ÇÖZÜLDÜ Ryzen5 5600GT Kurulum Sorunu

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Selamlar herkese, dün de bir konu açmıştım bigsur deniyordum olmadı. Daha önceden aynı sisteme Ventura kurduğum aklıma geldi ve ventura denemek istedim. Sitedeki Ryzentosh EFI'si ile kurmaya çalıştım. Lilu'yu 1.6.9 sürümüne güncelledim ve SMBIOS ayarlarını da girdim fakat ekran görüntüsündeki hatayı alıyorum.
1731843491047.png

DIPNOT : İlgili sistem bir veri merkezinde ve KVM eşliğinde bağlanıp kurulum yapmaya çalışıyoruz. Bundan dolayı böyle bir durum var.

Yardımlarınızı bekliyorum.
Yardımcı olabilecek kimse yok mu ?
1731853168458.png

Sevinerek belirtmek istiyorum, sorun tamamen config ile ilgiliymiş. Eğer kurulum başarılı olursa APU ile AMD işlemciler için sağlıklı bir config paylaşacağım.
1731869521952.png

APU ayarı da tamamdır. Kurulumu kendim tamamladım :D

Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: kindo

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Eline koluna sağlık. Eğer forum konularını iyice araştırırsanız muhtemelen yaşadığınız sorunların benzerlerini daha önce defalarca tartışmışızdır.

Hacontosh ile ilgili aramalarınızı site:osxinfo.com aranacak terim şeklinde osxinfo.net forumlarında yapabilirsiniz.

Ek olarak: nasıl çözdünüz config.plist içerisinde nasıl bir hata yapmıştınız gibi birazda olsa çözümünüzü yazsanız kullanıcılar için daha iyi geri dönüş sağlamış olurusunuz.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Eline koluna sağlık. Eğer forum konularını iyice araştırırsanız muhtemelen yaşadığınız sorunların benzerlerini daha önce defalarca tartışmışızdır.

Hacontosh ile ilgili aramalarınızı site:osxinfo.com aranacak terim şeklinde osxinfo.net forumlarında yapabilirsiniz.

Ek olarak: nasıl çözdünüz config.plist içerisinde nasıl bir hata yapmıştınız gibi birazda olsa çözümünüzü yazsanız kullanıcılar için daha iyi geri dönüş sağlamış olurusunuz.
Forum dışı kendim ChatGPT ve bir çok yabancı makale ile çözdüm. Olay şu,
APU'lu sistemlerin anakartlarında zorlama olarak dahili grafik birimini devreye sokmak lazım ben de bunu yapıp ekran kartıma ram'den vram verdim.
APU için chatgpt bana pci yollarını ve değerlerini üretti bunları da deviceproperties kısmına girdim.
boot-args'da da 2 defa algci gibi bir değişkeni iki defa yazmıştım teke düşürdüm.
Sonunda kuruldu ve çalıştı.
Ekteki EFI Şu anakart ve işlemci içindir. Harici GPU Yok.
Anakart : GIGABYTE A520M-K V2 1.0 DDR4 5100MHZ 1XVGA 1XHDMI 1XM.2 USB 3.2
İşlemci : Ryzen5 5600GT

EFI : EFI.zip

• Like

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
WhateverGreen.kext ve NootEdRed.kexti bir arada kullanıyorsunuz. Şu an olmasa bile sonrasında sistem hata verebilir çünkü bu iki kext çakışır bir arada kullanılmaz ki zaten NootEdRed.kext, WEG.kexten oluşturulmuştur.
Device Properties içerisinde UDH630 girişi var. Böyle bir giriş yine hata yaratabilir çünkü NootEdRed.kext içerisinde Vega serisi ekran kartların device id girişi vardır.
VRAM boyutunu artırmak kext yapımcısı tarafından tavsiye edilen bir yöntemdir.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
WhateverGreen.kext ve NootEdRed.kexti bir arada kullanıyorsunuz. Şu an olmasa bile sonrasında sistem hata verebilir çünkü bu iki kext çakışır bir arada kullanılmaz ki zaten NootEdRed.kext, WEG.kexten oluşturulmuştur.
Device Properties içerisinde UDH630 girişi var. Böyle bir giriş yine hata yaratabilir çünkü NootEdRed.kext içerisinde Vega serisi ekran kartların device id girişi vardır.
VRAM boyutunu artırmak kext yapımcısı tarafından tavsiye edilen bir yöntemdir.
hangisini disable etmemiz gerekir peki? sistemlerde mesela VGA olmadan restart attığımızda gelmiyor. Şu an böyle bi durum var.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,469
4,401
WhateverGreen.kexti kadırmak gerekir. Yazdığım gibi NootEdRed.kext zaten bu kextten yapılmıştır ve tüm özelliğini taşır.
Kextin yapımcısının sayfasında daha geniş bilgiye ulaşılabilir.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
WhateverGreen.kexti kadırmak gerekir. Yazdığım gibi NootEdRed.kext zaten bu kextten yapılmıştır ve tüm özelliğini taşır.
Cihazı bir şekilde online ettirirsek bunu deneyeceğim EFI'yi şu an diskin içine kurdum cihaza sürekli KVM bağlayamayız VGA ile. Veri merkezinde cihaz da ve kabinden söküp monitör ile denettirmeye çalışıyoruz. Eğer tekrar KVM ile makineyi çalıştırtabilirsek bu kexti kaldırıp deneyeceğim.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Konu dışı sorayım: Laptop değil mi bu cihaz? Veri merkezinde kabinde ne işi var acaba?

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Konu dışı sorayım: Laptop değil mi bu cihaz? Veri merkezinde kabinde ne işi var acaba?
Desktop bir cihaz, MacOS üzerinde çalışan bir yazılım için müşterim olan sunucu firması bir kaç sunucusuna hackintosh kurmak istiyor. İlgili yazılım Linux ve Windows'da çalışmıyor. Xcode ile MacOS uyumlu şekilde yazılmış.
1731929082145.png

şu şekil cihazlar.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Peki cihazı ventura kurduktan sonra xcode çalışabildiniz mi? Muhtemelen xcode sizi son sürüme zorlayacak. Bu durumda ventura ile boşuna uğraşmış olabilirsiniz.
macOS üzerinde bir app ayağa kaldırıp bunu server gibi kullanarak dışarı açacaksanız sürüm sorununuz olmayabilir ama geliştirici araçlarını kullandığınızda macos her zaman son sürüme zorlayacaktır. Tam olarak bu cihaz ile amacanız ne deneysel mi çalışıyorsunuz yoksa kararlı bir Server mı kurmaya çalışıyorsunuz?

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: strangerone

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Peki cihazı ventura kurduktan sonra xcode çalışabildiniz mi? Muhtemelen xcode sizi son sürüme zorlayacak. Bu durumda ventura ile boşuna uğraşmış olabilirsiniz.
macOS üzerinde bir app ayağa kaldırıp bunu server gibi kullanarak dışarı açacaksanız sürüm sorununuz olmayabilir ama geliştirici araçlarını kullandığınızda macos her zaman son sürüme zorlayacaktır. Tam olarak bu cihaz ile amacanız ne deneysel mi çalışıyorsunuz yoksa kararlı bir Server mı kurmaya çalışıyorsunuz?
Çalıştı. Şu an tek sorun VGA girdisi olmadan çalıştırabilmek.
debug aşamasında olan oyunlar ile ilgili bir botları var o konuya tam vakıf değilim. ama daha öncesinde datacenter müşterinin ofisinde olduğu için gitmiştim. makinelere monitör bağlayamadan reset atamıyorlardı. şu an bir nevi aynı sorun var desem yalan olmaz.
VGA Sorunu BTC Mining'de kullanılan HDMI Dummy aygıtı ile çözüldü. Remote bir MacOS server kurmuş olduk.
1731939555209.png

+ olarak biraz daha modifiye ederek CPu Modelini de yazdırdım.

Son düzenleme:
  • Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: emrecntmr

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Ekran kartını uyandırmak için en mantıklı ve ucuz çözüm. Eline sağlık. VNC server ile mi bağlanıyorsun? Apple Remote Desktop denedin mi?
Müşterim noMachine'ye çok aşina. Onu kullanıyorlar. IP adresleri dış porta Firewall ile açıldığı için sorun yaşamıyorlar. Windows RDP tadında çok kaliteli şekilde çalışıyor.

• Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Normalde server mı satıyorsun? Yani macOS'u nginx vb. ile ters proxy üzerinden web server olarak mı sunuyorsunuz yoksa sadece geliştirilen oyunun kendi portu mu var? Uzun süreli kullanımda performans durumlarını gözlemledin mi? Kurduğun cihazın donanım bilgilerini paylaşır mısın? Enerji tüketimi filan nasıl? paylaştığın görsel anlaşılmıyor.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: emrecntmr

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Normalde server mı satıyorsun? Yani macOS'u nginx vb. ile ters proxy üzerinden web server olarak mı sunuyorsunuz yoksa sadece geliştirilen oyunun kendi portu mu var? Uzun süreli kullanımda performans durumlarını gözlemledin mi? Kurduğun cihazın donanım bilgilerini paylaşır mısın? Enerji tüketimi filan nasıl? paylaştığın görsel anlaşılmıyor.
Ben evet server satıyorum ama benim sattığım kulvarda MacOS yok, aynı zamanda alt yapı işlerinde de destek hizmetlerim var. Kurulum vs gibi. Bir müşterime zamanında alt yapı işlerinde yardımcı olmuştum bu konu için aylar önce ulaşmıştı. Test etmişlerdi. Şimdi işi daha profesyonel yapmak istedikleri için her detayına önem verdim. Onların da macOS kullanma olayı, ismini bilmediğim ama yaygın olan bir oyunda bir bot yazılımı varmış. Bu yazılımın bağımlılık kütüphaneleri MacOS için yazıldığı için Linux ve Windows'da çalışmıyormuş. Bundan dolayı Hackintosh kurulumu sağladım. BIOS Romlarını yedekleyip teslim ettim. İmaj alıp ROM atarak makine klonlayacaklar ve satacaklar. Durum bundan ibaret. Biz de ESXII'den kurup sağlıyoruz MacOS'ları genelde :)
+ olarak enerji konusunda, APU'lu bir makine ne kullanıyorsa bu sistem de onu kullanıyor. Fakat sunucuların barındırıldığı yer önceden ev idi şimdi veri merkezine taşındı tüm sunucular. Müşterimin dediğine göre 120K ya yakın aylık elektrik masrafı varmış. Buna iklimlendirme sistemi de dahil.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Bu örnek fiziki bir sunucu ve sadece bir oyun bootu için çalışıyorsa fazla pahalı sanki.
ESXII de KVM macOS mu kuruyorsun?

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
Bu örnek fiziki bir sunucu ve sadece bir oyun bootu için çalışıyorsa fazla pahalı sanki.
ESXII de KVM macOS mu kuruyorsun?
ESXII için KVM'ye gerek yok. Zaten VMWare ürünü ESXII work station kullanır gibi sanal makine açıyorsun. Ama benim müşterim fiziksel barındırma yapıyor sanal değil. Fiziksel olduğu için de haliyle APU kullanarak GPU desteği veriyor. Çok da pahalı değil sattığı ürünler işin gerçeği, rakipleri daha RTX veremiyor orası da ayrı dünya :)

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
+ olarak enerji konusunda, APU'lu bir makine ne kullanıyorsa bu sistem de onu kullanıyor. Fakat sunucuların barındırıldığı yer önceden ev idi şimdi veri merkezine taşındı tüm sunucular. Müşterimin dediğine göre 120K ya yakın aylık elektrik masrafı varmış. Buna iklimlendirme sistemi de dahil.
Bunu görmeden de pahalı olduğunu düşünmüştüm ki pahalı olur. 120K kaç tane sistem için bilmiyorum ama macOS ihtiyaç duyuyorsa çıkarıyordur :)

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

emrecntmr

APPRENTICE
18 May 2024
40
12
21
1731966474600.png

ESXII dediğim olay da bundan ibaret, fiziksel makine içinde sanal makineler barındırmak.
Bunu görmeden de pahalı olduğunu düşünmüştüm ki pahalı olur. 120K kaç tane sistem için bilmiyorum ama macOS ihtiyaç duyuyorsa çıkarıyordur :)
Sadece MacOS barındırmıyor ki, işin içinde Linux, Windows serverlar bile var.

• Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
VMWare ürünü ESXII work station kullanır gibi sanal makine açıyorsun
ESXII biliyorum ne olduğunu. Proxmox ile KVM macOS deneyimim var ve GPU geçişi sağlanıyor. Biraz uğraştırabilir ilk başlarda ama betikler hazırlandıkça işlerde serileşiyor.
ESXII ile GPU geçişi var mı?

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler