ÇÖZÜLDÜ MacOs Sonoma ve Win 11 OpenCore Dual Boot Sorunu

msoscu24

APPRENTICE
13 May 2024
19
5
71
MacOs ve Windows 11 işletim sistemleri OC Dual Boot sorunu

Sistemimde kurulu Windows 11'de sonra Macos Sonoma sürümünü kurdum.
Sonrasında MacOs sistemi açan OC Efi dosyasını sistem EFI diskine yerleştirmek istedim.
Bu sebeple flaş bellekteki OC ve boot klasörlerini EFI diskine kopyaladım. Boot klasöründeki boot.x dosyasını flaşbellekteki ile değiştirdim.
Boot ettiğimde OC'den MacOs sorunsuz çalıştı ancak Windows 11 çalıştırmak istediğimde aşağıdaki gibi mavi ekran hatası verdi.

Sorunu internette araştırdığımda Windowsun Bios ile bağının kopması gibi bir sorun üzerine, yazılım güncelemellerinden bahsediyordu.
Daha önce bios versiyonunm 1.41 iken MacOs kurulmadığından bunu 1.31'e düşürmemin bu sorunu oluşturduğunu düşünerek, yeniden 1.41'e yükselttim
Ancak Windows 11'de yine aynı hatayı aldım ve bu sefer MacOs da çalışmadı. Daha sonra MacOs'un çalışmasını denedim. Bios'un bu versiyonunda MacOs'da çalışmadı.

Windows 11'in boot'unun bozulduğunu düşünüp, yeniden kurmak ya da kurulum adımlarında boot'u onarmak istedim.
Windows 11 kurulum adımları başlamadan Diski onar gibi seçenekler kullandım, işlemler yürütülse de "onarılamadı" gibi hatalar verdi.
Sonrasında yeniden çalıştırdığımda Windows 11 boot kendiliğinden çalıştı. Ben sonunun kendi kendine çözüldüğünü düşündüm ama kendiğinden çalışırken OC çalışmamıştı.
OC'nin açılması için setup boot menüsünü açıp OC'yi seçip, Windows'u yeniden seçtiğimde yine aynı mavi ekran hatası ile karşılaştım.
Bu arada setup menüsünde EFI OPENCORE ve EFI Windows Manager olarak 2 seçenek olduğu gözüme çarptı.
EFI Windows'u seçtiğimde ise sorunsuz çalıştı.

Netice olarak sorun şu. Windows'a ulaşmak için Setup Bios'ten EFI Windows Manager seçersek, Windows çalışıyor ancak OC içinden seçince hata veriyor.
OC içinden seçtiğimde çalışmasını nasıl sağlayabilirim?
Bios Boot'tan da seçim yapabilirim ama hem bios boot'a sürekli esc ile girmek her zaman pratik değil hem de buraya girerken bios "bip"liyor ve bu sesi kapatılacak bir seçenek olmaması ile sinir bozuyor.

İlgisi olamaz gibi düşünüyorum ama yine de kullandığın OC Config'si ekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Moderatörün son düzenlenenleri:

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,676
9,469
4,401
Windows BSOD sorunun kaynağı kullanılan SSDT dosyası/dosyalarıdır. Ve tavsiye edilen çözüm öncelikle Windows açılışında bunların devre dışı bırakılmasıdır. Ancak bu bildiğimiz/kullandığımız OpenCore sürümlerinde yok yalnızca Çinlilerin hazırladıkları OpenCore sürümünde NO_ACPI girişi var ve sorunu çözüyor. Bağlantı ekli ancak dil Çince olunca kullanmak sorun oluyor.
Bir başka çözüm kullanılan SSDT dosyalarına If (_OSI ("Darwin")) eklemek ancak kullandığınız SSDT MaLD0n tarafından hazırlanmışsa bu girişlerin var olduğunu ve işe yaramadığını düşünebiliriz.
Önce çok nadir de olsa sorunu çözdüğü belirtilen alttaki değişiklikleri yapıp NVRam Reset ile denemek.
Kernel -> Quirks -> CustomSMBIOSGuid -> True
Platforminfo -> UpdateSMBIOSMode -> Custom
Booter - >Quirks->SyncRuntimepermission- >true
Son olarak kullandığınız SSDT dosyasını kaldırıp yine NVRam Reset ile başlamak.
Tabii bunları yaparken sistemin açılmaması olasılığına karşılık mutlaka yedek bir EFI bulundurmak.
Bir başka çözüm de ben denemedim ancak sayfada belirtildiği gibi rEFInd kullanmakmış.
https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/si90uk

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: Ediko ve kindo

msoscu24

APPRENTICE
13 May 2024
19
5
71
Teşekkür ederim.
Bana 4 ihtimalli çözüm sunmuşsunuz.
Ben de ilk olarak OC Configirator ile yapılabileceklere ilişkin ihtimali denedim önce.
Tüm belirttiğiniz seçenekler belirttiğiniz gibiydi, haliyle olmadı.
Diğer ihtimalleri de inceledim ama, neyi neden yaptığımı anlamadığım ve tam olarak da nereden başlayacağımı çözemediğim için de girişmedim.
Sanırım bunlar bugünkü bilgimle beni aşan biraz daha zorlu ihtimallerdi.
Ama şikayetçi olduğum bip sesini kapatmayı buldum ve şimdi boot ekranından bu seçimi "gürültüsüz bir şekilde" yapmam mümküm.

Şimdi ise OC'nin boot ekranında oyalanmaya gerek yok diye düşünüyorum.
Bu şekilde bios boot seçimi sonrası doğrudan MacOs açılır, Nvram Recet ihtiyacı olunca da flashbellek ile açarım diye düşünüyorum.

Yani, OC boot ekranında Windows simgesini kaldırmak ya da MacOs'u başa alıp, bu ekranda bekleme süresini kısaltmak ya da kaldırmak mümkün mü?
(Forumda geçen, OC boot ekranında bir sefer başa alınması istenen seçenek için ctrl+enter konfigasyonu ile açmak çözüm olmadı)

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,676
9,469
4,401
Opencore içerisinde disk dışındaki araçları gizlemek için Config > Misc > Boot > HideAuxiliary değerini True yaparak aktif edin. Bu durumda boot edilebilir diskler dışındaki girişler Opencore ekranında gizlenecektir. Bunları opencore ekranında görmek için Boşluk tuşuna basmanız yeterli.
Windows diskini opencore içerisinde görünmemesi için Config > Misc > Securty kısmına girin ve ScanPolicy değerini 2687747 olarak girip deneyin.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

msoscu24

APPRENTICE
13 May 2024
19
5
71
Teşekkürler cevabınız için, önce Windowsu boot listesinden dediğiniz gibi çıkardım. Daha sonra da boot menüsünün hiç görünmemesi (bypass edilmesi) için OpenCore'da Config > Misc > Boot > Show Picker seçeneğini kaldırdım. Artık Bios boot'tan EFIOpenCore seçtiğimde doğrudan macos açılma süreci başlıyor. Tek sorun, Nvram reset ihtiyaç olduğunda bu menüden yeniden aktif edip, işim bittiğinde tekrar aynı şekilde kapatmam gerekecek.

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler