OpenCore için SSDT Oluşturucu ile Donanıma Özel ACPI

aufuk1

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
30 Eki 2017
575
212
301
55
Bu bilgi tamamlayıcı oldu, macosx üzerinden SSDTTime.command kullanacaklar için gerekli olacak.

byiboli

APPRENTICE
19 Ara 2019
85
18
71
35
İstanbul
Sisteminde ne gibi bir sorun var bu seçim ona göre yapılıyor. Her cihaza bu uygulanacak diye bir kaide yok. Ses sorunu yaşıyorsan FixHPET uygulayacaksın LPC ile ilgili bir sorun için FixLPC v.s.
hocam sistemimde hiçbir sorun yok nvidia ekran kartı devre dışı bırakma haricinde peki clover ekranında f1 ve f4 seçtikten sonra config dosyasında neler yapmam gerekiyor

aufuk1

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
30 Eki 2017
575
212
301
55
Dstd çıkarmanın 2 yolu varmış, clover ve kaos yazdığı gibi Hackintool kullanarak. Clover ile çıkardıysan EFI/CLOVER/ACPI/origin klasörü içine oluşturmuştur dosyaları. SSDTTime.command çalıştırıp bir seçenek seçtikten sonra terminal ekranında (Please make a selection) yazar.
Bu origin klasöründeki DSDT.aml dosyasını terminal ekranına mouse ile taşıyarak işlemine devam edebilirsin. nvidia ekran kartıyla ilgili bir fikrim yok maalesef.

hocam sistemimde hiçbir sorun yok nvidia ekran kartı devre dışı bırakma haricinde peki clover ekranında f1 ve f4 seçtikten sonra config dosyasında neler yapmam gerekiyor

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
DSDT-SSDT dosyaları Clover ile çıkarıldığında direkt kullanılmamalıdır. Bu dosyaların sökülmesi gerekir ve bunun için bir referans sökücü lazımdır. Bu yüzden en güvenli DSDT çıkarma işlemi Hackintool üzerinden yapılmaktadır böylece direkt sökülmüş dosyaları almış oluruz.

Çıkarttığımız yerleşik ACPI dosyaları doğrudan MaciASL'de açılabilir, ancak bunu yapmanızı önermem. Zira bir AML dosyasını doğrudan MaciASL'de açmak, MaciASL'nin dosyayı (iasl'den) bağımsız olarak parçalamasına neden olur ve bu AML dosyaları karmaşık referanslar içeriyorsa, bu dosyalar doğru bir şekilde sökülmez. Bu da ACPI dosyalarında bir çok hata almanıza neden olur.
Dolayısıyla kullanılacak en doğru yöntem Terminal'de iasl kullanarak ACPI dosyalarının sökülmesidir.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

aufuk1

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
30 Eki 2017
575
212
301
55
KaoS teşekkürler bilgilendirme için. Hackintool ile tekrar yapacağım işlemleri. Utku yazdığı gibi bütün usb kapıları yeşil olmuyor bende, bu normalmi yada yanlış işlem yaptığımdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum, deneyeceğim.

usbport.png

byiboli

APPRENTICE
19 Ara 2019
85
18
71
35
İstanbul
Dstd çıkarmanın 2 yolu varmış, clover ve kaos yazdığı gibi Hackintool kullanarak. Clover ile çıkardıysan EFI/CLOVER/ACPI/origin klasörü içine oluşturmuştur dosyaları. SSDTTime.command çalıştırıp bir seçenek seçtikten sonra terminal ekranında (Please make a selection) yazar.
Bu origin klasöründeki DSDT.aml dosyasını terminal ekranına mouse ile taşıyarak işlemine devam edebilirsin. nvidia ekran kartıyla ilgili bir fikrim yok maalesef.
dostum dediklerini clover ekranında yaptım origin klasöründe tam 32 adet dosya oluştu
bu işlemden sonra ne yapmalıyım peki ?

Ekli dosyalar

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
dostum dediklerini clover ekranında yaptım origin klasöründe tam 32 adet dosya oluştu
bu işlemden sonra ne yapmalıyım peki ?
Se4n ekran harici ekran kartını devre dışı bırakmak istiyorsun niye hala SSDT-DSDT ile uğraşıyorsun anlamıyorum ki.
Boot parametrelerine "-wegnoegpu" yazdığında devre dışı kalmıyor muz harici ekran kartın eğer kalmıyor ise buradaki yöntem ile devre dışı bırakılma ekran kartı.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

azrailkenan

PADAVAN
27 Haz 2017
106
12
71
38
Trabzon
www.ilyasozsoy.com.tr
Şimdi ben yarın big sur u yeniden kuracağım şimdiden bilgisayarıma uygun işlemler ve dosyalar için siteyi baya baştan sona araştırıyorum :)
bu aracı indirdim, windows10 üzerinden yapıyorum açılan msdos ekranında 8 e bastım sonrasında ne yapmam lazım daha ayrıntılı bilgi olsa çok güzel olacak :)

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160
Disk ve RAM
120GB M.2 SSD, 500 GB HDD & 12 GB RAM

Utku

JEDI
20 Haz 2018
308
72
251
Arkadaşlar @KaoS arkadaşımız ile usb patch yaması ile ilgili uzun konuşmamızdan sonra birşey keşfettim. Şöyle ki bu yamada bende acpi usb patchler sayesinde usbinjectall kextine gerek yokmuş. Onsuz bilgisayarım çok daha iyi ve hızlı çalışıyor. Hiç yama yapmadan acpi sayesinde işin içinden çıktım. Tabi bu sizin bilgisayarınızda ne gibi sonuç doğurur bilemem. Benim için harika bir durum. Eski bilgisayarlarda çalışır mı emin değilim.

Anakart Modeli
ROG STRIX B550-F GAMING
İşlemci Modeli
AMD Ryzen 5 5600
Grafik Kartı
GeForce RTX™ 3090 GameRock
Ses Kartı Modeli
Realtek audio
Ağ Aygıtları
Intel l225-V
Disk ve RAM
512 gb xpg sx8200 pro nvme - 1 tb samsung 990 pro | Gskill trident z neo 2x16 gb 3600 mhz

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Arkadaşlar @KaoS arkadaşımız ile usb patch yaması ile ilgili uzun konuşmamızdan sonra birşey keşfettim. Şöyle ki bu yamada bende acpi usb patchler sayesinde usbinjectall kextine gerek yokmuş.
Bunu zaten yıllardır söylüyoruz, yeni bir şey değil.

Ekran Resmi 2020-12-02 23.31.27.png

Hatta Hackintool / USB sekmesinde ünlem tıklayıp hazırladığım Türkçe rehbere tıklarsan orada da bunu yazdım. Bu Kext sadece USB portlarının doğru şekilde yamalanması için USB portlarını aktif göstermek için kullanılır, işlem tamamlandıktan sonra silinir.
Ekran Resmi 2020-12-02 23.33.51.png

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Utku

JEDI
20 Haz 2018
308
72
251
Bunu zaten yıllardır söylüyoruz, yeni bir şey değil.

Ekli dosyayı görüntüle 28363

Hatta Hackintool / USB sekmesinde ünlem tıklayıp hazırladığım Türkçe rehbere tıklarsan orada da bunu yazdım. Bu Kext sadece USB portlarının doğru şekilde yamalanması için USB portlarını aktif göstermek için kullanılır, işlem tamamlandıktan sonra silinir.
Ekli dosyayı görüntüle 28364
Benim bahsettiğim olay o değil yalnız. Bu yamaların hiçbiri bende aktif değil ve kullanmıyorum. Usbinjectall da yok. Usbport kext yaması da yok. Patch de bu adlandırmalar da yok. Buna rağmen bütün usbler çalışıyor. Cloverda olsa kernel panic verirdi hatta veriyordu. Ssdt den çekiyor galiba usb yamasını.

Anakart Modeli
ROG STRIX B550-F GAMING
İşlemci Modeli
AMD Ryzen 5 5600
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek audio
Ağ Aygıtları
Intel l225-V
Disk ve RAM
512 gb xpg sx8200 pro nvme - 1 tb samsung 990 pro | Gskill trident z neo 2x16 gb 3600 mhz

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Benim bahsettiğim olay o değil yalnız. Bu yamaların hiçbiri bende aktif değil ve kullanmıyorum. Usbinjectall da yok. Usbport kext yaması da yok. Patch de bu adlandırmalar da yok. Buna rağmen bütün usbler çalışıyor. Cloverda olsa kernel panic verirdi hatta veriyordu. Ssdt den çekiyor galiba usb yamasını.
Eğer sen SSDT betiği ile SSDT oluşturursan bunlar zaten ekleniyor. Ya da zaten OC default config ve bunlarla gelen SSDT'ler içinde var bu yamalar. Senin kurulum sonrası yapman gereken tüm kextlerinin USBInjectall olmadan çalışması için USB port yamasını Hackintool, ya da betik kullanarak Kext veya ssdt yaratıp bunu kullanmak. Sonuç olarak yöntem hala aynı.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: Utku

Utku

JEDI
20 Haz 2018
308
72
251
Eğer sen SSDT betiği ile SSDT oluşturursan bunlar zaten ekleniyor. Ya da zaten OC default config ve bunlarla gelen SSDT'ler içinde var bu yamalar. Senin kurulum sonrası yapman gereken tüm kextlerinin USBInjectall olmadan çalışması için USB port yamasını Hackintool, ya da betik kullanarak Kext veya ssdt yaratıp bunu kullanmak. Sonuç olarak yöntem hala aynı.
Sadece ssdttime daki custom yamaları taşıdım oldu. Bende şaşırdım :D

Anakart Modeli
ROG STRIX B550-F GAMING
İşlemci Modeli
AMD Ryzen 5 5600
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek audio
Ağ Aygıtları
Intel l225-V
Disk ve RAM

fibonacci

APPRENTICE
21 Nis 2020
13
4
21
Sevgili arkadaslar onemli oldugunu dusundugum bir notu da ben belirteyim. SSDTTime yazilimini opencore gibi bir bootloader ile yuklediginiz bir isletim sisteminde calistirirsaniz olmaz.

Dolayisiyla ornegin gigabyte anakartli bilgisayarimizda ya windows uzerinde ya da linux uzerinde calistirmamiz gerekiyor. Ancak benim gibi bilgisayarinda sadece mac os kurulu biriyseniz sirf bu is icin windows kurmaniz gerekebilir. Ben bunu arastirdim ve SSDTTime`in ubuntu live uzerinde calistigini gordum. Tek yapmaniz gereken ubuntu isosunu indirmek. 8gb bir flash bellegi guid partition table ve fat formatinda formatladiktan sonra iso etcher adli acik kaynak kodlu bir yazilim ile bu flasha yazmak.

daha sonra bios uzerinden boot seceneklerinden bu flash ile bilgisayari acip terminal uzerinden python3 scriptadi.py komutu ssdttime calistirabilirsiniz. dosyalari efi klasorunuze dogrudan atabilrsiniz. hatta propertree burada da calistigindan config dosyanizi da burada duzenleyebilirsiniz. sevgiler.

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Sevgili arkadaslar onemli oldugunu dusundugum bir notu da ben belirteyim. SSDTTime yazilimini opencore gibi bir bootloader ile yuklediginiz bir isletim sisteminde calistirirsaniz olmaz.

Dolayisiyla ornegin gigabyte anakartli bilgisayarimizda ya windows uzerinde ya da linux uzerinde calistirmamiz gerekiyor. Ancak benim gibi bilgisayarinda sadece mac os kurulu biriyseniz sirf bu is icin windows kurmaniz gerekebilir. Ben bunu arastirdim ve SSDTTime`in ubuntu live uzerinde calistigini gordum. Tek yapmaniz gereken ubuntu isosunu indirmek. 8gb bir flash bellegi guid partition table ve fat formatinda formatladiktan sonra iso etcher adli acik kaynak kodlu bir yazilim ile bu flasha yazmak.

daha sonra bios uzerinden boot seceneklerinden bu flash ile bilgisayari acip terminal uzerinden python3 scriptadi.py komutu ssdttime calistirabilirsiniz. dosyalari efi klasorunuze dogrudan atabilrsiniz. hatta propertree burada da calistigindan config dosyanizi da burada duzenleyebilirsiniz. sevgiler.
Bu yanlış bir bilgi sevgili arkadaşım. Eğer Hackintool'un SSDT-DSDT dosyalarını hatalı çıkardığını düşünüyorsan Clover USB ile DSDT-SSDT dosyalarını çıkarıp geri kalan SSDTTime işlemlerini macOS üzerinden yapabilirsin. Ek bir işletim sistemine ihtiyaç bulunmamakta.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

fibonacci

APPRENTICE
21 Nis 2020
13
4
21
Bu yanlış bir bilgi sevgili arkadaşım. Eğer Hackintool'un SSDT-DSDT dosyalarını hatalı çıkardığını düşünüyorsan Clover USB ile DSDT-SSDT dosyalarını çıkarıp geri kalan SSDTTime işlemlerini macOS üzerinden yapabilirsin. Ek bir işletim sistemine ihtiyaç bulunmamakta.
Ne başlığın kendisi ne de ben hackintool'dan bahsetmedik. Konumuz SSDTTime. Ve evet SSDTTime opencore ile açılmış bir işletim sisteminde çalıştırılırsa OC'nin dikte ettiği ACPI tablosunu bize verir. Dolayısıyla verdiğim bilgi doğrudur.

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Hala iddialaşıyorsun. Bilmeden konuşuyorsun. SSDTTime macOS üzerinde ister clover ister OpenCore ile boot olmuş olsun. Tek başına DSDT dosyası çıkaramaz. Sen manuel olarak DSDT dosyası gösterirsin. Windows üzerinde SSDTTime DSDT dosyası çıkarabilir.
Senin dediğin olayı da açıklayayım bilgin olsun.
Sen macOS üzerinde SSDTTime ile bir SSDT üreteceksen ve bu ürettiğin SSDT için kullanacağın DSDT dosyasını macOS açıkken Hackintool veya benzeri bir program ile çıkarırsan OpenCore'nin prebuild SSDT dosyalarından etkilenmiş olma imkanı var. Bunu önlemek içinde yukarıda dediğim gibi Clover ile F4 yöntemi ile DSDT dosyanı çıkarırsın ve macOS üzerinde SSDTTime ile SSDT hazırlarsın ve hiçbir sorun olmaz. İstersen denemesini yap fark olmadığını gör.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

fibonacci

APPRENTICE
21 Nis 2020
13
4
21
Yahu ben de onu diyorum. Yazdığım mesajı tekrar okuyun lütfen. Ya da başka cümlelerle tekrar ben yazayım siz zahmet etmeyin. Ben ne clover'dan, ne hackintool'dan ne de başka bir şeyden bahsediyorum. Orada yazdığım tek şey SSDTTime.

SSDTTime'ı opencore ile boot ettiğimiz bir işletim sisteminde çalıştırıp 8 numaralı seçeneği seçip DSDT dump edersek ve daha sonra mesela 3 numaralı seçenek ile Fake EC yaratırsak o zaman olmaz çünkü opencore'un dikte ettiği ACPI'ın DSDT'sini çıkarır. Dolayısıyla yarattığımız Fake EC de yanlış olur.

Umarım yeterince açık ve net yazabilmişimdir.

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Yahu ben de onu diyorum. Yazdığım mesajı tekrar okuyun lütfen. Ya da başka cümlelerle tekrar ben yazayım siz zahmet etmeyin. Ben ne clover'dan, ne hackintool'dan ne de başka bir şeyden bahsediyorum. Orada yazdığım tek şey SSDTTime.

SSDTTime'ı opencore ile boot ettiğimiz bir işletim sisteminde çalıştırıp 8 numaralı seçeneği seçip DSDT dump edersek ve daha sonra mesela 3 numaralı seçenek ile Fake EC yaratırsak o zaman olmaz çünkü opencore'un dikte ettiği ACPI'ın DSDT'sini çıkarır. Dolayısıyla yarattığımız Fake EC de yanlış olur.

Umarım yeterince açık ve net yazabilmişimdir.
Anlamadığın konu da bu zaten SSDTTime macOS üzerinde 8. seçenek yok. İllaki ayrı bir programla DSDT çıkartman gerekmekte. macOS üzerinde SSDTTime DSDT çıkartamaz. 8 yok. Sekizinci seçenek macOS üzerinde yok. SSDTTime macOS üzerinde ACPI düşürmez.

BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler