Sierra 10.12.4 Kurulum Sonrası Ekran Parlaklığı Çalıştırmak

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
AppleIntelPanelA gözükmüyorsa rehberi adım adım takip etmemişsinizdir. Clover yaması, AppleBacklightInjector.kext DSDT ve SSDT yamaları hepsi bir bütünün önemli parçaları. Her bir yama ve kext önemli. Bir adımı dahi atlarsanız parlaklık çalışmayacaktır. Sakın yanlış anlamayın ama herkese kişisel yardım edersek bu forumun bir amacı kalmaz ki. Kimse bir şey öğrenemez ve aynı sorular her zaman yaşanır.

• Like
Tepkiler: montezuma

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Siz rehberin ne kadarını takip ettiniz? 21 Nisanda DSDT çekip bakacağım demişsiniz ve ondan sonra bir ilerleme yok. Mesela @erenesto arkadaşımız yılmadan rehberi uyguladı ve sonunda başarıyla parlaklığı çalıştırdı. Eğer rehberi takip etseydiniz o slider hareket ettiğinde parlaklık değişirdi. Zamanınız olmayabilir o yüzden uğraşmak istemiyor olabilirsiniz. O zaman kısa yoldan şöyle de çözebilirsiniz. Brightness programını kurun o program ile parlaklığı ayarlayın.

4 Ocak 2017
611
108
251
İstanbul
Üstad biraz haksızlık yapıyorsunuz gibime geliyor. 10 Yıldır bu işin içindeyim. Bir haftadır denemediğim dsdt patch, backlight kext ve battry kext kalmadı. İlişkili her yolu ve her kexti denedim. 10.12.4 versiyonunda takır takır çalışan slider 10.12.5 versiyonunda cevap vermiyor. Bunun mantıklı bir açıklaması olmalı...

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Bakın ben hiç bir zaman tecrübeli olduğumu iddia etmedim. Ben hackintosh işine programlama öğrenmek için girmiştim. Buradaki bütün moderatörler ve sizin de dahil olduğunuz çoğu kişi benden tecrübelidir. Benim buna itirazım yok. Burada açılan çoğu konuda arkadaşlar daha bilgili olduğu için veya ben hiç o donanımlarla uğraşmadığımdan cevap yazmıyorum. Ben parlaklık konusu ile kendi makinemde çok uğraştım. O yüzden sadece bu konuda birşeyer yazmaya çalışıyorum. Geçen gün 10.12.5 e de yükselttim ve hala çalışıyor. Bu yöntemi ben bulmadım. EDID kısmı hariç RehabMan'a ait. Tonymacx86 forumunda yüzlerce belki binlerce kişi aynı yöntemle parlaklığı aktif hale getirdiler. Dediğim gibi her bi adımı atlamadan uygularsanız sizde de çalışır.

Öğrenmek istediğinizi düşündüğüm için bir kez daha uzun uzun anlatayım.

Eski macOS versiyonlarında PNLF patch yaması ile ve ek kextler ile(IntelBacklight.kext veya ACPIBacklight.kext) parlaklık çalışıyordu. Fakat Sierra ile PNLF yaması ve belirtilen kextler işlevini yitirdi. Parlaklığı çalıştırmanın tek yolu Apple ekranların parlaklık ayarlarından sorumlu olan AppleBacklight.kext i yüklemekten geçiyor. macOS da kextler aygıtların device id denen özelliklerine göre yüklenir. Bizim ekranların device idleri macOS idleri olmadığı için AppleBacklight.kext yüklenmiyor. Böyle olunca da parlaklık ayarı çalışmıyor. Amacımız
AppleBacklight.kext ı bütün ekranlar için yüklemeye çalışmak. Bunun mantığı şu şekilde;

SSDT-PNLF.dsl
Makinenizin ekran kartına uygun maximum parlaklık değeri hesaplanıyor.

Clover yaması (change F%uT%04x to F%uTxxxx for AppleBacklightInjector.kext (credit RehabMan)
AppleBacklight.kext ile yamalanıyor. Olay şu
AppleBacklight device id kısmı yamanarak bütün device id ler için bu kext in yüklenmesi sağlanıyor. Device id ne olursa olsun parlaklık profili olarak F%uT%04x veya F%uTxxxx seçiliyor. Makineniz Haswell veya Sandy Bridge ise F5 veya F4 gibi bir profil seçiliyor.

Bu yamanın mantığı da şu. AppleBacklight da şöyle bir kod var.

Kod:
__text:000000000000183B loc_183B:  ; CODE XREF: AppleIntelPanel::setDisplay(IODisplay *)+3C7j
__text:000000000000183B  mov  ecx, [r12+108h]
__text:0000000000001843  lea  rdx, aFUt04x  ; "F%uT%04x"
__text:000000000000184A  lea  rbx, [rbp+var_50]
__text:000000000000184E  mov  esi, 20h ; ' '  ; size_t
__text:0000000000001853  xor  eax, eax
__text:0000000000001855  mov  rdi, rbx  ; char *
__text:0000000000001858  mov  r8d, dword ptr [rbp+var_70]
__text:000000000000185C  call  _snprintf
__text:0000000000001861  mov  rdi, [rbp+var_58]
__text:0000000000001865  mov  rax, [rdi]
__text:0000000000001868  mov  rsi, rbx
__text:000000000000186B  call  qword ptr [rax+208h]
__text:0000000000001871  mov  rdi, rax
__text:0000000000001874  mov  rsi, [rbp+var_98]
__text:000000000000187B  call  __ZN15OSMetaClassBase12safeMetaCastEPKS_PK11OSMetaClass ; OSMetaClassBase::safeMetaCast(OSMetaClassBase const*,OSMetaClass const*)
__text:0000000000001880  mov  r13, rax
__text:0000000000001883  test  r13, r13
__text:0000000000001886  jz  short loc_1890
__text:0000000000001888  mov  cl, 1
__text:000000000000188A  mov  rdx, [rbp+var_78]
__text:000000000000188E  jmp  short loc_18E5
0000000000001843 satırında göründüğü üzere deviceId "F%uT%04x" format parametresi ile print ediliyor. Tabii ki Apple ekranları için olan device id ler AppleBacklight info.plist de olduğu için yükleniyor ve herşey çalışıyor. Ama bizim ekranların device idleri fakrlı biz de ne yapıyoruz
F%uT%04x kısmını F%uTxxxx ile değiştiriyoruz. Böylece AppleBacklightInjector de olan profili yüklemesini sağlıyoruz.

AppleBacklightInjector.kext

Bunun içinde bu seçilen F%uTxxxx profiller için renk profilleri var. Yani deviceId değiştiği için AppleBacklight yüklenmesini sağlıyoruz ve
AppleBacklightInjector ile makineye uygun renk profilini seçiyoruz. Mantıklı açıklaması bu. Çalışmama nedenleri bir çok.

1. Hala eski PNLF yaması vardır. O yamayı silin. Bu yama Cloverda(AddPNLF) veya DSDT de olabilir.
2. IntelBacklight.kext veya ACPIBacklight.kext vardır onları silin.
3. Rehberi adım adım takip etmemişsinizdir.

Sizde önceden çalışıyor olabilir ama artık yeni yöntem bu. Dediğim gibi isterseniz bir önceki mesajda verdiğim Brightness programı ile yaparsınız isterseniz de rehberi takip edersiniz.

4 Ocak 2017
611
108
251
İstanbul
Üstad ayrıntılı bilgi için teşekkürler. Es geçtiğimiz bir nokta olabilir. Herşeyi baştan yapmak gerekebilir. Apple bunları sırf hackintoshu insanlardan soğutmak için mi? yapıyor diye insanın aklına gelmiyor değil. 10.10 ve öncesinden 1X.5'e kadar güncellenirdi. Şimdi ise bakıyorum 10.12.6 beta sürümü çıkmış. İnşallah yeni sürümde de farklı süprizlerle karşılaşmayız.

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Dediğim gibi benim Hackintoshlarla alakalı tecrübem sınırlı. Bundan sonra ne olur gerçekten bilemiyorum. Hackintosh ile fazla da uğraşamıyorum artık çünkü ikinci el bir iMac aldım. İlk sayfadaki rehbere ek adımlar ekledim ve bütün programları tek bir yerde topladım. Bilmiyorum belki atladığınız bir adım vardır bir daha kontrol edebilirsiniz.

biorap

APPRENTICE
6 Mar 2017
25
14
21
42
Yapılacaklar

Kextler
EFI/CLOVER/kexts/Other/GenericBrightness.kext sil

Clover config.plist
SortedOrder en alta SSDT-PNLF.aml ekle

EFI/CLOVER/patched

MaciASL indir. Preferences/Sources kısmına ekli değilse

Name Rehabman
Url http://raw.github.com/RehabMan/Laptop-DSDT-Patch/master
olacak şekilde ekle

Yapılacak yamalar

DSDT.dsl
- [syn] Fix PARSEOP_ZERO Error
- [syn] Fix ADBG Error
- [bat] ASUS N55SL/VivoBook eger bu olmazsa ([bat] ASUS G75VW)
- [igpu] Rename GFX0 to IGPU
- [sys] Add IMEI
- [sys] Add MCHC
- [sys] OS Check Fix (Windows 8)

Başka yamalar da gerekli olabilir ama şu an için bu kadarı yeterli. İsterseniz diğer yamaları da eklemeyi deneyebilirsiniz.

SSDT-1.dsl
- [syn] Remove _PSS placeholders

SSDT-7.dsl

SSDT-8.dsl
Eğer Intel karti haricinde başka kart var ise ve diğer kartı kapatmak isterseniz
- [gfx0] Disable from _INI(SSDT)

SSDT-9.dsl

Bu yamaları yaparak oluşan dosyaları File/Save As ACPI Machine Language Binary olarak kaydet.

Sonuç olarak;
EFI/CLover/patched da olacak dosyalar.
DSDT.aml --> Yamalanmış
SSDT.aml --> GitHub - Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh: Script to generate a SSDT for Power Management ile oluşturulmuş
SSDT-0.aml -> Değiştirme
SSDT-1.aml --> Yamalanmış
SSDT-2.aml --> Değiştirme
SSDT-6.aml --> Değiştirme
SSDT-7.aml --> Yamalanmış
SSDT-8.aml --> Yamalanmış
SSDT-9.aml --> Yamalanmış
SSDT-PNLF.aml --> Rehberden alınıp MaciASL ile .aml olarak kaydedilmiş

Bundan sonra rehberi tekrar takip ederek ekran parlaklığı ayarlanabilir. Batarya içinde bir önceki mesajdaki kext yüklenmesi gerekir.
Hocam merhabalar,
Rehber gibi cevap yazmışsınız, Bravo. O derece açıklayıcı olmuş. DSDT yamalama rehberlerinin en büyük eksikliği hangi dosyaya hangi yamanın uygulanması gerektiği. Neyse bu ayrı bir konu, dağıtmayalım.
Bendeki laptop'un dahili HD530 grafik birimi fabrika çıkışı kilitli. Sadece harici Nvidia GTX 970m çalışıyor. Hangi yamaları uygulamalıyım?

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Ekran parlaklığını çalıştırmak için ekran kartının geçtiği bütün DSDT ve SSDT dosyalarının yamanması gerek. Rehberde belirtildiği üzere DSDT ve SSDT dosyalarınızı çıkardıktan sonra içinde GFX0 geçen bütün dosyalara Rename GFX0 to IGPU yamasının yapılması gerek. Bu her laptop için farklı dosyada olabilir. Tek tek .dsl dosyalarını açıp bakmanız gerekiyor.EFI/CLover/patched klasöründe sadece DSDT ve yamanmış SSDT-* dosyaları olacak.Eğer SSDT dosyasının isminde x varsa o dosya gereksizdir. Örnek SSDT-4x.dsl

NOT: Siz Intel ekran kartınızın kapalı olduğunu söylemişsiniz. O yüzden bu rehber sizde çalışır mı pek emin değilim. Çünkü bu parlaklık yaması Intel kartlar içindir.

Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: biorap

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: laserbird.x

biorap

APPRENTICE
6 Mar 2017
25
14
21
42
Ekran parlaklığını çalıştırmak için ekran kartının geçtiği bütün DSDT ve SSDT dosyalarının yamanması gerek. Rehberde belirtildiği üzere DSDT ve SSDT dosyalarınızı çıkardıktan sonra içinde GFX0 geçen bütün dosyalara Rename GFX0 to IGPU yamasının yapılması gerek. Bu her laptop için farklı dosyada olabilir. Tek tek .dsl dosyalarını açıp bakmanız gerekiyor.EFI/CLover/patched klasöründe sadece DSDT ve yamanmış SSDT-* dosyaları olacak.Eğer SSDT dosyasının isminde x varsa o dosya gereksizdir. Örnek SSDT-4x.dsl

NOT: Siz Intel ekran kartınızın kapalı olduğunu söylemişsiniz. O yüzden bu rehber sizde çalışır mı pek emin değilim. Çünkü bu parlaklık yaması Intel kartlar içindir.
Cevap için teşekkürler hocam. Akşam deneyeceğim.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

falanfilanhesabı

APPRENTICE
29 May 2017
18
0
0
37
İstanbul
Merhabalar
Ben brightness slider uygulaması ile ekran parlaklığını kontrol edebiliyorum.
Ama şöyle bir problem var seviye en yüksekteyken ekran parlaklığı düşük.
Bunu çözebilmem içinde bu işlemleri yapmam gerekli mi yoksa başka bir yolu var mı?

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Sierra 12.4 den itibaren başladı bu sorunlar. Eğer aşağıdakilernden herhangi birini yaşıyorsanız konuyu adım adım takip edin.
1. Parlaklık en yüksek seviyeye gelmez
2. Ayarlar Ekran kısmında parlaklık çubuğu yoktur.
3. Ayarlar Ekran kısmında parlaklık çubuğu ekran parlaklığını değiştirmez.

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Cevap için teşekkürler hocam. Akşam deneyeceğim.
Ek olarak şunu deneyebilir misin?
Kullanım:
  1. İndirdiğin uygulamayı "Uygulamalar" klasörüne koy.
  2. Uygulamayı çalıştır. Açılan ekran da ulaşılabilirlik iznini Sistem ayarlarından ver.
  3. Ardından / Sistem Ayarlarında / Kullanıcılar / Giriş Öğeleri içinden uygulamayı sistem başlangıcında çalışacak şekilde ayarla.
  4. Sistemi yen,den başlat ve F1 ve F2 tuşları ile Parlaklık kontrolü yap.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

ozukoc

PADAVAN
18 Tem 2017
120
39
71
35
yanlış bir şey mi yaptım acaba SSDT PNLF.dsl deki hataları düzeltip aml formatında kaydedemiyorum verdiği hatalar şunlar
Ekran Resmi 2017-07-19 11.01.29.png

İlk postta verilen SSDTPNLF.dsl i indiriyorum değil mi, kendimiz sökmüyoruz PNLF dosyasını? Bir de clover configurator de fix kısmında AddPNLF gibi bir ayar göremedim zaten o kısımda hiç biri işaretli değil, sanırım eski sürümlerde var o ayar. DSDT ise dediğiniz kodu (into_all device label PNLF remove_entry;) patch ekranına girdim hiçbir değişiklik göstermedi ben de dedimki demekki zaten PNLF değerleri yok DSDT içinde. Doğru muyum acaba ?

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
1. SSDT-PNLF.dsl dosyasının hata vermesi mümkün değil. Dosyayı belki text editör vs ile açıp " işaretlerini bilmeden ” işaretine dönüştürmüş olabilirsiniz. Tarayıcınız ile bu linki açın ve File/Save As ile SSDT-PNLF.dsl olarak kaydedin. Daha sonra güncel MaciASL ile açıp compile tuşuna tıklayın.
2. Eğer önceden PNLFyaması yapmadıysanız remove_entry yaması normal olarak kaldıracak bir şey bulamayacaktır.

ozukoc

PADAVAN
18 Tem 2017
120
39
71
35
1. SSDT-PNLF.dsl dosyasının hata vermesi mümkün değil. Dosyayı belki text editör vs ile açıp " işaretlerini bilmeden ” işaretine dönüştürmüş olabilirsiniz. Tarayıcınız ile bu linki açın ve File/Save As ile SSDT-PNLF.dsl olarak kaydedin. Daha sonra güncel MaciASL ile açıp compile tuşuna tıklayın.
2. Eğer önceden PNLFyaması yapmadıysanız remove_entry yaması normal olarak kaldıracak bir şey bulamayacaktır.
Zaten dediğiniz şekilde indirmiştim hiç text editör ile açmadım fakat durum öyleydi şimdi tekrar deniyorum fakat busefer maciasl açılmıyor şansıma... dockta simgesi görünüyor ama bi pencere gelmiyor başka dosyalar açmayı denedm yine olmadı sildim baştan yükledim yine olmadı reset attım yine olmadı maciasl açılmıyor arkadaş sinir oldum... Docktaki simgeye tıkladığımda bu ekran geliyor ama önceden bi sorun olmuyordu..
Ekran Resmi 2017-07-19 12.18.16.png

Moderatörün son düzenlenenleri:

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
49
Büyük ihtimal DSDT dosyanız bozuk. MaciASL ilk açılırken eğer bir dosya ile açılmamışsa sistem DSDT ile açılır. Sizin DSDT dosyanız hatalı olduğu için hata veriyor. Yapabilecekleriniz

1. DSDT dosyanız hatalıysa yeniden yamalayın
2. Güncel MaciASL ye sahip olduğunuzdan emin olun.
3. Açacağınız dosyaya sağ tuş tıklayın ve Open With menüsünden MaciASL yi seçin.

ozukoc

PADAVAN
18 Tem 2017
120
39
71
35
Başka bir dsdt editör ile SSDT-PNLF dosyasını aml formatına çevirip yaptım işlemleri ve sonraki adımlarıda yaptım rehberdeki fakat bi değişiklik olmadı maalesef DSDT dosyalarını da sıfırdan tekrar çıkartıp yamaladım bi sıkıntı yok aynı şekilde kullanıyorum ne bi eksik ne bi fazla =) Neyse denedik olmadı napalım.. bu arada MaciASL hala çalışmıyor güncel sürüm kurup tekrar denedim sonuç aynı. sağ tıklayıp maciasl ile aç desemde değişmiyor. en azından bu sefer dsdt dosyamda hata yok sanırım ilk açılıştaki o hatayı vermiyor yeni dsdt dosyalarında..

Çok özür dileyerek düzeltiyorum güncel sürüm ile tekrar denedim sıkıntı çözüldü ama rehberdeki uygulama bende işe yaramadı.

Son bir güncelleme yapayım arkadaşlar Sorunu çözdüm parlaklım ayarı menu bar da gözükmese de ekran tercihleri içinde gözüktü ve parlaklığımı yükseltebildim bu sayede. Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. =) Nasıl çözdüğüme gelecek olursak; rehberde ilgili kext'i library/exxtensions klasörüne kuruyorduk bende ordan sildim deneme amaçlı system/library/extensions klasörüne kurdum ve sorunum düzeldi =))

• Like
Tepkiler: montezuma
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler