Sistemime En Uygun Sürüm Hangisi ve Nasıl Yükseltmeliyim?

szrylmz

APPRENTICE
29 Haz 2021
2
2
1
Arkadaşlar merhaba,

Ben grafik tasarım işleriyle ilgileniyorum ve birkaç sene önce bir arkadaşımda gördüğüm Hackintosh'tan sonra masaüstü bilgisayarıma forumunuzdan elde ettiğim bilgilerle Hackintosh kurdum. Şu an kullandığım MacOS sürümü High Sierra 10.13.6 (17G14019). Teknik konulara çok hakim olmadığım için bazı problemler yaşadım ve bu şekilde 2 yıldır kullanıyorum.

MacOS güncel olmadığı için bazı appler yüklenmiyor artık. Hem bu sorunu gidermek hem de uykuya alınca kendi kendine açılma gibi ufak sorunları çözmek için MacOS'u yükseltmek istiyorum. Üstünden 2 yıl geçtiği için de bazı detayları hatırlamakta zorlanıyorum ve riske girmeden sistemi güncellemek istiyorum.

Ben Clover ile kurmuştum mesela şimdi OpenCore diye bişey gördüm rehberlerde o yüzden baya kafam karışıyor. Bu konuda nasıl ilerlemeliyim, hangi araçları kullanmalıyım bana yardımcı olur musunuz?

Bu arada açıklama yapmam gerekirse daha önce windowsu silip, riskli bi şekilde kurmaktan korkmamıştım. 😊 Şimdi işler biraz yoğun ve minimum hata ile yükseltme yapmak istiyorum.

1624923109799.png

BootLoader
Clover
Laptop Modeli
Desktop
Anakart Modeli
Asus Z170 Pro Gaming
İşlemci Modeli
Intel Kaby Lake Core i7 7700K
Grafik Kartı
Asus Nvidia GeForce GTX 1070
Disk ve RAM
Corsair Vengeance 16GB(2x8GB), Samsung 850 EVO 250GB SSD, SEAGATE 2TB HDD

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
GTX 1070 olan ekran kartınız ile en yüksek sürüm olarak High Sierra kullanabilirsiniz. High sierra üstü sürümler için bu kartın desteği maalesef yok. İşlemciniz üzerinde bulunan HD 630 ile güncel sürümleri kurabilirsiniz. Bu kartın kullanabileceği bellek 2048 MB olur. Bu bellek ile kart size yetiyorsa (grafik işlemlerinde buna ne kadar ihtiyaç duyacağınızı bilmiyorum fakat şahsi kanaatim bir grafikçi için de çoğu zaman yeterlidir) güncel sürüm deneyebilirsiniz.
Opencore ve Clover iki farklı bootloaderdir. Yani mevcut cihazlarımızda kuracağımız işletim sistemlerini boot etmeye yarar. Catalina kadar Clover işimizi görüyordu Bigsur ile birlikte büyük oranda opencore geçiş yapıldı. Hem daha kararlı bir hackintosh deneyimi sunar hemde işleri biraz daha basite indirir. Bir açıdan kullandığınız cihazın orijinal bir mac cihazı gibi yapmak için elinden geleni yapar. Clover ile de bigsur mümkündür ama önerilmez. İlerlemesi bir yere kadardır. Her halukarda opencore ile ilerlemeniz gerekecek. Birde Catalina ile birlikte Apple kendi dosya sistemi olan APFS kullanımına geçti. Yani bir cihazı güncel bir sürüm ile hackintosh yapabilmek APFS dosya sistemi kullanmanız gerekecek. Sizin durumunuzda bu şu demek: tek diske kurulumda önce macos sonra wndows kurulur. Faklı disklere dual kurulumlarda böyle bir sorun yaşamazsınız. Windows için tek diskte bootcample orijinal maclardeki gibi bi windows deneyimi şansınız var. Fakat opencore cihazın ACPI satırlarına fazlasıyla mudahale ettiği için bu durumda harici NVİDİA kartınızı bootcamp ile kullanamazsınız. Dual kurulumda windows ortamında bu kartınızı kullanabilirsiniz ama mac ortamında kullanamazsınız. Sonuç olarak yükseltme seçeneği bu aşamada sistem güncelleme ile size uygun değil. Temiz kurulum yapmanız ve güncel sürümler için harici ekran kartından en azından mac ortamında vazgeçmelisiniz.
Bootcamp için bu konuya bakın.
OpenCore BootCamp Windows Kurulumu - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Bootcamp olmadan dual kurulum için bu konuya bakın.
OpenCore BootCamp Kullanmadan Windows ve macOS Aynı Disk Üzerine Nasıl Kurulur - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Güncel sürüm deneyecekseniz bu konuyl ilerleyin.
macOS Big Sur Intel ve AMD Kurulum İmajı - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
BiSur imajı ile gelen EFI içeriindeki hazır config dosyalarından 016 - Masa Üstü - Kaby Lake.plist olan dosyayı config olarak kullanacaksınız. Bu config dosyasını kullanacaksanız boot-args içersine -wegnoegpu kodunu ekleyerek harii kartı boot esnasında devre dışı bırakmanız gerekecek.
Clover ile Catalina sürümüne kadar kurulum için bu rehberi kullanabilirsiniz.
BrushXue/Z170i-Pro-Gaming-Hackintosh
Opencore için burdaki dosyaları inceleyin.
BrushXue/Z170i-Pro-Gaming-OpenCore

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

szrylmz

APPRENTICE
29 Haz 2021
2
2
1
Paylaştığınız detaylar için teşekkür ederim, Windows için bir ara ekstra bir SSD satın alıp oraya kurmayı düşünüyorum.

Ekran kartsız iş göreceğini sanmıyorum fakat bir denemek istedim açıkçası, gelişmeleri burada paylaşırım yine.

Tekrar teşekkürler 👋

BootLoader
Clover
Laptop Modeli
Desktop
Anakart Modeli
Asus Z170 Pro Gaming
İşlemci Modeli
Intel Kaby Lake Core i7 7700K
Grafik Kartı
Asus Nvidia GeForce GTX 1070
Disk ve RAM
Corsair Vengeance 16GB(2x8GB), Samsung 850 EVO 250GB SSD, SEAGATE 2TB HDD
  • Like
Tepkiler: montezuma ve kindo
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler