Sisteme Özel Clover ve Config Hk.

V3nTo

APPRENTICE
15 Eki 2019
46
8
21
Merhaba. Moderator Kaos'un "Hackintosh Rehberi Bölüm 4 : Sisteme Özel Clover Oluşturma" videosundaki gibi ilerleme sağlayarak config ve kextlerimi düzenledim. Ancak bir çok şeyin işaretini kaldırdım. Ama bu kadar ayarı silmek beni korkutuyor. Ara sıra kapatıp açtığım zaman mouse hareket etmiyor. Alıcısını çıkarıp taktığım zaman düzeliyor... Biraz uzun bir konu olacak ancak yaptıklarımda bir yanlış olup olmadığını sormak için görselleri ve EFI dosyamı buraya bırakıyorum... Bilgili arkadaşlar ve yöneticiler ilgilenirse sevinirim. İşaretli olması gereken ancak işaretli olmayan bir yer var mı? Sistemin ve dosyalarımın tehlikeye girmesinden korkuyorum...

Clover Configurator

1-Acpi

acpi1.png
acpi3.png
acpi2.png

Packages kısmında ki "Fix Device RTC (bug)"yi kaldırdığım zaman sistem açılırken aşağıdaki gibi hata veriyor.
IMG_20200417_125252-min.jpg

2-Boot

boot.png

"slide=0" komutu ile uyku, kapatma ve yeniden başlatma sorununu çözdüm. "NoEarlyProgress" işaretlemediğimde açılışta Clover ekranından önce garip bir yazı geliyordu. Onu görmemek için işaretleme yaptım. "Legacy" kısmını boş bırakamadım ve ne olduğunu bilmiyorum. Hangisini işaretlemem konusunda bi bilgim yok, en baştakini seçtim...

3-Boot Graphics

bootgraphics.png

Sanırım burada bir değişiklik yapmadım.

4-Cpu

cpu.png

Sanırım burada da bir değişiklik yapmadım.

5-Devices

devices.png
devices2.png

"USB" kısmında hepsi işaretliydi tek tek kaldırdım ve yeniden başlattım problem olmadı. "Audio" kısmında "ResetHDA" işaretini kaldırdım ve seste problem olmadı.

6-Disable Drivers

disabledrivers1.png
disabledrivers2.png

Bu alanda da değişiklik yapmadım.

7-Gui

gui.png

Tema isminin yazdığı yerde 3 alan işaretliydi. Fareyi Clover ekranında kullanmak için Enable yaptım.

8-Graphics

graphics.png

Burada hiç bir değişiklik yapmadım. Ekran kartım otomatik tanındı...

9-Kernel and Kext Patches

kernelandkextpatches1.png
kernelandkextpatches2.png
kernelandkextpatches3.png
kernelandkextpatches4.png

Burada üst kısımda debug hariç hepsi seçiliydi. Tek tek devre dışı bırakarak yeniden başlattım. KextToPatch ve KernelToPatch kısımları doluydu tek tek sildim. KernelToPatch'te panic gibi veriler vardı. Açıkçası bu kısmı hiç anlamadım ve korkarak yaptım...

10-RT Variables

rtvariables.png

Video ile birebir doldurdum.

11-SMBIOS

smbios1.png
smbios2.png

Sistemime göre en uyumlu iMac19,1 gibi geldi. "Generate New" butonlarına 3-4 kere tıkladım.

12-System Parameters

systemparametre.png

Bu kısımda "ExposeSYSVariables" ibaresi işaretliydi ve bunu devre dışı bıraktım. Yeniden başlatınca sorunsuz açıldı.

EFI dosya yapısı bu şekilde.

Ekran Resmi 2020-04-17 13.36.38.png

Burada neden "drivers64" gibi dosyalar bazı EFI'lerde varken bende yok açıkçası merak ediyorum...

Ekran Resmi 2020-04-17 13.37.32.png

drivers/UEFI içerisindekilerin ne işe yaradıklarını bilmediğim için dokunmadım. Ancak uyku, kapatma ve yeniden başlatma sorunları için "EmuVariableUefi.efi" ve "OsxAptioFixDrv.efi" dosyalarını ben ekledim. Diğerleri default olan EFI içerisinde vardı. Bunları silmem gerekiyor mu? Bunlar ne işe yarıyor?
Çekirdek kextleri yükledikten sonra tek tek diğer kextleri sildim. "RealtekRTL8111.kext" kext'ini sildikten sonra ethernet çalışmadı o yüzden geri yükledim.

Biliyorum çok uzun bir konu oldu ancak içerisinde bulunan bilgilerim oldukça önemli oluğu için biraz hassas davranmam gerekiyor. Okuyup inceleyecek arkadaşlara ve yöneticilere şimdiden teşekkür ediyorum. Eksikliklerim ya da yapmam gerekenler ile ilgili uyarılarınızı bekliyorum... Mouse donma sorunu başıma 2-3 kere geldi "Acpi" sekmesindeki Patches'lardan kaynaklanabilir mi acaba?

Son olarak kendisi incelemek isteyen olursa EFI'yi ekliyorum...
EFI'yi indirmek için tıklayın!

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
Anakartın, İşlemcin ve Ekran kartın zaten stabil çalışan modeller ancak, FixUSB, FixRTC, FixSATA işaretlerini kaldırmamanda fayda var.

Diğer kısımlarda test ede ede ilerlemelisin.

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
512GB RGB M.2 SSD & 16 GB DDR4 2666Mhz RAM

V3nTo

APPRENTICE
15 Eki 2019
46
8
21
Anakartın, İşlemcin ve Ekran kartın zaten stabil çalışan modeller ancak, FixUSB, FixRTC, FixSATA işaretlerini kaldırmamanda fayda var.

Diğer kısımlarda test ede ede ilerlemelisin.
Dediğiniz 3 özelliği aktif hale getiriyorum. Bunların açıklamaları nedir peki? SATA giriş değil m.2 SSD kullanıyorum.
Diğer kısımların hepsini tek tek kapatıp yeniden başlatarak denemeler yaptım.

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
Dediğiniz 3 özelliği aktif hale getiriyorum. Bunların açıklamaları nedir peki? SATA giriş değil m.2 SSD kullanıyorum.
Diğer kısımların hepsini tek tek kapatıp yeniden başlatarak denemeler yaptım.
Denemelerinde sonuç nedir?
M2 olması bir şey ifade etmez SATA modda çalışır. FixUSB, USB girişlerini optimize eder yani OSX'e göre uyarlamaya çalışır. Diğerleride isimlerine göre aynı şekilde. Ayrıca BIOS'dan SATA = AHCI yaptın değil mi? Raid veya IDE olmaması gerek

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Rehber herkesin temel olarak neleri yapması gerektiğini anlatıyor. Sisteminin zarar göreceğini düşünüyorsan Hackintosh'a hiç bulaşma. Zira zarar görmemiş bizler için ilginç oluyor. Dolayısıyla senin paylaşman gereken tanınmayan donanımın varsa bunu paylaşmak. Biz senin korkularını düzeltecek değiliz.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

V3nTo

APPRENTICE
15 Eki 2019
46
8
21
Denemelerinde sonuç nedir?
M2 olması bir şey ifade etmez SATA modda çalışır. FixUSB, USB girişlerini optimize eder yani OSX'e göre uyarlamaya çalışır. Diğerleride isimlerine göre aynı şekilde. Ayrıca BIOS'dan SATA = AHCI yaptın değil mi? Raid veya IDE olmaması gerek
Şuan sistem açılıyor bir sıkıntı yok. Biosta Sata AHCI evet.

Rehber herkesin temel olarak neleri yapması gerektiğini anlatıyor. Sisteminin zarar göreceğini düşünüyorsan Hackintosh'a hiç bulaşma. Zira zarar görmemiş bizler için ilginç oluyor. Dolayısıyla senin paylaşman gereken tanınmayan donanımın varsa bunu paylaşmak. Biz senin korkularını düzeltecek değiliz.
Kesinlikle işaretli olması gereken birşey varmı diye sormak istedim. Şuanda tanınmayan bi şey yok. Bir de drivers içindeki efi uzantılı dosyaları sormak için konu açtım. Teşekkürler.

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
Sisteme zarar vereceğin sanmıyorum. 20 farklı sisteme kurdum zararını görmedim henüz.

Şuan sistem açılıyor bir sıkıntı yok. Biosta Sata AHCI evet.

Kesinlikle işaretli olması gereken birşey varmı diye sormak istedim. Şuanda tanınmayan bi şey yok. Bir de drivers içindeki efi uzantılı dosyaları sormak için konu açtım. Teşekkürler.
Şimdi şöyle. Bunu sistemine göre senin seçmen gerek. Mesela, eğer ayarları yaptıktan sonra örneğin ekranda titremeler yada gelmeme gibi durum olursa, FixDisplay işaretlemelisin. Bu şekilde sistemine özel bir şekilde tanımlayabilirsin.

İşaretli olacaklara gelince, ResetHDA, FixHeader, HealtEnabler vs. bunların işaretli olmasında fayda var.

GreekBenchmark ile bench testi yapıp sonuçları paylaşır mısın.

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

V3nTo

APPRENTICE
15 Eki 2019
46
8
21
Şimdi şöyle. Bunu sistemine göre senin seçmen gerek. Mesela, eğer ayarları yaptıktan sonra örneğin ekranda titremeler yada gelmeme gibi durum olursa, FixDisplay işaretlemelisin. Bu şekilde sistemine özel bir şekilde tanımlayabilirsin.

İşaretli olacaklara gelince, ResetHDA, FixHeader, HealtEnabler vs. bunların işaretli olmasında fayda var.

GreekBenchmark ile bench testi yapıp sonuçları paylaşır mısın.
Şuan var olan Mojave 10.14.6 olan sistemimi eski HDD'ye kopyalayıp dosya sistemini APFS olarak dönüştürdüm ve Sistem Tercihleri üzerinden Catalina 10.15.4'e güncelledim. Bu config ayalarını USB içerisindeki EFI'de değiştirdim. USB ile boot ediyorum ve sistemi açıyorum. HDD'de kurulu Catalina ve USB ile boot edilmiş sistemin sonuçlarını paylaşıyorum.

CPU : iMac (27-inch Retina Early 2019) - Geekbench Browser
Compute OpenCL ile : iMac (27-inch Retina Early 2019) - Geekbench Browser

Sorunsuz çalışması durumunda m.2 SSD'de bulunan Mojave sistemimi de Catalinaya güncelleyeceğim...

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
Şuan var olan Mojave 10.14.6 olan sistemimi eski HDD'ye kopyalayıp dosya sistemini APFS olarak dönüştürdüm ve Sistem Tercihleri üzerinden Catalina 10.15.4'e güncelledim. Bu config ayalarını USB içerisindeki EFI'de değiştirdim. USB ile boot ediyorum ve sistemi açıyorum. HDD'de kurulu Catalina ve USB ile boot edilmiş sistemin sonuçlarını paylaşıyorum.

CPU : iMac (27-inch Retina Early 2019) - Geekbench Browser
Compute OpenCL ile : iMac (27-inch Retina Early 2019) - Geekbench Browser

Sorunsuz çalışması durumunda m.2 SSD'de bulunan Mojave sistemimi de Catalinaya güncelleyeceğim...
Compute OpenCL ile testinin linki işlemci ile aynı. Kartın linkini ekler misin. Hangi frekans aralığında çalıştığına bakalım. İşlemcide herhangi bir sorun görünmüyor.

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

V3nTo

APPRENTICE
15 Eki 2019
46
8
21
Değerlerde bir sorun yok.
SSD diskimi APFS'ye dönüştürdüm. Catalina 10.15.4 güncellemesi yaptım. Tekrar test yaptım değerler aynı çıktı. Bir problem gözükmüyor gibi. Ancak Mojavedeykende başıma gelen bir olay vardı tekrar ediyor. Ara ara takılmalar gerçekleşiyor. Konu ile ilgili konu açmıştım ancak çözümlenmedi. Linki bırakıyorum inceleme şansınız varsa çok iyi olur.

Konu

cellojaan

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
20 Eki 2017
513
223
301
SSD diskimi APFS'ye dönüştürdüm. Catalina 10.15.4 güncellemesi yaptım. Tekrar test yaptım değerler aynı çıktı. Bir problem gözükmüyor gibi. Ancak Mojavedeykende başıma gelen bir olay vardı tekrar ediyor. Ara ara takılmalar gerçekleşiyor. Konu ile ilgili konu açmıştım ancak çözümlenmedi. Linki bırakıyorum inceleme şansınız varsa çok iyi olur.

Konu
Takılmalar DSDT yamalarından olabilir bende çok yaşadım. EFI dosyanı paylaşır mısın?

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
MSI B365M PRO-VH
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8600K
Grafik Kartı
XFX RX 5500 XT 4GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL8111