Mojave'den Monterey'e Geçişte Yaşanan Donanım Uyumsuzlukları

mephebosd

APPRENTICE
17 Ağu 2019
99
5
71
25
Merhabalar donanımlarını tam tanıttığım Mojave yüklü bilgisayarıma m2 SSD taktıktan sonra Monterey kurduğumda donanımlar çalışmadı. Clover yerine Opencore kullandığım için eski EFI'mi de kullanamamış olsam da daha önceki ACPI ve kextlerim de bazı donanımlarda işe yaramadı. Üstelik bilgisayarımda donma kapanmama gibi sıkıntılar da var fakat donanımları tanıtmadığım için şu an acele etmiyorum. Bu sıkıntıları çözünce onlara başka bir forumda değineceğim.

1- Pil göstergesi çalışmıyor: İçerisinde ekran parlaklık yaması da bulunan DSDT dosyamı ACPI içerisine atıp confige işleyince bilgisayar boot etmedi. Mojave kurulu iken çıkartıp errorları fixlenmiş SSDT ve DSDT dosyalarımı ilerde lazım olur diye yama yapılmamış yedeğini almıştım. Şimdi Monterey'de @montezuma hocamın da benimle paylaştığı bilgisayarım için olan pil yamamı aynen uyguladığımda dsdt dosyamda errorlar oluşuyor. Bu yüzden de pili tanıtamadım.

2- SD kart okuyucun kexti olmasına rağmen çalışmıyor: Mojave'de sadece kext ile tanıtıp çalıştırdığım SD kart okuyucum Monterey'de görünmüyor. Config'te tüm pcie aygıtları eklediğimde kext öncesi sürücü yüklü görünmüyorken kext yükleyip confige işleyince driver var görünüyor ama sistem raporunda kart okuyucu sekmesine gelince bu bilgisayarda kart okuyucu bulunmamaktadır yazısı görünüyor. Evde SD kartım olmadığı için şu anlık deneyemiyorum ama yarın haber verebilirim. Fakat eğer çalışsaydı böyle yazmazdı diye düşünüyorum.

3- Touchpad çalışmıyor: Yine mojave'de kolayca hallettiğim AppleSmartTouchpad.kext ile gesturelar dahil tanıttığım touchpad'im şimdi tanınmıyor. Fakat forumdaki yazılara göre pil tanınınca o da tanınıyormuş ama Mojave'de pilden önce tanıtmıştım ben bunu. Pek alakalı gelmedi bana ama yine de pili bekliyorum.

4- Parlaklık yaması ya da ayarı yapmadım çünkü şu an ekran parlaklığımı ayarlayabiliyorum. EFI'mde yalnızca configime işlenmiş Osxinfo'nun efisinin içerisindeki SSDT-PNLF.aml dosyası var. Parlaklık ayarı ve night shift çalışıyor ama takıla takıla. Ve ekran macbook ekranı gibi değil harici bir ekran gibi görünüyor. Muhtemelen ekranı tam tanımadı. Tam tanıtmanın yöntemi nedir?

Not: Ekran kartı, güç yönetimi, ses kartı ve usb port yaması yaptım.

Laptop Modeli
Hp Pavilion Gaming 15- ak103nt
İşlemci Modeli
Intel Core i7 6700HQ
Grafik Kartı
Nvidia GTX950M / Intel HD Graphics 530
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC290
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8136 FE
Disk ve RAM
1 TB 5400 rpm SSHD & 2x8GB Ram DDR3L 1600MHz

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
Merhabalar donanımlarını tam tanıttığım Mojave yüklü bilgisayarıma m2 SSD taktıktan sonra Monterey kurduğumda donanımlar çalışmadı. Clover yerine Opencore kullandığım için eski EFI'mi de kullanamamış olsam da daha önceki ACPI ve kextlerim de bazı donanımlarda işe yaramadı. Üstelik bilgisayarımda donma kapanmama gibi sıkıntılar da var fakat donanımları tanıtmadığım için şu an acele etmiyorum. Bu sıkıntıları çözünce onlara başka bir forumda değineceğim.

1- Pil göstergesi çalışmıyor: İçerisinde ekran parlaklık yaması da bulunan DSDT dosyamı ACPI içerisine atıp confige işleyince bilgisayar boot etmedi. Mojave kurulu iken çıkartıp errorları fixlenmiş SSDT ve DSDT dosyalarımı ilerde lazım olur diye yama yapılmamış yedeğini almıştım. Şimdi Monterey'de @montezuma hocamın da benimle paylaştığı bilgisayarım için olan pil yamamı aynen uyguladığımda dsdt dosyamda errorlar oluşuyor. Bu yüzden de pili tanıtamadım.

2- SD kart okuyucun kexti olmasına rağmen çalışmıyor: Mojave'de sadece kext ile tanıtıp çalıştırdığım SD kart okuyucum Monterey'de görünmüyor. Config'te tüm pcie aygıtları eklediğimde kext öncesi sürücü yüklü görünmüyorken kext yükleyip confige işleyince driver var görünüyor ama sistem raporunda kart okuyucu sekmesine gelince bu bilgisayarda kart okuyucu bulunmamaktadır yazısı görünüyor. Evde SD kartım olmadığı için şu anlık deneyemiyorum ama yarın haber verebilirim. Fakat eğer çalışsaydı böyle yazmazdı diye düşünüyorum.

3- Touchpad çalışmıyor: Yine mojave'de kolayca hallettiğim AppleSmartTouchpad.kext ile gesturelar dahil tanıttığım touchpad'im şimdi tanınmıyor. Fakat forumdaki yazılara göre pil tanınınca o da tanınıyormuş ama Mojave'de pilden önce tanıtmıştım ben bunu. Pek alakalı gelmedi bana ama yine de pili bekliyorum.

4- Parlaklık yaması ya da ayarı yapmadım çünkü şu an ekran parlaklığımı ayarlayabiliyorum. EFI'mde yalnızca configime işlenmiş Osxinfo'nun efisinin içerisindeki SSDT-PNLF.aml dosyası var. Parlaklık ayarı ve night shift çalışıyor ama takıla takıla. Ve ekran macbook ekranı gibi değil harici bir ekran gibi görünüyor. Muhtemelen ekranı tam tanımadı. Tam tanıtmanın yöntemi nedir?

Not: Ekran kartı, güç yönetimi, ses kartı ve usb port yaması yaptım.
Merhaba hocam, isterseniz önce pille başlayalım. Orjinal el değmemiş DSDT dosyanızı paylaşmakla başlayalın işe. Kexts klasörünüzün resmini alabilirmiyim birde ? Birde DSDT dosyanızı paylaşın el değmemiş olacak.

BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
nVidia GT 820M & HD Graphics 4400
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Intel AX200 Wi-Fi + Bluetooth Combo & Realtek RTL8111
Disk ve RAM
120 GB SSD & 8 GB DDR3 1600MHz

yusufklncc

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
4 Ocak 2020
5,973
2,519
4,401
Bence DSDT kullanmaktansa ECEnabler ile pilini tanıtmaya çalış. Eğer o gelirse tocuhpad düzelecektir.

BootLoader
OpenCore 1.0.3
Laptop Modeli
Lenovo ThinkPad E570
İşlemci Modeli
i5 7200U
Grafik Kartı
HD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20753/4
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8111/8168/8411 & Dell Wireless 1820A
Disk ve RAM
Samsung 860 EVO 256GB SSD & 8GB DDR3

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
söylediğiniz kişi ben değildim ama yinede düzenlemek isterseniz dsdt dosyam burada. şimdiden teşekkür ederim
Bende ekran parlaklığı ve touchpad çalışmıyor bu arada
Pardon hocam kusura bakmayın lütfen. Sizin bataryanız çalışıyor mu ?

BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mephebosd

APPRENTICE
17 Ağu 2019
99
5
71
25
Merhaba hocam, isterseniz önce pille başlayalım. Orjinal el değmemiş DSDT dosyanızı paylaşmakla başlayalın işe. Kexts klasörünüzün resmini alabilirmiyim birde ? Birde DSDT dosyanızı paylaşın el değmemiş olacak.
Dokunulmamış DSDT ekte. Kextleri de ekran görüntüsü olarak paylaşıyorum. Ricam şu: Yapacağınız yamayı ayrı dosya olarak da alabilir miyim? İlerde işe yarıyor çünkü yedekte durunca.

Ekli dosyalar

Laptop Modeli
Hp Pavilion Gaming 15- ak103nt
İşlemci Modeli
Intel Core i7 6700HQ
Grafik Kartı
Nvidia GTX950M / Intel HD Graphics 530
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC290
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8136 FE
Disk ve RAM
1 TB 5400 rpm SSHD & 2x8GB Ram DDR3L 1600MHz

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
Dokunulmamış DSDT ekte. Kextleri de ekran görüntüsü olarak paylaşıyorum. Ricam şu: Yapacağınız yamayı ayrı dosya olarak da alabilir miyim? İlerde işe yarıyor çünkü yedekte durunca.
Hocam yamayı ayrı dosya olarak değil de ben size resimli paylaşım olarak anlatım yapacağım. Şimdi editlemeye başlıyorum windowstayım mace geçeyim yapacağım hemen.

BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751