDTO -o /path/to/example.iso
1770839575070.png

DMG dosyasını RAW haline getirmek için bir yol var mı yoksa PKG dosyası mı lazım? Ve nasıl yapılıyor detaylı bir şekilde anlatabilirseniz ya da direkt kod atabilirseniz çok mutlu olurum. Ya da attığım scripte bakıp işe yarar mı diye bakabilirsiniz. Şuna Uses hdiutil to create a raw disk image with .img extension

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like

Clatran

APPRENTICE
14 Haz 2023
19
1
21
Var zaten yol paylaştığım Olarila rehberde anlatılıyor. Ancak elinizde bir Mac ya da Hack olmalı.

Kusura bakmayın da 12 sene önce yazılmış bir Img oluşturma kodu ile ne işiniz olabilir?
En son sayfada kullanıcıya verilen bir cevapta varmış. En son sayfada olduğu için de ben fark etmemişim.

1770840331233.png

Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

• Like
Tepkiler: strangerone