Ryzen 3 3100, RX 5500 XT Catalina Dual Boot

AtaK

APPRENTICE
21 Nis 2020
15
1
21
Ryzen 3 3100.
ASUS Dual RX5500 XT 4 GB.
Gigabyte S2H B450M anakart.
2 X 8 GB Gskill3200 MHz DDR4 RAM.
550 Watt Corsair PSU.
WD 1 TB HDD + 240 GB Gigabyte SSD.

Yukarıda belirtmiş olduğum sistemime dual boot olarak Catalina kurmak istiyorum. Catalina ve sonrası sürümler için önce macOS sonra Win10 kurulması gerektiğini okudum forumda. Sonrasında da farklı disklerde olursa sorun olmayacağını okudum. C: diski olarak SSD yi kullanacağım, Win 10 kurduktan sonra da HDD yi D: diski yapacaktım. Şu anki laptobumda da öyle kullanıyorum. Bilgisayarın depolama işlerini indirilenler belgeler ve resimler gibi işlerinde HDD yi kullanıyorum diğer programlarımın çalışmasında ve işletim sistemi için SSD yi kullanıyorum. Bu sistemi topladığım pc ye kurarken nasıl bir yol izlemeliyim deneyimlerinize ihtiyacım var. Şöyle yapsam: Önce win10 kurarım SSDye, HDD yi D olarak ayarlamadan önce açtığım 128 GB lik bölüntüye Catalina kurarım. Ardından da kalan HDD yi D diski olarak windowsa tanımlarım. Yöntem doğru olur mu ya da bu işin en doğrusu nedir? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,864
4,401
Farklı iki diske sahipsen diyelimki hdd buna windows kurabilirsin. Başka ikinci bir diskin varsa buna da Catalina kurabilirsin. Veya iki diskin var ben birine dualboot yapmak istiyorum ve diğer diski depo olarak kullanacağım dersen öncelikle diskin tamamı apfs formatında Catalina için formatlanmalı ve sonra windows aynı diskte yer ayrılarak kurulabilir.
WD 1 TB HDD + 240 GB Gigabyte SSD. iki diskin var. Benim imzama bak: ben windowsu psd kurdum macOS ise hdd ve hddnin bir kısmını ham windows hem macOS için kullanılacak şekilde depo olarak ayarladım.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

AtaK

APPRENTICE
21 Nis 2020
15
1
21
Sıkıntı şu ki ilk olarak apfs nasıl format atabilirim HDD yi takabileciğim başka kasalı bir pc yok. Öncelikle bu sebepten ötürü win10 kurmak istiyorum.
Yani ilk SSD ye win10 kursam sonra da HDD nin bir kısmını apfs yapsam ve Catalina kursam olmaz mı? Catalina dan kalan yere hdd de D diski olarak ayarlayamaz mıyım? Sonuçta boş HDD ye yine kurulum yapıyorum Catalinayı.

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,864
4,401
Boş hdd Catalina önce kur diskin tamamı kurulum aşamasında apfs guid olmalı ve sonra Catalina üzerinden yer ayırıp depo olarak kullanabilirsin.
Şuan iki diskte takılı değil mi?

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

AtaK

APPRENTICE
21 Nis 2020
15
1
21
Şu anda laptop kullanıyorum. SSD ve HDD dışındakiler evde bu hafta depolama birimleri gelince çalıştıracağım yeni sistemi. Eğer sadece kendi masaüstü yeni sistemimi kullanarak önce catalina kurabiliyorsam tabi ki yapabilirim. Dediğim gibi 3.5 inç hdd yi önce takıp apfs ye biçimlendirme şansım yok. Tam sizin sisteminiz gibi yapmak istiyorum nerden başlamalıyım elime ürünler gelince? Son olarak windows kurunca key yükleyince anakarta gömülüyormuş o key bir daha da sormuyormuş. İlk macOS kurmak bir problem yaratır mı?

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
İlk macOS kurmak bir problem yaratır mı?
Yaratmaz.
nerden başlamalıyım elime ürünler gelince?

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

AtaK

APPRENTICE
21 Nis 2020
15
1
21
Sistemi test etmek için gelir gelmez Win 10 kurdum SSD ye. HDD henüz hiç kullanmıyorum. Şimdi kurulum yapmayı denedim. Siyah ekran hatası alıyorum bir sürü yazı geçtikten sonra. Bilgisayara format atıp windowsu silip mi kurmayı deneyeyim macOS u. Bir de gigabyte b450m s2h anakarttagerekli ayarların hepsi yok sanırım.

muratangin187

APPRENTICE
14 Ara 2018
18
0
1
27
Arkadaş ile aynı sisteme sahibim sadece ekran kartım 8gb, OpenCore resmi guide'ını takip ederek Catalina kurmaya çalıştım fakat ilk boot'da [EB|#LOG:EXITBS:START] hatasıyla karşı karşıya kaldım, gene General Issues bölümünde denilen tüm değişiklikleri yapmama rağmen sonuç alamadım, acaba yardımcı olabilir misiniz?

muratangin187

APPRENTICE
14 Ara 2018
18
0
1
27
Kurulumda hangi BİOS ayarlarını yapabildin acaba?
Teşekkür ederim ama sorunu tekrardan usb oluşturduğumda çözdüm, sanırım bireyleri atlamıştım. Şuanda mesela Dota2 oyununda windows ve linuxda 200 fps alırken hackintosh'da 40 50 fps alıyorum. AMD Power Gadgets yükle ve orada herşey normal gözüküyor. Ryzen 3100, 5500xt kullanıyorum ekstradan performans için yapmam gereken birşey var mı?

AtaK

APPRENTICE
21 Nis 2020
15
1
21
Teşekkür ederim ama sorunu tekrardan usb oluşturduğumda çözdüm, sanırım bireyleri atlamıştım. Şuanda mesela Dota2 oyununda windows ve linuxda 200 fps alırken hackintosh'da 40 50 fps alıyorum. AMD Power Gadgets yükle ve orada herşey normal gözüküyor. Ryzen 3100, 5500xt kullanıyorum ekstradan performans için yapmam gereken birşey var mı?
Şöyle sorsam hangi imajı kullandınız, nereden yüklediniz linki veya rehberin linkini atabilir misiniz?
Bir de bios ayarlarının hangilerini değiştirdiniz? İlk defa eski bilgisayarımda bu işi denemiştim 3 yıl önce her yıl denedim toplamda 3 defa artık pes ettim açıkçası HP envy biosunda seçenek bile yok. Sizin bir sayfadaki ayarlar onun toplamı kadar. Şimdi işte bu sistemi başka bir ihtiyaçtan topladım. Toplamışken bir hevesle belki olur dedim ama takıldık yine. Ne yazık ki bu konuda bilgim yetersiz size yardımcı olamıyorum ama yardımcı olabilirseniz en azından kurabilmeyi diliyorum.

muratangin187

APPRENTICE
14 Ara 2018
18
0
1
27
Şöyle sorsam hangi imajı kullandınız, nereden yüklediniz linki veya rehberin linkini atabilir misiniz?
Bir de bios ayarlarının hangilerini değiştirdiniz? İlk defa eski bilgisayarımda bu işi denemiştim 3 yıl önce her yıl denedim toplamda 3 defa artık pes ettim açıkçası HP envy biosunda seçenek bile yok. Sizin bir sayfadaki ayarlar onun toplamı kadar. Şimdi işte bu sistemi başka bir ihtiyaçtan topladım. Toplamışken bir hevesle belki olur dedim ama takıldık yine. Ne yazık ki bu konuda bilgim yetersiz size yardımcı olamıyorum ama yardımcı olabilirseniz en azından kurabilmeyi diliyorum.
Tamamen buraya takip ettim. OpenCore Install Guide Bios ayarlarından 4G'yi açtım secureboot fastboot CSM kapattım.

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler