Bu yazı Hackintosh baz alınarak yazılmıştır . Ama yinede SSD'ler evrensel depolama cihazları oldukları için her duruma yorum yapılacak ve her duruma göre tavsiye bulunacaktır .
Şu dönemlerde SSD piyasası oldukça karışık ve hiçbirimiz pişman olacağımız bir şey almak istemiyoruz . Ürünün bozulmasını , verilerin kaybolmasını yada üzerinde yazan hızları almak şuan SSD arayanlar için önemli kriterlerden birisi . İnternet sitelerinde incelemelerde dönüp dolaşıp duruyoruz . Buna bir dur deme zamanı geldiğini düşünüyorum . Peki nasıl ? İşte bu makale ile en azından SSD almak isteyenlerin seçim yaparken kafalarını karıştıran değerlerden kurtulmasını sağlayacak . Ve bu makalede kendi satın aldığım ve internet aleminin övmekten bitiremediği bir SSD'den de bahsedeceğim . En ince detaylarına kadar SSD'ler !
Kağıt Üzerinde Yazan Değerlere İnanmayın !
Okuma/Yazma Hızları
Reklam fimlerinde yada kutunun üzerinde yazan yüksek değerlerin aslıda sizin için bir faydası olmadığını bilmeniz sizin için iyi bir başlangıç olacaktır . Çünkü bu değerler örneğin;
(Okuma 550MB / Yazma 520MB)
Gibi değerler aslında sıralı yazma ve okuma hızlarıdır . Yani art arda yapılan işlemlerde ulaşabileceğiniz maksimum hız budur . Bu günkü uygulamaların ve işletim sistemlerinin ise sıralı çalışmadığını göze alacak olursak aslında bu değerlerin pek önem arz etmediğini sizde fark edebilirsiniz . Sıralı okuma ve yazma hızlarının değil IOPS (Input/Output Operation Per Second) değerinin yüksek olması her zaman size faydalı olacaktır . Üreticiler konu hakkında çok fikri olmayan kullanıcıları kendilerine çekmek için yüksek sıralı okuma yazma hızları olan SDD'ler üretir ancak IOPS IOPS (Input/Output Operation Per Second) değerleri düşük olacağından dolayı günlük kullanımda kutusunda yazan değerlere ulaşmama gibi problemlerle karşılaşabilme şansınız vardır . Sıralı okuma yazma hızları SSD'ler arası alışverişte veya küçük boyutlu dosya kopyalama/yapıştırma gibi işlemlerde işe yarayacaktır . IOPS (Input/Output Operation Per Second) kısmının her zaman daha önemli olduğunu unutmayın .
SSD ÖMRÜ
Bir diğer önemli kriter ise SSD ömürüdür . Üreticiler SSD'lerine Garanti Süresi ve TBW (Total Bytes Written/Yaşam Döngüsü) verirler . Bu değerlerin yüksek olması bir sorunla karşılaştığınız zaman sizin için hem maliyet açısından hemde zaman açısından faydalı olacaktır . Disklerine güvenen üreticiler genel olarak yüksek TBW (Total Bytes Written/Yaşam Döngüsü) yada Garanti Süresi verirler . SSD alırken bu değerlere de dikkat edilmesi faydalı olacaktır .
GİRİŞ DESTEĞİ
Anakartlar ve SSD'ler SATA 2.0 SATA 3.O veya M2 gibi girişlere sahip olabilirler . Bu girişler onların teknolojilerini belirtir . Ve her teknolojinin limitleri vardır .
| SATA III (revizyon 3.x) | Maksimum 600MB/s |
| SATA II (revizyon 2.x) | Maksimum 300MB/s |
| SATA I (revizyon 1.x) | Maksimum 150MB/s |
Anakartınızda bulunan giriş ile SSD üzerinde bulunan girişlerin aynı olması size avantaj sağlayacaktır . Örneğin anakartınız SATA II (revizyon 2.x) ise SATA III (revizyon 3.x) bir SDD almanız size bir anlam ifade etmez . 300MB/s üzerine çıkamazsınız .
DEPOLAMA KAPASİTESİ
Bu gün piyasada bulunan işletim sistemleri ortama 15/25GB alan kaplamaktadır . Ve depolama araçları formatladığınız zaman kendisine yer ayırmaktadır . 60GB bir SSD almak size kısa vadede sıkıntı yaratabilir . Eğer büyük dosya boyutları içeren programlara yada dosyalara sahipseniz ve HDD'ye aktarıp performanstan ödün vermek istemiyorsanız 120GB sizin için pek mantıklı bir seçenek olmayacaktır . Eğer bilgisayar oyunlarına ilgi gösteriyorsanız ve ortalama bir oyunun 20GB olduğunu biliyorsanız 120GB bir SDD'nin sizi uzun vadede sıkıntıya sokacağını söylemem gerekir . Fiyat ve tercih size kalmakla beraber en az 240GB bir SDD sizi uzun vadede rahatlatacaktır .
Yeni Bir SSD'diye Geçiş Yapmak
Biliyorum yeni bir donanım almak hepimize heyecan veriyor . Çünkü yeni bir donanım demek daha hızlı ve daha performanslı bir kullanım demek . Ancak bu hayallere kapılırken birden bire hayalleri yıkan bir şey var . İşletim sistemimi nasıl aktarabilirim ? Evet nasıl aktaracağımızı düşünürken planlar içinde kayboluyoruz ve yeni bir SDD almaktan vazgeçiyoruz . Peki nedir bu sorunun çözümü . Daha bir kaç gün önce açtığım konuda @montezuma tarafından verilen çözüm ile sonuca ulaştım . Tabi unutmadan konuyu paylaşayım ;
Soru ile Birlikte Çözüm ;
Direkt Çözüme Gitmek İsteyenler için
@montezuma ' ya katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum .
Konuda bahsedilen işlemleri yaparak sizde geçiş yapabilirsiniz . Eğer bir sorunla karşılaşırsanız ise Hackintosh Soru-Cevap üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz .
SSD ve HDD Farkı
Aynı sistemde ve aynı sürümde açılış hızlarını karşılaştırdığım bir video yaptım . Aradaki fark muazzam . Sistemimden bahsetmem gerekirse .
Videodan bahsetmem gerekirse HDD ile bir dakikada sadece oturum açma ekranına varabilirken SSD ile oturumu açıp bir çok uygulamayı açabildim . Merak edenler için işte video ;
Videoda kullanılan SSD Samsung EVO 860 250GB modelidir .
SSD sisteminizdeki potansiyel enerjiyi açığa çıkartıyor . Aslında güçsüz ve yavaş olmayan sistemleri bile yavaş kılabiliyor . SDD ile yavaş olduğunu düşündüğünüz cihazları canlandırabilirsiniz .
SAMSUNG 860 EVO
Yazının başında bahsettiğim SSD olan Samsung EVO 860 Mojave ile denenmiştir ve tam performansta çalışmıştır .
SDD'ye değinmem gerekirse üreticisi Samsung tarafından 23 Ocak 2018'de tanıtıldı . Modelin üç farklı formda (2.5 inç , mSATA , M2) toplam on iki versiyonu piyasaya sürüldü . Samsung'un bir önceki (850 EVO) serisinin güncellenmiş ve hızlandırılmış versiyonu olan 860 EVO fiyatı ve konuda bahsettiğim uzun garanti ömrüyle de dikkatimi çekti . Garanti ömrünü yazmam gerekirse ;
| 250 GB | 5 yıl yada 150 TB TBW |
| 512 GB | 5 yıl yada 300 TB TBW |
| 1 TB | 5 yıl yada 600 TB TBW |
| 2 TB | 5 yıl yada 1,200 TB TBW |
| 4 TB | 5 yıl yada 2,400 TB TBW |
Dün satın aldığım SSD Mojave ile tam uyumda çalışmakta ve performans olarak hiçbir sorun yaratmamakta . Videoda kullanılan SSD Samsung EVO 860 250GB modelidir . Performans açısından gayet stabil ve tatmin edici . Fiyatı ise şaşırtıcı bir şekilde ucuz . Kaliteli bir SSD alma niyetiniz varsa uğrayabileceğiniz adreslerden birisidir .
SSD'den görseller ;
Bu makalede nasıl SSD seçileceğini , SDD ve HDD farkını ve bir SSD tavsiyesinde bulunulmuştur . Bu yazı osxinfo.net için yazılmıştır ve buraya özeldir . İyi günlerde iyi Hackintosh'lu günlerde kalın .
Seyfullah Nazikkol 2019
osxinfo.net
Son düzenleme:
- Anakart Modeli
- Gigabyte h110m-s2v
- İşlemci Modeli
- Intel Core i5 6500
- Grafik Kartı
- Amd Radeon RX 460
- Ses Kartı Modeli
- Realtek® ALC887
- Ağ Aygıtları