ÇÖZÜLDÜ Gigabyte G5 GD Laptop'a MacOS Sonoma Kurulumu

samettasci

APPRENTICE
15 Haz 2020
54
5
21
Merhaba arkadaslar. Elimdeki 11.nesil islemcili (Tiger Lake) laptop'a hackintosh kurmam gerekiyor. Grafik hizlandirmasinin calismadigini biliyorum, bu kurulumum icin muhim degil, sadece kurulum yapip bir kext denemek istiyorum fakat soyle bir sorun var, biosta kurulum icin kapatmam gereken ayarlarda sadece VT-d, Fast Boot ve Secure Boot var. Bunlari kapadim, EFI dosyasindan MacOS'u boot ettigimde disk utility'e kadar gelebiliyorum ancak laptop uzerindeki ne SATA ne NVMe diskim disk utility'de gorunmuyor, bu sebeple kuruluma devam edemiyorum. NVMe fix ve SATA fix kextlerini denedim- bunlarin yaninda AHCI fix kextini de denedim ancak sonuc olumsuz, Config uzerindeki MinDate ve MinVersion degerleri de -1 e ayarlanmasina ragmen sorun devam ediyor. Bana yardimci olabilir misiniz? Saygilarimla.

Laptop ozelliklerim:

Laptop : Gigabyte G5 GD-11th Gen
Islemci : I5 11400H-Tiger Lake-H
iGpu : Intel Iris Xe Graphics for 11th Gen (Intel Tiger Lake-H GT1 16EU-Iris Xe 16EU)
dGpu : Nvidia RTX3050-Ampere mimarisinin uyumlu olmadigini biliyorum, bu yuzden 3050 direkt olay disinda kaliyor.
Wi-Fi : Intel AX201 Wifi 6
Ses : Realtek ALC256
Ethernet: Realtek PCIe GbE Family Controller (detayli modelini bilmiyorum ama benim icin ethernet cok muhim degil)

Config dosyami konuya ekliyorum. Forumda tiger lake'e uygun bir efi bulamadigimdan farkli bir siteden efi almak zorunda kaldim.

Ekli dosyalar

Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad T530/Gigabyte G5 GD
İşlemci Modeli
Intel Core I5 3320M/ Intel Core I5-11400H
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 4000/ Intel UHD Graphics Xe, Nvidia RTX3050 75W
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC269
Ağ Aygıtları
Intel 82579LM Gigabit Ethernet & Intel Centrino Advanced-N 6205/ Intel Wi-Fi 6 AX201
Disk ve RAM
240 GB SSD & 500 GB HDD & 6 GB RAM/ 512 GB M2 SSD & 16 GB DDR4 3200 MHZ

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
BIOS'da SATA bağlantı noktalarının AHCI olarak ayarlandığından emin olmak ilk yapılacak iştir. Ancak siz bu tür bir özellik olmadığını söylüyorsunuz.
BIOS ayarlarına girdiğinizde "SATA Controller mode" gibi bir ayar da olabilir. Burda Intel RST Premium yerine AHCI olmalı.
Diğer yöntemleri de zaten denemiş görünüyorsunuz.
Bunun dışında kurulumu sadece ana kextlerle denemek kalıyor.
Lilu.kext
VirtualSMC.kext
AppleALC.kext
WhateverGreen.kext
VoodooPS2Controller.kext gibi.
Wifi/Battery ve SMC ile başlayan diğer kextleri kaldırın. Birden çok ethernet kext var kaldırın.
Ayrıca Kernel/Quirks altındaki XhciPortLimit/false olarak deneyin.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: kindo

samettasci

APPRENTICE
15 Haz 2020
54
5
21
BIOS'da SATA bağlantı noktalarının AHCI olarak ayarlandığından emin olmak ilk yapılacak iştir. Ancak siz bu tür bir özellik olmadığını söylüyorsunuz.
BIOS ayarlarına girdiğinizde "SATA Controller mode" gibi bir ayar da olabilir. Burda Intel RST Premium yerine AHCI olmalı.
Lilu.kext
VirtualSMC.kext
AppleALC.kext
WhateverGreen.kext
Wifi/Battery ve SMC ile başlayan diğer kextleri kaldırın. Birden çok ethernet kext var kaldırın.

eklemeyi unutmusum, AHCI modu ssdye bagli olarak degisiyor, garip bir durum var yani soyle sata ssd icin AHCI gorunuyor, NVMe icin ayni durumu goremiyorum, soyle bir durum da var ben bu ayari degistiremiyorum sadece orada yazdigi gibi islem goruyor.

Temel 6 kext ile deneme yaptim, bunlar sirasiyla:

AppleALC
Lilu
VirtualSMC
VoodooPS2Controller
UsbInjectAll-usb portlari icin de bu kexti eklemistim, intel temelli efi olusturdugum zaman kullandigim ana kextlerden birisi
RealtekRTL8111-ayni sekilde de ethernet icin bunu eklemistim, bunu cikarip denemedim ama bunun sorun cikaracagini dusunmuyorum
WhateverGreen

Kernel/quirks icerisinden dediginiz ayari false durumuna getirip simdi boot etmeyi deneyecegim.

Laptop Modeli
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC269
Ağ Aygıtları
Intel 82579LM Gigabit Ethernet & Intel Centrino Advanced-N 6205/ Intel Wi-Fi 6 AX201
Disk ve RAM

Ediko

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
6 Ocak 2017
1,400
1,013
1,401
BootLoader
OpenCore 1.0.5 (Dev) / Sonoma
Laptop Modeli
Asus VivoBook x571li-bq377
İşlemci Modeli
Intel Core i7-10870H
Grafik Kartı
Intel(R) HD Graphics 630 & Nvidia Geforce 1650Ti
Ses Kartı Modeli
Realtek Alc 255 (Alc_ID:18)
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM4350 (BT BCM2045A0 Bluetooth 4.0)
Disk ve RAM
Crucial P5+ M2 1TB SSD - 16GB DDR4 2667 Mhz

samettasci

APPRENTICE
15 Haz 2020
54
5
21
Lilu.kext
VirtualSMC.kext
AppleALC.kext
WhateverGreen.kext
Hocam guncelleme yapayim, dediginiz gibi temel kextler ile boot etmeye calistigimda boot ettiremiyorum, sorunun nerede oldugunu da bulamadim, gec reply atmak durumunda kaldim cunku bazi derslerin ek sinavlari sebebiyle konunun ustune pek dusemedim, size attigim configdeki kext sayisini biraz dusurdum o sekilde yine boot edebiliyorum fakat yine de ne NVMe diskimi ne de sata ssd mi disk utility ekraninda goremiyorum. Terminalden diskutil list cektigimde de gorunmuyor, sata ntfs-windows kurulu olmayan diskimin bir kismini paragon ile bolup Apple AFS biciminde yapilandirmama ragmen diskutil'de gorunmuyor, bunun sebebinin gerekli dosyalarin-kextlerin inject olamamasi oldugunu dusunuyorum. Su an boot edebilmeyi basardigim EFI klasorunun tamamini konuya ekliyorum. Bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

EFI link= Tiger Lake-11400H-bootablefi.zip
Durum VMD-Intel'in SSD-NVMe diskler icin kullandigi yararli bir hizlandirma teknolojisi-kaynakliymis. VMD ayarini kapattigimda durum duzeldi ve bir kurulum yapabildim. Bu durumu yasayan arkadaslarimizin bios ayarlarindan VMD mode'u kapatarak denemelerinde fayda var zira bu ayar acik oldugu icin Windows kurulumunda bile bazen disklerin gorunmedigi oluyor, orada dahi VMD driverini calisan bir bilgisayardan indirip Windows setup'ina eklemek gerekiyor. Ilginize tesekkur ederim arkadaslar.

Kurulumu yapmak isteme sebebim Github'da cilgin bir dostumuzun Tiger Lake-H GPU'lari emule edebilecek bir kext yapmaya calismasiydi. (hali hazirda var olan WhateverGreen kextini 11.nesil laptoplarin grafiklerinin taninmasini saglayabilecek sekilde kod duzenlemeleri yapiyor) isi bir yere kadar getirmeyi basarmis, zira kendi bilgisayarinda Metal/QE-CI Acceleration calismamasina ragmen VRAM degerini gosterebilecek ve grafik kartini tanitabilecek kadar. Onumuzdeki gunlerde 11.nesil icin bir grafik portu yapilabilir duruyor, en son anladigim kadariyla Ice Lake grafiklerini emule ederek bambaska bir deney yapiyorlardi, umarim basarili olurlar.

Son düzenleme:
Laptop Modeli
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mertanlll

APPRENTICE
30 Ara 2020
73
22
71
Hocam guncelleme yapayim, dediginiz gibi temel kextler ile boot etmeye calistigimda boot ettiremiyorum, sorunun nerede oldugunu da bulamadim, gec reply atmak durumunda kaldim cunku bazi derslerin ek sinavlari sebebiyle konunun ustune pek dusemedim, size attigim configdeki kext sayisini biraz dusurdum o sekilde yine boot edebiliyorum fakat yine de ne NVMe diskimi ne de sata ssd mi disk utility ekraninda goremiyorum. Terminalden diskutil list cektigimde de gorunmuyor, sata ntfs-windows kurulu olmayan diskimin bir kismini paragon ile bolup Apple AFS biciminde yapilandirmama ragmen diskutil'de gorunmuyor, bunun sebebinin gerekli dosyalarin-kextlerin inject olamamasi oldugunu dusunuyorum. Su an boot edebilmeyi basardigim EFI klasorunun tamamini konuya ekliyorum. Bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
EFI link= Tiger Lake-11400H-bootablefi.zip
Durum VMD-Intel'in SSD-NVMe diskler icin kullandigi yararli bir hizlandirma teknolojisi-kaynakliymis. VMD ayarini kapattigimda durum duzeldi ve bir kurulum yapabildim. Bu durumu yasayan arkadaslarimizin bios ayarlarindan VMD mode'u kapatarak denemelerinde fayda var zira bu ayar acik oldugu icin Windows kurulumunda bile bazen disklerin gorunmedigi oluyor, orada dahi VMD driverini calisan bir bilgisayardan indirip Windows setup'ina eklemek gerekiyor. Ilginize tesekkur ederim arkadaslar.
Kurulumu yapmak isteme sebebim Github'da cilgin bir dostumuzun Tiger Lake-H GPU'lari emule edebilecek bir kext yapmaya calismasiydi. (hali hazirda var olan WhateverGreen kextini 11.nesil laptoplarin grafiklerinin taninmasini saglayabilecek sekilde kod duzenlemeleri yapiyor) isi bir yere kadar getirmeyi basarmis, zira kendi bilgisayarinda Metal/QE-CI Acceleration calismamasina ragmen VRAM degerini gosterebilecek ve grafik kartini tanitabilecek kadar. Onumuzdeki gunlerde 11.nesil icin bir grafik portu yapilabilir duruyor, en son anladigim kadariyla Ice Lake grafiklerini emule ederek bambaska bir deney yapiyorlardi, umarim basarili olurlar.

Merhabalar, konu ilgimi oldukça çekti. Ben de bir 12. nesil İntel İris tayfasından olarak :’) konuyu takip etmek ve yapabileceğim deneyebileceğim kextler vs varsa yardıma hazır olduğumu belirtmek isterim her ne kadar bu sadece 11. nesiller ile mi sınırkı yoksa tüm irisileri kapsayacak bir proje mi bilmesem de.. Hepinize mutlu bir yıl ve bolca sabır diliyorum :) Sağlıcakla kalınız.

Son düzenleme:
Laptop Modeli
Casper Excalibuur G770
İşlemci Modeli
I5 9300H
Grafik Kartı
UHD630&GTX1050

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
Bilgilendirme için teşekkürler. Bu tür hata alan arkadaşlar için çözüm olacaktır.İlgili kısmı kaydedip masaüstüne attım.
Kurulumu yapmak isteme sebebim Github'da cilgin bir dostumuzun Tiger Lake-H GPU'lari emule edebilecek bir kext yapmaya calismasiydi.
Bu konuda çalışan gurubun içerisindeki arkadaşlardan birisi de forum üyelerimizden. Takipteyiz.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: Keremers

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,675
9,468
4,401
Merhaba 11. nesil intele kurulum yapılabiliyor mu?
Şu an için hayır. Aslında şöyle söylemek daha doğru olur; Bir şekilde kurulum yapılabilse bile dahili grafik tanıtılamayacağı için grafik hızlanma olmayacaktır.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

Keremers

APPRENTICE
13 Eyl 2018
23
15
71
24
Selamlar , Çalışmanın yapıldığı Github linkini paylaşabilir misiniz ?
edit: sanırım bu sayfa : link

BootLoader
OpenCore 0,9,5
Laptop Modeli
SONOMA
Anakart Modeli
MSI B550 GAMING PLUS
İşlemci Modeli
RYZEN 5 3600X
Grafik Kartı
MSI RX480 4GB GAMING X
Disk ve RAM
16 GB 3200MHZ
  • Like
Tepkiler: Ediko

Ediko

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
6 Ocak 2017
1,400
1,013
1,401
Birde şöyle bir şey var.

1706735430219.png

BootLoader
OpenCore 1.0.5 (Dev) / Sonoma
Laptop Modeli
Asus VivoBook x571li-bq377
İşlemci Modeli
Intel Core i7-10870H
Grafik Kartı
Intel(R) HD Graphics 630 & Nvidia Geforce 1650Ti
Ses Kartı Modeli
Realtek Alc 255 (Alc_ID:18)
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM4350 (BT BCM2045A0 Bluetooth 4.0)
Disk ve RAM
Crucial P5+ M2 1TB SSD - 16GB DDR4 2667 Mhz