Asus Z97 - I7 4790K - GTX 970 - XFi - High Sierra 10.13.6

janti

APPRENTICE
19 May 2020
60
29
21
İstanbul
Merhabalar arkadaşlar,

Nvidia ekran kartına sahip olmam sebebiyle en güncel High Sierra versiyonu kurabiliyorum. Detaylara girmeden önce şu an bilgisayarımın tüm donanımları ve tüm özellikleri aktif durumda. Tüm ısı değerleri, fan ayarları, multimedya tuşları, enerji yönetimi vs. her şey aktif...

Donanım detayları şu şekilde;
  • ASUS Z97 PRO Gamer (Bios sürüm 2203)
  • Intel Core i7 4790K
  • Zotac GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB
  • 16 GB 4X4 1866 Mhz Cl10
  • Samsung 960 EVO NVMe M2 SSD (Trim aktif) (PCI-Ex 16X)
  • WD Green IntelliPower 1 TB
  • Creative SoundBlaster XFi Pro 5.1 (Optical)
  • LG 27' FullHD Monitör - HDMI
  • Tp Link TL-WN823N V3
  • Seidon 120V CPU Liquid Cooler
  • Cooler Master CM 693 MidT ATX
  • High Power Astro Lite 750W
  • Logitech Z5500 5.1 THX
  • HP Deskjet 2136 All-in-One
*Ön bilgilendirme: MacOS High Sierra 10.13.6 versiyonu kurdum. Sistem açıldıktan sonra Boot işlemleri ve ardından Nvidia Web Driver kurulumu yaptım. AppStore'de güncelleme geldi yaklaşık 2,5 Gb, yükledim... Yeniden başlattığımda Nvidia devre dışı kalmıştı, önce yüklü sürücüyü kaldırdım, sonra tekrar aynı şekilde kurdum ve düzeldi.

- Öncelikle MacOS High Sierra'yı USB 2.0 16 Gb bir belleğe Win32 Manager programıyla yazdırdım.
- Gerekli BIOS ayarlarını yaptım(Kurulum rehberlerinde bulabilirsiniz, tüm sistemler için gerekli olan ortak ayarlar).
- Sistemi F8 tuşu yardımı ile USB'den başlattım.
- Donanımlar uygun olduğu için yalnızca "nv_disabler" kodunu kullanmadım. Ayrıca "InjectNvidia" seçtim ve başlattım. Bunu seçmek pek de elzem değil.
- Disk izlencesinde SSD'yi silmek istediğimde GUİD Bölüntü Haritası seçeneği çıkmıyordu... Üstten Görünüm-Tüm diskleri göster dedim ve asıl ana diski seçtim ve sildim.
- Mac OS X yükle dediğimde "bu imaj hasarlı olabilir..." uyarısı aldım. Normal bir uyarı. Eğer sisteminizde internet bağlı ise, bağlantıyı kapatın veya donanımı/kabloyu çıkartın. Sonrasında Terminal'e giderek "date 020219002016" kodunu girin. Bu kod "Gün+Ay+Saat+Dk+Yıl" şeklinde bir kod. Kurulum aşamasına geçmek için bunu girmek gerekiyor. Kurulum sonrasında ayarladan tarihi güncellemeniz gerekir.
- Artık kurulum için her şey hazır ve ileri diyerek kurulumun bitmesi bekledim. NVMe SSD'ye USB 2.0'dan kurulum yapınca, biraz uzun sürdü tabii... (15-20 dk kadar :))
- Masaüstü geldikten sonra ilk olarak EFI içerisine Clover ve gerekli dosyaları kopyalayarak USB ile ilgili işimi bitirdim.

- Nvidia için Terminal'e şu kodu girdim, gerisini kendisi halletti; "bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/Benjamin-Dobell/nvidia-update/master/nvidia-update.sh)"
- Bu işlem sonrası yeniden başlattığımda hala tam anlamıyla kullanamıyordum. Clover Conf. ile config.plist açıp SystemParameters'dan "NvidiaWeb" seçeneğini aktif edip, yeniden başlatınca ekran kartı tamamen çalıştı.

- Ses kartını otomatik tanımasına karşılık Input(Giriş) kısmı aktif değildi. Mikrofon vs. de problemsiz çalışıyordu ama sistem sesini aç/kıs yapamıyordum. Montezuma'nın tavsiyesi olarak "SoundSource" isimli uygulamanın tam sürümünü edindim. Böylelikle klavyemdeki multimedya tuşları da aktif oldu...

- High Sierra içerisinde NVMe SSD sürücüleri zaten yer aldığı için problemsiz bir şekilde en yüksek verimliliği aldım. NTFS disklerle dosya alışverişi için Paragon NTFS'i kullandım.

- İnternet için kullandığım Usb Wi-Fi MacOS destekliyor. Üretici sitesinden sürücüsünü indirerek problemsiz bir şekilde çalıştırdım.

- Yazıcı için üretici sitesinden ilgili sürücüyü indirip çalıştırdım ve problemsiz bir şekilde çalıştı.

- Gel gelelim donanım ısıları ve fan konusuna... Ses benim bilgisayarda hızdan sonra aradığım ikinci özellik. Olmazsa olmazım. Sistemde de görüldüğü üzere sıvı soğutma kullanıyorum. Windows 10 kullanırken Asus AI Suite üzerinden yaptığım ayarlar ile sadece CPU fanı yaklaşık 300-400 RPM arası çalışıyordu. Ancak işlemciye çok yüklenildiği zaman kademe kademe maksimuma kadar çıkıyordu. Diğer tüm fanlar da işlemci çok ısındığında devreye giriyordu. Çok ağır uygulamalar kullanmadığım için de neredeyse hiç fan sesi duymuyordum. Ancak MacOS'de fanlar maksimum seviyede çalışıyor-du! :)
- Benim yüklemiş olduğum imajdan kaynaklı da olabilir... SSD ve HDD hariç hiçbir donanımın ısı değerleri gözükmüyordu... HwMonitor, MacsFan, Fanny vb. bütün uygulamaları yükledim, hepsi işlevsizdi. Kext'lere baktığımda sensör kextlerinin olmadığını gördüm.
- Her yüklediğim kext sonrası MacOS açılmıyordu, Clover ile Kextler olmadan tekrar açıp, Kextleri silerek tekrar Mac'i kurtarıyordum...
- Denedim tonla şeyden sonra High Sierra için Multibeast son versiyonunu indirdim. HwMonitör & FakeSMC ve bileşenlerini içeren kexti yükledim. Yaptığım araştırmalara göre doğru dosyalar bunlar olmalıydı. Mac yine açılmadı... Artık niye açılmadığına yönelmem gerektiğini düşünerek verbose modda açtım ve hatalı kısmı araştırmaya başladım.
- Yüklediğim imaj içerisinde SSDT varmış ve FakeSMC ile uyumlu olmadığı için Kernel Panic alıyormuşum... Sistemi Clover'dan"...without kext" seçeneği ile açıp(bazen de injectkext ile açıldı...) Clover Configurator ile EFI/Clover/ACPI/Patched klasörü içindekileri sildim ve yeniden başlattığımda tüm donanım değerleri geldi...
- MacsFan uygulaması ile tüm fanlarımı aynı Windows'taki gibi ayarladım. Geekbench uygulaması ile de yaptığım testlerde işlemcinin maksimum verim verdiğini ve sıcaklık aralarında fanların otomatik çalışarak ısıya göre hızlanmasını sağladım.

Hepsi bu kadar... Birkaç da görsel ekleyelim.

Bol şanslar!

Screen Shot 2020-05-19 at 22.44.51.png

Screen Shot 2020-05-19 at 22.45.04.png

Screen Shot 2020-05-19 at 22.42.51.png

Screen Shot 2020-05-19 at 22.43.17.png

Screen Shot 2020-05-19 at 22.44.21.png

Screen Shot 2020-05-19 at 22.48.41.png

son.jpg

• Like
Tepkiler: montezuma

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Tebrikler ve ellerine sağlık.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3
  • Like
Tepkiler: janti